Novembre 16, 2021
Per Direta
1,437 vistes

Dos detinguts i 47 propostes de sanci贸. Aquest va ser el balan莽 repressiu de la concentraci贸 convocada per la Coordinadora Antimon脿rquica de la Plana el passat 6 de maig, a la Universitat Jaume I (UJI) de Castell贸, contra la visita del rei espanyol Felip VI amb motiu de la clausura de l鈥檃ssemblea anual de la Confederaci贸 Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV). La gran pres猫ncia policial i les identificacions i els escorcolls a les portes d鈥檈ntrada del recinte universitari van marcar l鈥檌nici d鈥檜na de les jornades amb m茅s viol猫ncia policial viscudes a la capital de la Plana. Dins de la mateixa universitat, es van produir diverses c脿rregues fins que els agents del Cos Nacional de Policia espanyol aconseguiren fer fora les manifestants, moltes de les quals van resultar ferides. Des de llavors, l鈥檃rribada de les multes als domicilis de les sancionades, en aplicaci贸 de la llei 4/2015, de Protecci贸 de la Seguretat Ciutadana 鈥揷oneguda com a llei mordassa鈥 o del reial decret 11/2020, d鈥檃dopci贸 de mesures per fer front a la COVID-19, ha estat un degoteig.

De les 47 propostes de sanci贸 que es van interposar aquell dia, 33 estan emparades en la llei mordassa, i les catorze restants es deuen a incompliments de les mesures decretades en l鈥櫭爉bit social amb motiu de l鈥檈merg猫ncia sanit脿ria, segons les dades del govern espanyol fetes p煤bliques en resposta a una pregunta parlament脿ria presentada pel senador Carles Mulet (Comprom铆s). Per ara, onze persones 鈥攄eu per infracci贸 de la llei 4/2015 i una del reial decret 11/2020鈥 han rebut la notificaci贸 de la sanci贸. La majoria de les multes s贸n de 601 euros, la part baixa de l鈥檌nterval estipulat per a les infraccions greus, contemplades en l鈥檃rticle 36 de la llei mordassa, i es vinculen a tres tipologies: 鈥渄esobedi猫ncia o resist猫ncia a l鈥檃utoritat en l鈥檈xercici de les seues funcions鈥 (article 36.06), 鈥渃ausar desordres en la via p煤blica鈥 (article 36.03) o 鈥減ertorbar la seguretat ciutadana en actes p煤blics鈥 (article 36.01).

Per ara, onze persones 鈥攄eu per infracci贸 de la llei 4/2015 i una del reial decret 11/2020鈥 han rebut la notificaci贸 de la sanci贸. La majoria de les multes s贸n de 601 euros, la part baixa de l鈥檌nterval estipulat per a les infraccions greus, contemplades en l鈥檃rticle 36 de la llei mordassa

Una de les sancionades, Vanesa Almela, militant del sindicat CGT a Castell贸, est脿 sent investigada per 鈥渄esobeir els mandats dels agents de l鈥檃utoritat鈥 i 鈥減articipar en una concentraci贸 causant greus desordres鈥, tal com es llegeix en l鈥檃cta de la den煤ncia, a la qual ha tingut acc茅s la Directa. Segons relata l鈥檈ncausada, durant la concentraci贸, simplement va fer 煤s d鈥檜n meg脿fon per proliferar c脿ntics contra la monarquia mentre exercia el seu dret a la manifestaci贸. 鈥淣o vaig alterar cap ordre, no vaig pegar ning煤鈥, subratlla. 鈥淓m sembla democr脿tic 鈥攃ontinua鈥 poder protestar contra una instituci贸 desfasada i innecess脿ria, i per reivindicar que es destinen els diners a les necessitats reals鈥. Fins al moment, tres membres de la CGT de Castell贸 han estat denunciades per, suposadament, alterar greument la seguretat ciutadana i desobeir els agents, i una altra per 鈥減ortar una clau de pugilat (puny americ脿) en l鈥檌nterior de la butxaca de la ronyonera鈥, infracci贸 recollida en l鈥檃rticle 36.10 de la llei mordassa.

Encara que bona part de les identificacions, i de manera conseg眉ent les sancions interposades, es van produir durant el transcurs de la protesta, no sempre va ser aix铆. Pau 鈥 prefereix preservar la seua identitat鈥, militant del Centre social antifeixista La Cosa Nostra i acusat d鈥檜n presumpte delicte de desobedi猫ncia a l鈥檃utoritat, va ser identificat abans que comen莽ara la concentraci贸, quan es va apropar al gruix de manifestants que ja es trobaven dins de la universitat. 鈥淒e sobte ens van encapsular i la policia va comen莽ar a demanar el DNI a moltes persones鈥, relata Pau, qui va sofrir diverses ferides a causa dels cops i empentes durant les c脿rregues policials.

Degoteig de sancions per mobilitzar-se contra Felip VI a Castell贸 de la Plana
Grups de manifestants contraris a la pres猫ncia mon脿rquica el maig passat al campus de la Universitat Jaume I |Noa Tendero

Un relat semblant 茅s el Bea Escuder, qui va assistir a la convocat貌ria a t铆tol individual. Una vegada finalitzada i dissolta la concentraci贸, Escuder i uns companys van anar al bar situat enfront d鈥檜na de les portes principals de la universitat per fer unes cerveses i, de sobte, van veure com diversos agents comen莽aren de nou a acordonar i identificar algunes de les manifestants que romanien pels voltants del bar. 鈥淰olien detindre una campanya i portar-la al furg贸. Ho vaig intentar evitar i em van sancionar鈥, recorda. Per aix貌, est脿 acusada de 鈥減ertorbar la seguretat ciutadana en actes p煤blics鈥 i 鈥渆ntorpir la tasca policial en realitzar els agents una identificaci贸鈥. 鈥淛a no est脿vem concentrats, est脿vem en una terrassa. Semblava que fora se sentien amb m茅s potestat per continuar sancionant鈥, reflexiona Escuder, qui denuncia que l鈥檃ctuaci贸 policial d鈥檃quell dia va ser totalment 鈥渄esproporcionada i agressiva des del minut zero鈥.

Organitzaci贸 col路lectiva

Per a les entrevistades, les forces i cossos de seguretat de l鈥橢stat espanyol tenen un objectiu molt concret: 鈥淥fegar a multes els moviments socials per intentar aturar-nos鈥. Per aix貌, criden a 鈥渙rganitzar-se鈥 i a 鈥渞efor莽ar les eines antirepressives鈥. Per a aconseguir-ho, el primer pas va ser la convocat貌ria d鈥檜na assemblea 鈥攁mb els diferents col路lectius que conformen la Coordinadora Antimon脿rquica de la Plana鈥, on poder definir una resposta col路lectiva a la repressi贸. Fruit de la primera reuni贸, s鈥檋a creat un grup de WhatsApp per aglutinar totes les sancionades en el marc de la protesta contra el rei Felip VI i poder fer, aix铆, un seguiment i acompanyament a nivell judicial. 鈥淟a idea 茅s que ning煤 es quede sense suport jur铆dic i que tothom puga presentar recursos鈥, explica Almela.

Les sancionades estan presentant recursos que fan 猫mfasi en el fet que estaven exercint el dret a la reuni贸 reconegut en l鈥檃rticle 21 de la Constituci贸 Espanyola, aix铆 com que es tractava d鈥檜na concentraci贸 pac铆fica, per a la qual no es va demanar perm铆s a la Delegaci贸 del Govern espanyol

Els recursos presentats estan fent 猫mfasi en el fet que les encausades estaven exercint el dret a la reuni贸 reconegut en l鈥檃rticle 21 de la Constituci贸 Espanyola, aix铆 com que es tractava d鈥檜na concentraci贸 pac铆fica, per a la qual no es va demanar perm铆s a la Delegaci贸 del Govern, perqu猫, segons es llegeix en un dels recursos, 鈥渄es de la universitat se鈥檔s va informar que no era necess脿ria cap autoritzaci贸, ja que es tractava d鈥檜n acte en l鈥檌nterior del recinte universitari鈥 i, per tant, nom茅s cal informar el Rectorat. Una altra de les al路legacions principals 茅s la falta de tipicitat de la conducta sancionada, a causa de la 鈥渋nexist猫ncia d鈥檜na ordre o mandat expr茅s i terminant dictat per l鈥檃utoritat, i que siga conegut realment i positivament per qui t茅 l鈥檕bligaci贸 d鈥檃catar-lo i no ho fa鈥. 鈥淟鈥檕rdre ha de ser expressa, personal, clara, terminant i realitzada amb totes les previsions legals鈥, apunta l鈥檃dvocat de la defensa en l鈥檈scrit. Tamb茅 posen el focus en la vulneraci贸 de la presumpci贸 d鈥檌nnoc猫ncia i del principi b脿sic del dret penal 鈥渋n dubio pro reo鈥, que expressa l鈥檕bligatorietat de provar els fets que es denuncien i que, en cas que les proves siguen insuficients, la decisi贸 judicial haur脿 d鈥檃favorir l鈥檃cusada del delicte.

La CGT i La Cosa Nostra han explicat que els diferents col路lectius que integren la Coordinadora estan treballant per intentar llan莽ar una campanya conjunta, amb l鈥檕bjectiu de denunciar la repressi贸 de l鈥橢stat espanyol, aix铆 com la complicitat de la Universitat Jaume I, com a entitat que 鈥渧a impedir una concentraci贸 legalment convocada contra la pres猫ncia d鈥檜n monarca hereu del franquisme, per貌 va autoritzar l鈥檈ntrada de la policia i ens va expulsar de la universitat a espentes i puntades鈥, tal com va denunciar Subversives Castell贸 a trav茅s d鈥檜n comunicat publicat a les seues xarxes. Amb aquesta campanya tamb茅 pretenen refor莽ar les eines antirrepressives a trav茅s del finan莽ament i l鈥檕rganitzaci贸 col路lectives. 鈥淧er ara, les nostres caixes de resist猫ncia ens estan permetent presentar recursos. Tenim molt clar que seguirem fins al final i si hem d鈥檃nar a judici, anirem鈥, conclou Almela.
Autor font: Directa.cat