Desembre 3, 2020
Per Nord-Estl Libertari
422 vistes


Defunci贸 a Tolosa de Llenguadoc del pintor i escultor ganx贸 exiliat en 1939, quan tenia 9 anys, Joan Jord脿 Godo 

A causa de les limitacions sanit脿ries del moment solament hi haur脿 pres猫ncia familiar en la seva incineraci贸, dem脿 4 de desembre 

Durant la Retirada republicana de febrer de 1939 va travessar la frontera agafat de la m脿 de la mare quan tenia nou anys, passant pels camps de concentraci贸 mentre esperaven not铆cies del pare        

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Feliu de Gu铆xols (Vall d’Aro, Baix Empord脿) 03/12/2020.- El bur贸 del Centre Toulousain de Documentation sur l’Exil Espagonol (CTDEE), que edita una vegada a l’any Les Cahiers du CTDEE a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occit脿nia), informa que dem脿, 4 de desembre,  un dels primers membres amb qui va comptar l’associaci贸, el pintor i escultor Joan Jord脿 Godo, ser脿 incinerat en un acte limitat a la fam铆lia al crematori de Cornebarrieu de la ciutat i comunica: “Nous avons la grande tristesse de vous informer du d茅c猫s de notre ami Joan Jord脿. Joan Jord脿 茅tait un peintre et sculpteur bien connu de tous. Il a 茅t茅 un de nos premiers adh茅rents et il a toujours collabor茅 avec enthousiasme 脿 nos activit茅s. Nous lui devons en particulier le tableau qui illustre la couverture de nos Cahiers et ses participations 脿 nos expositions, celle des objets-m茅moire de 2020 ou celle des artistes de l’exil de 2016 pour laquelle il avait sp茅cialement r茅alis茅 un triptyque. Ses obs猫ques auront lieu vendredi 4 d茅cembre au cr茅matorium de Cornebarrieu. La situation sanitaire limitant la pr茅sence 脿 la famille lors de la c茅r茅monie d’adieu, nous adressons toutes nos condol茅ances et nos pens茅es amicales 脿 Amapola son 茅pouse et 脿 tous ses proches. Bien cordialement. Le bureau du CTDEE.” 

Nascut a Sant Feliu de Gu铆xols (Vall d’Aro, Baix Empord脿) el 3 de setembre de 1929, Joan Jord脿 era fill d’Antonia Godo, costurera, i de V铆ctor Jord脿 d’una fam铆lia dedicada al tractament del suro.  

El nen Joan Jord脿 va travessar la frontera del Pirineu Oriental, amb part de la seva fam铆lia, el febrer de 1939, despr茅s d’haver viscut la guerra a Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva). Des de l’any 1945 resideix a Tolosa de Llenguadoc.  

Ha exposat en una quarantena de galeries de ciutats de l’hex脿gon franc猫s. El retorn al Principat de  Catalunya no es va produir fins l’any 2000, des de llavors ha exposat a Sant Feliu de Gu铆xols (la seva vila natal), Barcelona, a la Casa de Cultura de Girona (any 2000), al MUME de la Jonquera (Albera, Alt Empord脿) i a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners. 

Primordialment podem incloure la seva obra, amb probables matisos, al neo-expressionisme des d’on ha desenvolupat un sistem脿tic, desesperat i abnegat crit art铆stic en contra de tota mena d’opressi贸 a la llibertat dels pobles i dels febles, sempre antag貌nic als dictadors. S猫ries de pintures com els degolladors (茅gorgueurs), les mares doloroses o pietats, la retirada del 39, els bombardejos, els captius, els crucificats ben allunyats de les connotacions religioses, els inconeguts, entre d’altres, il路lustren el seu p貌sit sempre amb un tra莽 suggeridor i potent alhora i protegits per una ineludible premissa: el seu treball forjat en el records personals cal poder rellegir-lo en qualsevol altre conflicte; les v铆ctimes i els dictadors sanguinaris sempre s贸n id猫ntics per la qual cosa l’obra de Joan Jord脿 esdev茅 universal i ens la proposa des d’un llenguatge efectista i, sovint, torturat, ple de laments i alarmes; el seu pinzell no sempre 茅s amable, ni decoratiu segons els c脿nons burgesos, sempre interpel路la l’espectador, com en una reinterpretaci贸 del quadre Las Meninas de Vel谩zquez on versiona mitjan莽ant una trentena de personatges l’obra i la hist貌ria ib猫rica segons la mirada d’un home del segle XXI.  

Joan Jord脿 esdev茅 un artista vertebrador de consci猫ncies que ens proposa encadenar-nos a l’esperan莽a i al somni de la llibertat. 

En l’edici贸 de dimarts del diari El Punt Avui (01/12/2020) s’informava de la defunci贸 de Joan Jord脿 (El m贸n de l’exili perd Joan Jord脿, l’intens pintor de la Retirada), el dissabte 28 de novembre. Llegim. “Va travessar la frontera agafat de la m脿 de la mare quan tenia nou anys, per貌 la imatge de l’猫xode del 1939, i el pas pels camps de concentraci贸 francesos mentre esperaven not铆cies del pare, encara al front, van deixar en la seva mem貌ria una empremta inesborrable que emergiria amb una for莽a inusitada quan, ja establert a Tolosa de Llenguadoc, la seva terra d’acollida des de 1945, va comen莽ar a pintar. La mort de Joan Jord脿, dissabte passat als 91 anys, ha passat quasi desapercebuda a Catalunya, tot i ser fill de Sant Feliu de Gu铆xols, per貌 no pas a Tolosa, on ha fet present a trav茅s de la seva obra, bigarrada, de coloraci贸 viva i gesticulaci贸 violenta, “tr脿gica per貌 no trista”, com li agradava puntualitzar, el drama dels refugiats de tots els temps. A Girona, el vam poder retrobar gr脿cies a Sebasti脿 Goday, que el va invitar a exposar l’any 2000 a la Casa de Cultura. Va ser una revelaci贸 i alhora un frac脿s: com podem deixar perdre exiliats d’una integritat moral tan irreductible com la de Jord脿? Despr茅s vindrien m茅s exposicions, al Mume i a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, per貌 encara li devem la veritable restituci贸.”  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com