Novembre 28, 2020
Per CGT-UOC Catalunya
199 vistes


Davant l鈥檕bstruccionisme i la nul路la voluntat de di脿leg de les universitats p煤bliques, les plantem en la mesa negociadora. No validarem la seva ignom铆nia amb una presumpta negociaci贸. Ens preparem per un cicle de mobilitzacions a l鈥檌nici del curs.

Aquest juliol, la CGT d鈥橴niversitats no vam assistir a la reuni贸 de la mesa negociadora del conveni col路lectiu de les universitats p煤bliques catalanes. Hem decidit fer-ho despr茅s d鈥檜na llarga reflexi贸 i observant els esdeveniments dels darrers mesos a les diferents universitats catalanes. Per sobre les especificitats de les diferents universitats, que moltes vegades els porten a denominar de forma diversa a les mateixes situacions i processos, constatem amb preocupaci贸, entre d鈥檃ltres, els seg眉ents aspectes:

  1. A les diferents universitats es mantenen situacions clarament fraudulentes en la contractaci贸 que condemnen a una part rellevant del PDI a la precarietat: associats/des, alguns postdocs, interins鈥. Malauradament, no es tracta de casos a茂llats, cosa que de per si ja seria inacceptable, sin贸 que formen part del dia a dia d鈥檜n percentatge important del PDI. Al marge de declaracions buides de contingut real, les universitats s鈥檃profiten i promouen aquesta realitat, de tal manera que han condicionat part del seu funcionament a l鈥檈xist猫ncia d鈥檃questa precarietat.
  2. Les universitats segueixen negant-se a aplicar el 4rt any que diu la llei als PIF, abocant a desenes d鈥檃comiadaments fraudulents els propers mesos. Molts d鈥檈lls, en plena pand猫mia. Excepte la UAB, on despr茅s d鈥檜n seguit de vagues el seu equip de govern va accedir a aplicar-lo, la resta d鈥檜niversitats catalanes continuen sense complir l鈥檕bligaci贸 de pr貌rroga de 4rt any dels contractes predoctorals propis i FI-DGR. Incompleixen conscientment una norma legal que, en aquest cas, protegeix m铆nimament els i les investigadores joves que, en teoria, s贸n el futur de la recerca.
  3. Les universitats no mouen un dit per erradicar les concatenacions fraudulentes de contractes de centenars de PDI (que salten d鈥檜na figura a una altra, de PAS a PDI i viceversa). No nom茅s aix貌, esquiven activament les exig猫ncies legals d鈥檈stabilitzar els treballadors/es precaris. Les seves actuacions s贸n, de nou, conscients, per tal d鈥檈squivar tota mena de preceptes legals i, el que 茅s m茅s greu, condemnar a la precarietat i a la incertesa a centenars de membres del PDI. Possiblement es tracta, a banda d鈥檜na manera de mantenir pressupostos baixos, d鈥檜na via per intentar domesticar el PDI obligant-lo a mantenir una constant carrera d鈥檕bstacles i competitivitat amb altres companys/es si volen seguir treballant a la universitat.
  4. Les universitats segueixen situant les exig猫ncies pressupost脿ries al centre, renunciant a la defensa dels seus treballadors/es i dels seus estudiants, a qui amb precarietat, abusos i matr铆cules encara desorbitades, fan pagar les pol铆tiques de retallades.

No assistir a una mesa negociadora pot semblar una ren煤ncia a defensar els nostres postulats que, en definitiva, s贸n els d鈥檜na universitat p煤blica, social i respectuosa amb els seus treballadors/es. En som conscients. Per貌 tamb茅 som conscients que una mesa negociadora fixada per un dia de finals de juliol a la tarda, amb un ordre del dia de 12 punts tindr脿 molt poc espai per a tractar temes rellevants i arribar a cap conclusi贸. A m茅s, aquesta mesa arriba quan els mateixos rectorats ja han implementat de forma unilateral accions tan rellevants com la contractaci贸 del curs vinent, les mesures de protecci贸 davant la COVID-19 i les condicions del teletreball. No assistint a la reuni贸, des de la CGT refermem el nostre comprom铆s amb una defensa real dels i les treballadores de les universitats i exigim als rectorats que es prenguin seriosament els f貌rums de negociaci贸.

Aprofitem per fer una crida al conjunt dels treballadors i les treballadores de les universitats a preparar, en tornar de vacances, la defensa necess脿ria de les nostres condicions laborals, per una universitat p煤blica, social i al servei de la classe treballadora.

CGT Universitats
Autor font: Cgtcatalunya.cat