Novembre 28, 2020
Per CGT Catalunya
422 vistes


El proper 2 de desembre tindr脿 lloc un judici a dues companyes de la xarxa de Terrassa Sense Murs que van ser detingudes durant el desallotjament d鈥檜n pis ocupat el passat 13 d鈥檕ctubre.

La D., que estava dins l鈥檌mmoble, es troba en situaci贸 d鈥檈xtrema vulnerabilitat econ貌mica. Fins fa poc temps no ha aconseguit el perm铆s de resid猫ncia i treball, no parla ni ent茅n el catal脿 i el castell脿 i t茅 un fill de sis mesos al seu c脿rrec. Els Mossos es van presentar a l鈥檌mmoble amb una actitud molt agressiva, de manera que la companya que era a l鈥檌nterior es va espantar molt i no va voler obrir-los la porta perqu猫 no entenia amb claredat qu猫 li demanaven. Ni tan sols quan una altra companya del col鈥ectiu hi va anar per tal d鈥檃judar-la fent d鈥檌nt猫rpret, van deixar que parlessin amb calma. Els agents cridaven un compte enrere per esbotzar la porta i el propietari proferia comentaris racistes. Sense deixar m茅s espai al di脿leg, els mossos van procedir a entrar per la for莽a, destrossant la porta, i la van detenir.

Com a resultat, la D. est脿 acusada d鈥檜surpaci贸, danys a l鈥檌mmoble i resist猫ncia a l鈥檃utoritat, delictes pels quals la fiscalia proposa una pena de 6 mesos de pres贸 i 5.429鈧 de multa i indemnitzaci贸, quantitat que si no pot pagar pot suposar un increment de la pena de pres贸 en 7 mesos m茅s. Aquestes s贸n unes penes que, a m茅s de semblar-nos injustes i desproporcionades, criminalitzen clarament la pobresa i atempten directament contra el dret a un habitatge digne.

Per altra banda, a fora de l鈥檌mmoble, algunes solid脿ries es van acostar a donar suport a la companya que estava sent desallotjada, i tamb茅 hi va anar la Mireia Comas, fotoperiodista i membre de la xarxa de Terrassa Sense Murs. En un intent de poder fotografiar el que estava passant a dins, va rebre un tracte intimidatori i de menyspreu, i despr茅s d鈥檜n frec a frec amb una de les agents, va ser detinguda. A ella, la Fiscalia l鈥檃cusa d鈥檜n delicte d鈥檃temptat a l鈥檃utoritat, pel qual demana un any de pres贸 i una indemnitzaci贸 de 170鈧. En aquest cas, considerem que s鈥檈st脿 vulnerant de manera flagrant el dret a la informaci贸 i el dret al col鈥ectiu de periodistes de fer la seva feina.

Queda clar que les penes que fiscalia demana contra les nostres companyes s贸n desmesurades, i que en l鈥檃ctuaci贸 dels Mossos d鈥橢squadra hi va haver un inadmissible ab煤s de poder institucional. Queda clar que el 2 de desembre es jutja el dret a un habitatge digne i el dret a la informaci贸. I de retruc tamb茅 es jutja el dret a la vida, a la igualtat d鈥檕portunitats i es jutja la pobresa i el color de pell. Alhora, es posa en seri贸s dubte el dret a treballar de les fotoperiodistes i el dret de tota persona a rebre un tracte adequat i respectu贸s dels cossos de seguretat.

Demanem que es deixi de criminalitzar la pobresa. Casos com aquest reafirmen que la ocupaci贸, m茅s enll脿 d鈥檜n acte contra la propietat privada, 茅s la 煤nica opci贸 per a moltes persones. S贸n moltes les ve茂nes de la ciutat que viuen ocupant espais no habitables per la impossibilitat d鈥檃ccedir a un lloguer. Per aquest motiu, exigim a les administracions que facin una aposta pol铆tica real i urgent a nivell de dret a l鈥檋abitatge. Ja va sent hora d鈥檈xplorar totes les vies per tal que els pisos buits es posin a disposici贸 de qui ho necessiti mitjan莽ant lloguers socials. No es pot deixar que les excloses del sistema morin de fred i de gana al carrer.

Alhora, exigim a la fiscalia que retiri els c脿rrecs contra les nostres companyes i al jutge que arxivi el cas o les absolgui. Nom茅s aix铆 comen莽ar脿 a fer-se just铆cia.

Per tot l鈥檈xposat, us convoquem el dimecres 2 de desembre a les 10:30h als jutjats de Terrassa, on ens concentrarem en suport a les companyes.

D. i MIREIA ABSOLUCI脫!

PROU CRIMINALITZACI脫 DE LA POBRESA

PROU VULNERACI脫 DEL DRET A LA INFORMACI脫

26 de novembre de 2020

Autor font: Cgtcatalunya.cat