Novembre 28, 2020
Per CGT Catalunya
199 vistes

El proper 2 de desembre tindrà lloc un judici a dues companyes de la xarxa de Terrassa Sense Murs que van ser detingudes durant el desallotjament d’un pis ocupat el passat 13 d’octubre.

La D., que estava dins l’immoble, es troba en situació d’extrema vulnerabilitat econòmica. Fins fa poc temps no ha aconseguit el permís de residència i treball, no parla ni entén el català i el castellà i té un fill de sis mesos al seu càrrec. Els Mossos es van presentar a l’immoble amb una actitud molt agressiva, de manera que la companya que era a l’interior es va espantar molt i no va voler obrir-los la porta perquè no entenia amb claredat què li demanaven. Ni tan sols quan una altra companya del col•lectiu hi va anar per tal d’ajudar-la fent d’intèrpret, van deixar que parlessin amb calma. Els agents cridaven un compte enrere per esbotzar la porta i el propietari proferia comentaris racistes. Sense deixar més espai al diàleg, els mossos van procedir a entrar per la força, destrossant la porta, i la van detenir.

Com a resultat, la D. està acusada d’usurpació, danys a l’immoble i resistència a l’autoritat, delictes pels quals la fiscalia proposa una pena de 6 mesos de presó i 5.429€ de multa i indemnització, quantitat que si no pot pagar pot suposar un increment de la pena de presó en 7 mesos més. Aquestes són unes penes que, a més de semblar-nos injustes i desproporcionades, criminalitzen clarament la pobresa i atempten directament contra el dret a un habitatge digne.

Per altra banda, a fora de l’immoble, algunes solidàries es van acostar a donar suport a la companya que estava sent desallotjada, i també hi va anar la Mireia Comas, fotoperiodista i membre de la xarxa de Terrassa Sense Murs. En un intent de poder fotografiar el que estava passant a dins, va rebre un tracte intimidatori i de menyspreu, i després d’un frec a frec amb una de les agents, va ser detinguda. A ella, la Fiscalia l’acusa d’un delicte d’atemptat a l’autoritat, pel qual demana un any de presó i una indemnització de 170€. En aquest cas, considerem que s’està vulnerant de manera flagrant el dret a la informació i el dret al col•lectiu de periodistes de fer la seva feina.

Queda clar que les penes que fiscalia demana contra les nostres companyes són desmesurades, i que en l’actuació dels Mossos d’Esquadra hi va haver un inadmissible abús de poder institucional. Queda clar que el 2 de desembre es jutja el dret a un habitatge digne i el dret a la informació. I de retruc també es jutja el dret a la vida, a la igualtat d’oportunitats i es jutja la pobresa i el color de pell. Alhora, es posa en seriós dubte el dret a treballar de les fotoperiodistes i el dret de tota persona a rebre un tracte adequat i respectuós dels cossos de seguretat.

Demanem que es deixi de criminalitzar la pobresa. Casos com aquest reafirmen que la ocupació, més enllà d’un acte contra la propietat privada, és la única opció per a moltes persones. Són moltes les veïnes de la ciutat que viuen ocupant espais no habitables per la impossibilitat d’accedir a un lloguer. Per aquest motiu, exigim a les administracions que facin una aposta política real i urgent a nivell de dret a l’habitatge. Ja va sent hora d’explorar totes les vies per tal que els pisos buits es posin a disposició de qui ho necessiti mitjançant lloguers socials. No es pot deixar que les excloses del sistema morin de fred i de gana al carrer.

Alhora, exigim a la fiscalia que retiri els càrrecs contra les nostres companyes i al jutge que arxivi el cas o les absolgui. Només així començarà a fer-se justícia.

Per tot l’exposat, us convoquem el dimecres 2 de desembre a les 10:30h als jutjats de Terrassa, on ens concentrarem en suport a les companyes.

D. i MIREIA ABSOLUCIÓ!

PROU CRIMINALITZACIÓ DE LA POBRESA

PROU VULNERACIÓ DEL DRET A LA INFORMACIÓ

26 de novembre de 2020

Autor font: Cgtcatalunya.cat