Juny 11, 2021
Per Direta
209 vistes


I es x貌fer des vehicle lunar discuteix amb un turista

que no sap que realment 茅s un artista assegut a un volant,

que esquivar tots es cr脿ters no 茅s f脿cil a tal velocitat.

Ant貌nia Font

Tu dubtant de si fa falta PCR per a Portugal i Jeff Bezos se鈥檔 va de vacances a l鈥檈spai en la seva nova aventura comercial i criminal. Criminal perqu猫 la cosa va de seguir gastant el m贸n, que a aix貌 s鈥檋a dedicat Amazon en aquests anys, a erradicar diversitat comercial, drets laborals i salut planet脿ria, a for莽a d鈥檃favorir l鈥檋iperconsumisme, el control de dades i el tr脿nsit aeri, mar铆tim, terrestre. Criminal perqu猫 el passatge per acompanyar l鈥檋ome m茅s ric del m贸n i el seu germ脿 cap a les estrelles est脿 en subhasta i de moment voreja els tres milions de d貌lars.

Portugal s贸n els teus nous l铆mits, ho heu parlat amb les amigues, no cal marxar tan lluny com abans, no cal ni ens podem permetre la petjada ecol貌gica dels male茂ts avions amunt i avall, no cal l鈥檃mpliaci贸 de l鈥檃eroport del Prat, que ens cal la vida propera, a l鈥檃bast de la m脿 i de la mirada, que hem viscut un any terrible en qu猫 els l铆mits eren les parets del jo, que volem el vincle, volem allargar la m脿 i tocar, volem olorar la carxofa, la flor, la col貌nia horrible d鈥檃quest tio guapo del metro, l鈥檃tmosfera inconfusible de la casa amiga, el caf猫 que ens serveixen a la barra del bar, que 茅s de marbre fred i s鈥檃graeix, ara que arriba la calor.

Heu dit que el nou l铆mit podria ser Portugal i sabeu que 茅s anar una mica contra corrent, perqu猫 la nova frontera del turisme 茅s la l铆nia K谩rman, el lloc on acaba l鈥檃tmosfera i comen莽a l鈥檈spai exterior

Heu dit que el nou l铆mit podria ser Portugal i sabeu que 茅s anar una mica contra corrent, perqu猫 la nova frontera del turisme 茅s la l铆nia K谩rman, el lloc on acaba l鈥檃tmosfera i comen莽a l鈥檈spai exterior. I cap all脿 que s鈥檋i va el Bezos amb el seu coet. Es veu que nom茅s 569 persones hi han anat fins ara i la idea 茅s que comencem a fer-ho massivament fins a gentrificar-la tamb茅 (pobres 茅ssers incorporis de llum i ombra que habiten la frontera de l鈥檜nivers, no saben quina una els ve a sobre).

El primer que fan els pocs multimilionaris que han fet aquests viatgets no 茅s mirar el m茅s enll脿, sin贸 la Terra, embadalir-se amb la imatge, fer-hi una foto. 鈥淰iatjar a l鈥檈spai canvia la teva perspectiva sobre la Terra鈥, han estat efectivament les l煤cides declaracions de Bezos i el principal reclam de la seva nova ag猫ncia de viatges.

Sempre m鈥檋a inquietat aquesta idea d鈥檋aver-se de mirar les coses de ben lluny per tal veure-les b茅 o captar-ne la seva ess猫ncia. Diria que la cosa va al rev茅s, que cal mirar de prop, amb els ulls, el tacte i l鈥檕lfacte i la calma, per comprendre les coses. La resta sona a la dist脿ncia entre el sof脿 i una pantalla de tele cada vegada m茅s gran, a fugides a la l铆nia K谩rman i l铆mits impossibles que tensen la sostenibilitat de la vida mateixa.

Duem a l鈥檈squena massa imatges, duem a les espatlles massa temps lluny els uns dels altres, no 茅s pla de continuar donant bola als deliris d鈥檃llunyar-ho tot: persones, causes i efectes del malestar, la vida desitjada i la viscuda

Cal mirar de prop, diria. Ubicats al lloc mateix de la cosa que s鈥檈st脿 mirant, sense evasions ni escapismes, sent conscients del mapa, de la nostra ubicaci贸 i de les relacions de poder que s鈥檋i donen, les necessitats i desitjos que estan tibant aquesta corda invisible que fa vibrar el to i la m煤sica dels nostres dies. Cal mirar de prop perqu猫 茅s llavors quan es capta la porositat i, en ella, la possibilitat de penetrar-hi, deixar-se amarar i travessar. De prop hi ha el contacte, l鈥檕lor, la pres猫ncia, fer-se c脿rrec de la situaci贸 que es comparteix ara i aqu铆, en aquest mateix punt del mapa i el temps. De lluny, la imatge. Duem a l鈥檈squena massa imatges, duem a les espatlles massa temps lluny els uns dels altres, no 茅s pla de continuar donant bola als deliris d鈥檃llunyar-ho tot: persones, causes i efectes del malestar, la vida desitjada i la viscuda.

I s铆, s铆 que ens cal vestir-nos de Yuri Gagarin, per貌 no per enlairar-nos, sin贸 per sortir cada dia a mirar la realitat amb la curiositat, transcend猫ncia i l鈥檈moci贸 del cosmonauta. Tota per tu, Bezos, la frontera de l鈥檜nivers i el m茅s enll脿. Els cosmonautes de la quotidianitat no ens l鈥檃cabem, la Terra, no la gastem: la caminem, la mirem de prop i la remirem i amb cada mirada l鈥檈ixamplem i reprodu茂m. Que la vida no est脿 gastada, que 茅s en les fronteres quotidianes, a peu de carrer i no en el cel, on creixem, negociem i ens estimem. Que necessitem i ens procurem atles d鈥檈spirals i centres de gravetat. Que nom茅s des dels n煤vols es podria veure Amazon com a soluci贸, que nom茅s de peus a terra es poden veure amazones a sa lluna fent ingr脿vides postures. Cap falta fa, anar-les a molestar.
Autor font: Directa.cat