Juny 27, 2022
Per Nord-Estl Libertari
72 vistes

Controls de la Policia Nacional espanyola a la Jonquera i Puigcerd脿 arran de la cimera de l’OTAN a Madrid 

Els agents han fet disset detencions als diferents punts de les comarques gironines 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Puigcerd脿 (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 27/06/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la Policia Nacional espanyola ha refor莽at les fronteres al Pirineu arran de la cimera de l’OTAN a Madrid per evitar l’entrada de grups considerats “antisistema” i lluitar contra la immigraci贸 sense papers. A les comarques gironines, es fan controls a la Jonquera (Albera, Alt Empord脿, vescomtat de Cabrera, comtat de Peralada) i tamb茅 a Puigcerd脿 (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya). 

La Policia Nacional hi ha desplegat efectius d’una de les unitats especialitzades del cos, la Brigada de Resposta Contra la Immigraci贸 Clandestina (BRIC), que s’activa amb motiu de trobades d’alt nivell com la que es far脿 a Madrid. A les antigues cabines del Port煤s (Albera, Baix Vallespir, comtat de Vallespir), els policies espanyols aturen els cotxes i els inspeccionen a consci猫ncia. D’en莽脿 de dimecres passat, quan es va engegar el dispositiu, ja s’han fet disset detencions; la majoria, a persones a qui els constaven requeriments judicials. 

La cimera de l’OTAN, que ja arrencar脿 dem脿 amb les trobades institucionals pr猫vies a la reuni贸 del 29 i 30, portar脿 a Madrid delegacions de fins a una quarantena d’Estats. I aix貌, de retruc, es tradueix en un dispositiu policial ingent per garantir la seguretat durant la trobada atlantista d’alt nivell. 

Les comarques gironines, amb motiu de la cimera, des de dimecres passat la Policia Nacional espanyola ha refor莽at les fronteres amb l’Estat franc猫s. De fet, el cos ha despla莽at fins a la demarcaci贸 una de les seves unitats especialitzades, la BRIC, per refor莽ar els controls tant a la zona de la Jonquera com de Puigcerd脿. “L’objectiu 茅s prevenir l’entrada de persones antisistema o que puguin provocar desordres p煤blics a les proximitats de la cimera de l’OTAN“, concreta el cap del Grup 3 de la BRIC, l’inspector Pablo L贸pez. Ell t茅 56 efectius al seu c脿rrec, que aquests dies estan fent controls tant a la sortida 1 de l’AP-7 com a les antigues cabines de la duana del Port煤s (a peu de l’N-II). Segons concreta L贸pez, els agents porten a terme controls durant les 24 hores. Aturen els cotxes que els poden semblar sospitosos en base als “perfils” que els fa arribar la Brigada d’Informaci贸 del Cos Nacional de Policia espanyola. I un cop han apartat el vehicle, l’inspeccionen a consci猫ncia. Demanen la documentaci贸 del conductor i els o les acompanyants, la contraposen amb la seva base de dades, fan baixar a tothom del vehicle i registren el maleter a fons. 

El refor莽 dels controls amb motiu de la cimera de l’OTAN s’allargar脿, en principi, fins al 3 de juliol. A la Jonquera, la Policia Nacional no es posa a l’autopista AP-7 perqu猫, d’en莽脿 que es van enderrocar els peatges, no disposen d’un lloc “on poder fer que els vehicles redueixin velocitat“, concreta l’inspector de la BRIC. Per contra, per貌, s铆 que fan controls conjunts amb la Gendarmeria francesa al peatge del Vol贸 (Albera, Rossell贸, comtat de Rossell贸). 

D’en莽脿 de dimecres passat, explica l’inspector Pablo L贸pez, la Policia Nacional ja ha fet disset detinguts entre la Jonquera i Puigcerd脿. “La gran majoria s贸n gent que tenia reclamacions judicials pendents; tamb茅 n’hem fet per falsedat documental i hi ha hagut dues detencions per afavorir la immigraci贸 il路legal, perqu猫 pretenien creuar la frontera transportant persones que no reunien els requisits“, concreta el cap del Grup 3 de la BRIC. A m茅s, precisa L贸pez, tamb茅 s’ha fet una extradici贸 i devolucions en virtut de la Llei d’Estrangeria. De fet, lluitar contra la immigraci贸 clandestina 茅s un dels objectius d’aquesta unitat espec铆fica de la Policia Nacional espanyola. “Som especialistes en fer aquesta mena de controls; reforcem les fronteres cada vegada que 茅s necessari, ja siguin les terrestres, les mar铆times o les a猫ries“, explica l’inspector Pablo L贸pez. I de fet, al costat d’altres unitats del cos, la BRIC se sol activar quan hi ha reunions d’alt nivell com la de la cimera de l’OTAN d’aquest 29 i 30 de juny a Madrid. Segons concreta el cap del Grup 3, tamb茅 van intensificar els controls fronterers l’agost del 2019 arran de la cimera del G7 a Biarritz. O a finals d’aquell mateix any, durant la reuni贸 de la COP25 a Madrid, la Confer猫ncia de les Nacions Unides sobre el Canvi Clim脿tic
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com