Juliol 9, 2021
Per Nord-Estl Libertari
408 vistes
Protesta contra el model energètic | MARC MARTÍ

Protesta a Girona i a Salt contra aquest model energètic, que és abusiu 

Protesta pel preu de l’electicitat i l’oligopoli energètic 

Concentracions davant d’Endesa per denunciar l’augment de la factura de la llum 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt/Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim al Diari de Girona que es denúncia un mercat elèctric abusiu. Un grup es van concentrar ahir al vespre davant d’Endesa a Salt (Gironès, comtat de Girona) per denunciar aquest model energètic injust.  

Algunes de les persones assistents van cremar factures impreses  d’Endesa per protestar contra els talls elèctrics i la pujada dels preus.  

Protesta pel preu de l’electicitat i l’oligopoli energètic 

Llegim al diari El Punt Avui que una cinquantena de persones, convocades per la plataforma Apaguem Endesa, van protestar ahir al davant d’una estació transformadora de la companyia pel preu de la llum i l’oligopoli energètic. 

En la concentració es va denunciar que l’electricitat és un dret bàsic i no “un negoci sotmès als interessos d’un oligopoli que controla el 90% del sistema elèctric espanyol“. Es va recordar que “20 anys després del gran procés de liberalització de les elèctriques a l’Estat espanyol i la Unió Europea, el preu de la llum ha pujat un 100%, mentre que el salari mitjà només ho ha fet un 20%“.  

Segons Apaguem Endesa, la companyia va obtenir l’any passat, l’any de la pandèmia de covid-19, “1.500 milions d’euros de beneficis […]”. 

Abans-d’ahir, dia 7 de juliol, va ser el tercer dia de la història amb el preu mitjà de l’energia elèctrica de l’Estat espanyol a un nivell més alt (98,72 euros/megawatt hora (MWh). 

En la concentració a Girona, a tocar del terme de Salt, es van enganxar cartells amb la campanya Curtcircuitem-los, que tindrà continuïtat en el futur –va dir Xavier Villarreal– i es van cremar factures d’Endesa.  

Hi havia veïnes, veïns, representants d’entitats, edils de Guanyem, de la CUP de municipis veïns i el diputat cupaire Dani Cornellà.  

En un manifest es van recordar els talls d’electricitat que sol haver-hi sovint al barri gironí de la Font de la Pólvora. 

Concentracions davant d’Endesa per denunciar l’augment de la factura de la llum 

Llegim al portal LLIBERTAT.CAT que durant la primera setmana de juliol, milers de llars començaran a rebre les factures de la llum amb la nova tarifa de facturació. Davant d’això, ahir dijous 8 de juliol hi va haver desenes de concentracions davant d’Endesa arreu del territori català per denunciar l’augment de la factura elèctrica, un cop tarifari que només beneficia a les grans elèctriques i fomenta la pobresa energètica, i reivindicar l’accés als subministraments bàsics com un dret garantit per a tota la població. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com