Maig 2, 2021
Per Nord-Estl Libertari
296 vistes

Representants dels micropobles es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra les macroinstal·lacions de renovables 

Una quarantena d’entitats denuncien que l’actual model no protegeix el patrimoni natural, cultural i paisatgístic 

Per contra, el periodista Santiago Vilanova defensa en una entrevista l’ecocapitalisme energètic, concretament el gran parc eòlic marí de la badia de Roses 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 02/05/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, desenes de persones s’han concentrat aquest diumenge a les 11 del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra les macroinstal·lacions d’energies renovables projectades arreu de Catalunya i per defensar els micropobles que, segons denuncien, les pateixen.  

La protesta, convocada per l’Associació de Micropobles i la Xarxa per la Sobirania Energètica, ha aplegat una quarantena d’entitats que han exigit que es derogui el Decret Llei 16/2019. Tot reclamant un canvi de model de la transició energètica que escolti el territori i que s’aposti per instal·lacions d’autoconsum i altres estratègies més sostenibles. De fet, estan a favor de la transició energètica, però “no de la forma que s’està fent ara“. “Renovables sí, però així no“, han cridat en diverses ocasions les persones concentrades. 

La gent concentrada ha reclamat un canvi de model que escolti el territori i que s’aposti per instal·lacions d’autoconsum i altres estratègies més sostenibles.  

Irene González, representant de la Xarxa per la Sobirania Energètica, ha explicat que amb aquesta protesta volen “aconseguir una transició cap a les renovables que sigui més democràtica“: “Volem un model energètic més proper al territori i que no estigui com sempre en mans de grans empreses que fan projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques sense tenir criteris ni ecològics, ni socials, ni ambiental.” González ha posat d’exemple la comarca de les Garrigues, “on el 80% dels projectes d’energies renovables són participats per sis grans empreses” que, a parer seu, “no estan tenint en compte ni les voluntats del territori ni criteris socials“. Davant d’això, la Xarxa per la Sobirania Energètica sosté que “cal fer un diàleg amb el territori per veure on hi poden haver aquests centres i quin impacte poden tenir en l’entorn i la ciutadania“. 

Per la seva banda, l’alcaldessa d’Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú) i responsable de transició energètica de l’Associació de Micropobles de Catalunya ha dit que l’actual model únicament “massifica i es carrega el territori“. “Com que els micropobles gestionem el 30% del territori, ens veiem afectats per una allau de projectes que no respecta ni el terreny agrícola, ni el paisatge, ni res“, ha criticat amb duresa. 

En el mateix sentit ho veu Jaume Pedrós, responsable d’energies renovables d’Unió de Pagesos (UP), que assegura que molts projectes es volen posar als seus terrenys, on fins ara han cultivat. “Nosaltres el que demanem és que cap pagès i cap ramader hagin de deixar la seva explotació per culpa de les renovables“, ha explicat durant la concentració tot afegint que ells “diuen sí a les renovables, però d’una manera endreçada, de manera que tots puguem viure“. “Es pot posar a molts llocs i les millors finques no es poden fer malbé“, ha defensat tot recordant que “a tot arreu tenim teulades o llocs on la terra no és tan apreciada“. “El que haurien de fer és propiciar per posar les plaques solars a les teulades i als llocs més pròxims d’on es consumeix l’energia“, ha suggerit tot subratllant que “tenim molts polígons amb teulades d’amiant on es podrien instal·lar“. 

Santiago Vilanova defensa en una entrevista l’ecocapitalisme energètic, concretament el gran parc eòlic marí de la badia de Roses 

En el suplement dominical del Diari de Girona, el periodista Santiago Vilanova es desmarca de l’alarma social del territori que generen els oligopolis energètics en el camp de les renovables. 

Així, Vilanova defensa que la Generalitat de Catalunya hauria de dialogar i pactar amb les empreses de l’Íbex 35 des d’un full de ruta de la transició energètica, en contra de l’opinió de la líder parlamentària de JxC Laura Borràs, que es manifestà contrària a contractar aquestes empreses. 

En l’entrevista, Vilanova rebutja l’oposició al projecte d’un gran parc eòlic marí de la badia de Roses, Parc Tramuntana, i afirma que “el lobby turístic” hi va contra pel que ell qualifica d’un “reaccionari principi d’estètica paisagística“. Considera aquest parc eòlic seria “una proposta de potència de 1.000 MW” que “pot acabar cobrint la totalitat de la demanda” elèctrica de la demarcació de Girona.   
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com