Octubre 26, 2021
Per Nord-Estl Libertari
225 vistes


L’oposici贸 municipal tomba el nou contracte de neteja a l’Ajuntament de Girona 

Concentraci贸 de treballadors de Girona+Neta com a pr猫via del ple municipal 

L’Ajuntament plantejava substituir la societat mixta Girona+Neta per una “municipalitzaci贸 amb gesti贸 indirecta a una empresa” 

El contracte anterior va caducar el 2011 i s’ha anat prorrogant 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 26/10/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que coincidint amb el ple d’ahir, part dels treballadors de Girona+Neta es van concentrar davant de l’ajuntament de Girona, responent a la convocat貌ria de Comissions Obreres i altres seccions sindicals de l’empresa, per expressar el seu rebuig a la privatitzaci贸 total del servei de neteja i recollida d’escombraries. “S’ha creat un equ铆voc, aix貌 no 茅s municipalitzar com pret茅n l’Ajuntament, sin贸 que a trav茅s d’un concurs s’entrega el servei a una empresa“, diu Pau G谩lvez, des de CCOO. Les pors, diu el representant sindical, s贸n que es perdi part del control intern que exercia l’Ajuntament fins ara a trav茅s del consell d’administraci贸 d’una societat mixta participada per l’Ajuntament, a m茅s dels possibles “costos majors” que aix貌 pot significar per als usuaris.  

L’oposici贸 municipal tomba el nou contracte de neteja a l’Ajuntament de Girona 

Mateix ple municipal; per貌, a difer猫ncia del que ha passat amb la votaci贸 del pressupost i les ordenances, el govern de Girona (JxCat i ERC) no s’ha pogut beneficiar de les discrep脿ncies internes de Ciutadans per tirar endavant la proposta d’un nou contracte de neteja i recollida d’escombraries per a la ciutat. Guanyem, el PSC, Daniel Pamplona (Ciutadans) i M铆riam Pujola (no adscrita) han sumat 14 vots negatius en front dels 13 del govern municipal han tombat la proposta presentada per Eduard Berloso, regidor de Neteja i Recollida de Residus. 

Berloso havia defensat la f贸rmula de la “ratificaci贸 de la municipalitzaci贸 i d’una gesti贸 indirecta“. Segons el regidor, aix貌 havia de permetre que l’Ajuntament sigui “l’煤nic operador econ貌mic i el responsable del control” dels dos serveis, per貌 posant a concurs la gesti贸 perqu猫 l’executi una empresa privada. La proposta venia avalada per informes t猫cnics i jur铆dics i era, diu Berloso, “la m茅s eficient i sostenible“. El cost de la neteja vi脿ria era de 10.443.100,06 euros i el de la recollida de residus, d’11.571.195,96 euros. En total, un cost de 22.014.296 euros. En el funcionament vigent anteriorment els dos serveis sumaven uns 15 milions. Segons el regidor l’augment de cost es justificava per les millores que s’introdu茂en i en part per increments salarials (la plantilla hauria crescut entre 40 i 50 persones m茅s). Entre les novetats plantejades hi havia la incorporaci贸 de la neteja amb aigua a pressi贸 a tots els carrers (un cop a la setmana o quinzenalment, segons els barris). Nous serveis tamb茅 com ara la recollida d’excrements de gossos, la neteja extra per als esdeveniments anuals, la neteja de jardins, parcs i places, la neteja de la muralla, d’espais d’oci nocturn els caps de setmana i la retirada d’herbes en voreres. El projecte tamb茅 apostava pel reciclatge, adaptant-se a les caracter铆stiques de cada barri (sigui amb contenidors intel路ligents, porta a porta, o sistema propi del Barri Vell). 

Tots els partits de l’oposici贸 municipal, per貌, van votar-hi en contra coincidint a l’hora de q眉estionar una “falta de concertaci贸” amb els diferents grups. Van subratllar que no havien pogut veure el plec de cl脿usules del concurs que el govern volia posar a licitaci贸. 

Amb l’aturada del projecte, la neteja i la recollida dels residus continuar脿 en la incertesa actual: el contracte anterior amb Girona+Neta (societat mixta amb un 25% de l’Ajuntament) va caducar el 2011; s’ha prorrogat, per貌 l’煤ltima pr貌rroga tamb茅 caduca aquest 2021 i es garanteix la continu茂tat dels serveis mitjan莽ant el pagament de factures afegides.
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com