208 vistes


La guerra no 茅s contra el virus, 茅s contra el capitalisme

La crisi provocada per la COVID-19 ha canviat i canviar脿 moltes coses que fins ara eren inmutables. Creiem que posa de manifest alguns aspectes que volem compartir:   

En primer lloc, davant la tornada al treball de milions de persones que desenvolupen feines anomenades com a 鈥渘o essencials鈥, volem expressar el nostre desacord. Milions de persones no poden triar si treballen o es queden a casa, arriscant-se a patir repres脿lies per fer-ho. Aquest sistema est脿 fet a mida de les empreses i no de les persones. El gran capital dicta les ordres i normatives i els governs 鈥 tamb茅 l鈥檃ctual, tant d鈥esquerres 鈥 obeeixen. El capital s鈥檃profita de la necessitat de tenir una font d鈥檌ngressos i el Govern ho aprova. Mentrestant, la monarquia corrupta aplaudeix i ens insulta cada dia amb la seva mera exist猫ncia. Tots aquests factors no afavoreixen en absolut la lluita contra el virus. Ans al contrari, els sectors que realment s贸n essencials estan poc protegits, com els mateixos professionals denuncien. 

Aquesta caracter铆stica de la majoria dels governs occidentals, d鈥檕bedi猫ncia als interessos del capital, es veu retroalimentada 鈥 en el cas de l鈥檈stat espanyol 鈥 per la beliger脿ncia de la oposici贸. El grau de crispaci贸 permanent, de boicot, i d鈥檃tac frontal al govern de S谩nchez funciona perqu猫 aquest no s鈥檃vingui a aprovar mesures que benefici茂n 鈥渕assa鈥 la classe treballadora. La dreta espanyola 茅s un reflex dels valors imperants en la classe capitalista. Dit aix貌, mirem amb preocupaci贸 les 脿nsies de Pedro S谩nchez per teixir una gran alian莽a amb aquesta oposici贸, amb la patronal i els sindicats majoritaris que des de fonts governamentals anomenen com a nous 鈥淧actes de la Moncloa鈥. Aquesta alian莽a de les elits es produir脿 sobre les esquenes de la classe treballadora, com els pactes de 1978 que van donar lloc al r猫gim que hem patit fins ara. I a sobre, perqu猫 sigui efectiu el pacte, volen aprofitar el gran shock que ens embarga.

La Uni贸 Europea ha quedat retratada. Sab铆em que era una eina clau del sistema capitalista. Ara queda clar que, a m茅s, 茅s una eina que no funciona ni per les q眉estions m茅s b脿siques. A m茅s, dubtem que a partir d鈥檃ra torni a funcionar un dels factors m茅s atractius que tenia la UE, com la lliure circulaci贸 de persones. L鈥檃cord de l鈥橢urogrup per injectar mig bili贸 d鈥檈uros als Estats i l鈥檈mpreses europees significa que els poders econ貌mics i pol铆tics prenen les regnes de la 鈥渞ecuperaci贸鈥 post-coronavirus, mantenint i refor莽ant les pol铆tiques neoliberals basades en la dominaci贸 de classe, el productivisme i el consum. Com van fer despr茅s de la crisi-estafa de la d猫cada anterior.

A tot aix貌 podem afegir la por general a les conseq眉猫ncies econ貌miques de l鈥檃turada de la producci贸. 脡s l貌gica la incertesa vers el futur. 脡s tasca de l鈥檈stat garantir ingressos, sigui for莽ant les empreses a contribuir al b茅 com煤 o sigui mitjan莽ant incentius o aportacions monet脿ries directes. En aquest sentit, hi ha un important sector de la poblaci贸 que habitualment treballa en negre i en precari que actualment no t茅 ingressos de cap tipus. Hi ha bastanta gent que no cobra ni l鈥檃tur ni t茅 capacitat de pagar les seves despeses b脿siques. Pensem que 茅s prec铆s en aquest moment una Renda B脿sica puntual per afrontar aquests moments tant dif铆cils. Per貌potser seria el moment de comen莽ar a pensar en exigir a l鈥檈stat garanteixi una feina per tothom. Socialitzem la feina i els mitjans de producci贸. 

Avui dia ha quedat molt clar que les retallades a la sanitat eren criminals. Que la sanitat p煤blica 茅s imprescindible. Que la sanitat privada est脿 per fer diners i que al menor problema li torna la pilota a la p煤blica. Carregant aquesta amb tota la pressi贸 sanitaria i mantenint-se al marge. Queda clar que els centres sanitaris, les resid猫ncies o els centres d鈥檃collida de menors no poden estar en mans privades, de fons voltor o de multinacionals haurien d鈥檈star en mans p煤bliques. Demanem la remunicipalitzaci贸 o nacionalitzaci贸 (segons el cas) d鈥檃quests equipaments. 

No ens agrada el blanqueig de l鈥檈x猫rcit espanyol i les altres forces de seguretat que hem viscut durant aquests dies. Qui pot combatre millor el virus 茅s la ci猫ncia i la tasca del m贸n sanitari. Per qu猫 en els pressupostos prorrogats de l鈥橢stat d鈥檃quest any s鈥檋a invertit entre 10,2 i 8,6 mil milions d鈥檈uros al Ministeri de Defensa i d鈥橧nterior, respectivament, i 2,4 mil milions a Sanitat? Hi ha quelcom que no se鈥檔s ha explicat? Treure els militars al carrer vol dir 鈥済arantir l鈥檕rdre establert鈥. Ens quedem amb aquest missatge que ens d贸na el Govern. 

En aquest moment queda molt clar que s鈥檈spera que la classe treballadora obeeixi, que assumeixi les retallades de llibertats i drets. Els carrers sota vigil脿ncia policial, teletreball, militars, delacions ve茂nals鈥 aquesta situaci贸 orwelliana colpeja m茅s a qui menys recursos t茅. El confinament 茅s suportable a una casa amb jard铆, i no ho 茅s tant a un pis petit sense balcons.

En definitiva, s鈥檕bre un escenari que tothom intueix com a molt dif铆cil. Des de les classes populars i les organitzacions socials i pol铆tiques hem de donar una resposta decidida i ferma. 

  • Hem d鈥檌mpulsar canals i espais de debat fluid entre organitzacions i col路lectius com ara el #PladeXocSocial i similars. La resposta a la crisi no pot ser d鈥檜n sector sociopol铆tic en concret, sin贸 de tot el bloc popular en el seu conjunt.
  • A la feina, hem d鈥檜tilitzar la normativa sobre salut laboral per exigir condicions m脿ximes de protecci贸 altreball; especialment,als sectors sanitaris, de l鈥檃limentaci贸, dels transports, serveis socials i de l鈥檃tenci贸 al p煤blic. Procedir a la den煤ncia davantinspecci贸 de treball o a la paralitzaci贸 de l鈥檃ctivitat, cas que no sigui aix铆. 
  • La resposta popular no ha d鈥檈xcloure accions contundents com ara vagues laborals o de lloguers (la qual recordem que est脿 en vigor des de l鈥1 d鈥檃bril 鈥 https://suspensionalquileres.org/ -). Les organitzacions d鈥檃quests sectors han de preparar-se, perqu猫en uns mesos les exig猫ncies de la poblaci贸 seran imparables. 
  • La resposta a la crisi de la Covid-19 tamb茅 t茅 un cant贸 constructiu. Ens ho demostra la proliferaci贸 extraordin脿ria de les xarxes de suport o els grups de suport mutu dels nostres barris i pobles. S贸n una demostraci贸 d鈥檃ll貌 que significa posar la vida en el centre. 

Organitzem-nos entre nosaltres, creem xarxes basades en la confian莽a i la solidaritat. Busquem maneres de seguir teixint vincles tot i el distanciament social, de poder organitzar la vida sense dependre de l鈥橢stat. 

Davant la mort, la vidaDavant el capitalisme que ens condemna a la mis猫ria,neix el m贸n des de les runes

Embat, abril2020

https://anarquia.cat/wp-content/uploads/2020/11/photo-1584254520678-31fe4dce5306-1024×682.jpghttps://embat.info/wp-content/uploads/2020/04/photo-1584254520678-31fe4dce5306-300×300.jpgequipembatComunicats i textosCoronavirus,Covid-19,Pand猫mia

La guerra no 茅s contra el virus, 茅s contra el capitalisme

La crisi provocada per la COVID-19 ha canviat i canviar脿 moltes coses que fins ara eren inmutables. Creiem que posa de manifest alguns aspectes que volem compartir:   

En primer lloc, davant la tornada al treball de milions de persones que desenvolupen feines…

[email protected]AdministratorEMBAT
Autor font: Embat.info