Novembre 21, 2021
Per Nord-Estl Libertari
254 vistes


Commemoraci贸 dels fets de Prats de Moll贸 

S’han fet ofrenes florals davant els monuments a Francesc Maci脿, als voluntaris del 4 de novembre de 1926 i a Jacint Verdaguer 

S’ha presentat el llibre Diccionari biogr脿fic d’Estat Catal脿 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Prats de Moll贸 i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir) 21/11/2021.- Llegim a VilaWeb que Prats de Moll贸 (Alt Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir) ha estat l’escenari avui del primer acte p煤blic de commemoraci贸 del centenari de la creaci贸 d’Estat Catal脿.  

El partit, fundat per Francesc Maci脿, va ser la primera organitzaci贸 independentista a Catalunya i va ser l’impulsor dels fets de Prats de Moll贸, on el seu l铆der i un parell de centenars de voluntaris m茅s van intentar el 4 de novembre del 1926 d’alliberar el principat de Catalunya, per les armes, de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. 

Per tal de commemorar aquests fets, avui diumenge Prats de Moll贸 ha acollit ofrenes florals davant els monuments a Francesc Maci脿, als voluntaris i a Jacint Verdaguer. Hi ha hagut un parlament a vil路la Denise, que va ser el quarter log铆stic dels voluntaris, i la presentaci贸 del Diccionari biogr脿fic d’Estat Catal脿. Aquest llibre ha estat editat per la Comissi贸 Cent Anys d’Estat Catal脿 i la Fundaci贸 Reeixida, amb el suport de Memorial Democr脿tic

L’obra compte fotografies de l’organitzaci贸 independentista. Ha estat un treball conjunt de catorze autors, coordinats per Ferm铆 Rubiralta i Tom脿s Callau. Els autors s贸n Agust铆 Barrera, Josep-Llu铆s Carod-Rovira, Juli Cu茅llar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferr茅, Marc Maci脿, Jordi Mir贸, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l’aportaci贸 de Daniela Grau. 

Els fets de Prats de Moll贸 de 1926 

Estat Catal脿 茅s principalment conegut per haver impulsat els fets de Prats de Moll贸, un intent d’insurrecci贸 armada d’alliberament nacional que pretenia de penetrar al Principat des de Catalunya Nord per proclamar la Rep煤blica Catalana. Finan莽ats per independentistes exiliats a l’Argentina, Cuba i els Estats Units, l’organitzaci贸 va ser capa莽 d’armar i uniformar un parell de centenars d’homes. 

L’impulsor de la iniciativa va ser Maci脿, que en aquell moment es trobava exiliat a l’hex脿gon franc猫s arran del cop d’estat del general Miguel Primo de Rivera. Bo i aprofitant la seva formaci贸 –Maci脿 havia estat oficial de l’Ex猫rcit espanyol– i amb el suport econ貌mic provinent d’Am猫rica, va estructurar un ex猫rcit paramilitar catal脿 amb soldats antifeixistes italians, en part anarquistes, entrenats per a la guerra. 

Tot i aix貌, el 4 de novembre de 1926, l’estat major d’Estat Catal脿 era detingut i es frustrava l’operaci贸. Molts dels detinguts, vora vuitanta-sis, van ser deportats a B猫lgica i els dirigents van ser jutjats a Par铆s (Illa de Fran莽a), on es van declarar en tot moment independentistes, democr脿tics i revolucionaris. Malgrat que el cop independentista va fracassar, l’acci贸 impulsada per Maci脿 va ser un 猫xit propagand铆stic per a la causa independentista catalana. Maci脿 es va convertir en un s铆mbol tant dins com fora dels Pa茂sos Catalans. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com