Gener 21, 2022
Per Nord-Estl Libertari
2,026 vistes

Comença la tramitació del primer parc eòlic de l’Alt Empordà, el Galatea d’Endesa 

Impulsat per Enel (Endesa), preveu instal·lar nou areogeneradors de fins a 122,5 metres a vuit localitats altempordaneses 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 21/01/2022.- Llegim al Diari de Girona que el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar el dimecres l’anunci d’informació pública del parc eòlic Galatea, promogut per Enel (matriu d’Endesa) a vuit municipis de l’Alt Empordà. Es tracta del primer parc eòlic que el Govern de la Generalitat treu a informació pública des de l’any 2017. 

Segons consta en el projecte, que fa un parell de mesos es va presentar a la Jonquerai, quest parc eòlica l’Albera ha de tenir una potència de 49 MW (gairebé el màxim del que pot avaluar la Generalitat, ja que ha partir dels 50 han de rebre el vistiplau del Ministeri) i preveu instal·lar nou aergoeneradors amb una alçada màxima de 122,5 metres. També contempla la construcció d’una subestació transformadora i les corresponents infraestructures d’evacuació de la xarxa, que tindran una longitud de 20 quilòmetres. El terreny ocupat se situaria entre els termes municipals de la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant, i la inversió prevista en el projecte és de 49,2 milions d’euros. 

El parc Galatea es va presentar a l’antiga Ponència de Renovables de la Generalitat el setembre de l’any 2020 i poc després es va acceptar la seva viabilitat sense condicions. Ara, s’ha convertit en el primer parc eòlic que surt a informació pública des de l’any 2017, ja que tots els projectes de renovables que s’havien sotmès a informació pública des de la revisió del decret de renovables, el passat mes de novembre, havien estat de fotovoltaiques. Ara que ha sortit a informació pública, es considera que comença la seva tramitació. 

Des del territori, però, la instal·lació de parcs eòlics com el Galatea s’observa amb reticència. Especialment des de l’Ajuntament de la Jonquera, ja que el seu terme municipal es troba afectat per tres projectes dels quinze que durant els últims mesos s’han projectat a la comarca. 

Per tot plegat, el Consistori ha tirat endavant un pla especial urbanístic que regularà les condicions d’implantació dels parcs eòlics al sòl no urbanitzable del seu terme municipal. El pla regularà les condicions d’implantació sota les directrius de sostenibilitat ambiental i d’integració paisatgística, tot dins el marc actual de crisi energètica i emergència climàtica. 

El seu objectiu, expliquen des del Consistori, és poder regular els parcs eòlics a partir de criteris «sostenibles». L’Ajuntament de la Jonquera es planteja un termini de tres mesos per a la redacció del pla i un mes per poder fer la seva aprovació inicial. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com