Febrer 3, 2022
Per Direta
13 vistes

Delictes condicionats per l鈥檈ntorn socioecon貌mic o la impossibilitat de fer front a penes de multa aboca moltes persones als centres penitenciaris i a la indefensi贸. Segons dades publicades a la Directa 539, dues terceres parts de les preses per impagament de multa s贸n 鈥渆strangeres鈥. La majoria tenen com a m脿xim estudis primaris i no tenen domicili fix o resideixen fora de Catalunya. Els 煤ltims dos anys, entre un 12% i un 13% de la poblaci贸 reclusa ho est脿 per penes de multa, una de les realitats que millor reflecteix l鈥檈stret nexe entre manca de recursos econ貌mics i empresonament.

Mentre Marouan Daif ha passat m茅s de dos mesos a la pres贸 per no pagar penes de multa, l鈥檃dvocat Emilio Cuatrecasas va evitar trepitjar-la l鈥檃ny 2014, tot i haver confessat un frau de 4,1 milions d鈥檈uros a Hisenda. Quin perfil majoritari de persones passen per l鈥檈xperi猫ncia de pres贸? Com afecten els condicionants socioecon貌mics en l鈥檈ntrada, perman猫ncia i sortida de la pres贸?

Quin perfil majoritari de persones passen per l鈥檈xperi猫ncia de pres贸? Com afecten els condicionants socioecon貌mics en l鈥檈ntrada, perman猫ncia i sortida de la pres贸?

Arran del reportatge publicat a la Directa 539, convidem advocades, psic貌logues, familiars i persones que han passat per l鈥檈xperi猫ncia de pres贸 per a aprofundir en la tesi principal del reportatge: les persones m茅s vulnerabilitzades estan m茅s abocades a acabar passant per la pres贸. Hem volgut fer dos actes en dos llocs diferents dels Pa茂sos Catalans, des d鈥檕n hem redactat el reportatge i des d鈥檕n hem basat les nostres fonts en el reportatge: Castell贸 de la Plana i Barcelona.

A Castell贸 de la Plana, ens trobarem el divendres 11 de febrer a partir de les 18 h a la pla莽a l鈥橢reta, amb l鈥檃juda log铆stica del Centre social antifeixista La Cosa Nostra. L鈥檃cte el moderar脿 la periodista de la Directa i coautora del reportatge Ester Fayos i hi participaran Luis Antonio Machado, que ha passat per l鈥檈xperi猫ncia de la pres贸; Fernando Alcatraz, membre del col路lectiu Tokata; Raquel Boix, advocada de l鈥檈ntitat 脌mbit i Maria Morat贸, psic貌loga especialitzada en l鈥檃companyament en presons.


A Barcelona, el 24 de febrer a les 18 h entrarem en un centre penitenciari on no fa massa anys encara hi havia persones preses: La Model.
Avui 茅s un equipament p煤blic, i, tot i algunes contradiccions assumides, hi entrarem acompanyades de Noa Prieto, del col路lectiu Metzineres i que ha passat per l鈥檈xperi猫ncia de la pres贸; Daniel Pont, exmembre de la COPEL; Xavi Mu帽oz, advocat i membre de la Comissi贸 de defensa ICAB i Bea Fern谩ndez, responsable del servei jur铆dic de la Fundaci贸 Arrels. L鈥檃cte el moderaran les coautores del reportatge Gemma Garcia F脿brega i Vicent Almela.
Autor font: Directa.cat