Juny 25, 2021
Per Direta
336 vistes


El passat 23 de mar莽, l鈥橝juntament de la Vila Joiosa, format pel PSPV, Comprom铆s i Gent per la Vila 鈥攗na escissi贸 local del PP鈥, anunciava la construcci贸 d鈥檜n aparcament en una de les poques zones litorals del poble de la Marina Baixa que queden sense urbanitzar, despertant els recels d鈥檜na part important de la poblaci贸, que mostrava el seu rebuig davant la proposta d鈥檃bocar formig贸 en una part de l鈥櫭簄ica platja natural que queda al municipi, la platja del Xarco.

Arcadi Espa帽a, conseller de Pol铆tica Territorial, en declaracions fetes al diari digital Alicante Plaza, va manifestar que amb aquest projecte es pret茅n 鈥渙ferir entorns m茅s c貌modes i vers脿tils per al ve茂nat de la Vila Joiosa i per a qui visita les seues platges, per posar a la seua disposici贸 indrets m茅s amables i respectuosos amb el medi ambient鈥. Tanmateix, l鈥檃nunci va generar una sensaci贸 de desconfian莽a entre ve茂nes i col路lectius locals del poble, que temen que aquest projecte derive en la fi del car脿cter natural i no massificat de la platja.

L鈥檃nunci va generar una sensaci贸 de desconfian莽a entre ve茂nes i col路lectius locals del poble, que temen que aquest projecte derive en la fi del car脿cter natural i no massificat de la platja

La proposta va tirar endavant amb els vots a favor del govern municipal i els vots en contra de l鈥檕posici贸 que, paradoxalment, considerava el projecte una agressi贸 al medi ambient. Concretament, el regidor Jaume Lloret (PP) reclamava que el 鈥減atracol鈥 no era mediambientalment viable, per貌, en canvi, els dos plans parcials de terrenys urbanitzables, on s鈥檌nclou la platja del Xarco i hi ha projectats hotels i apartaments tur铆stics, s铆 que ho eren.

Pel que fa a Comprom铆s, en declaracions a la Directa, el regidor Josep Casti帽eira Cots afirma que 鈥渆l nostre posicionament inicial era el de l鈥檃bstenci贸鈥. 鈥淔inalment 鈥攃ontinua鈥 vam votar a favor a petici贸 dels nostres socis pel perill de perdre la subvenci贸 i altres projectes, tot i que no ho consider脿vem prioritari. Tampoc considerem que siga lesiu per al medi ambient. Estem parlant d鈥檜na plataforma i unes baranes de fusta鈥.

En concret, el projecte, finan莽at per la Conselleria de Pol铆tica Territorial amb m茅s de 300.000 euros, contempla la creaci贸 de l鈥檃parcament amb una capa de formig贸 de 15 cent铆metres, aix铆 com asfaltar els camins i millora dels vials que connecten amb la carretera, que d鈥檃cord amb la mem貌ria del projecte, tenen per objectiu millorar l鈥檃ccessibilitat a la cala.

Alguns col路lectius locals, com l鈥橝teneu Popular Les Casetes, el Col路lectiu Feminista UltraVioletes i l鈥橝ssemblea Municipalista van celebrar una ruta per la zona com a mostra de rebuig als dos plans parcials i a l鈥檃parcament |Magaly Zafra Lorente

El regidor d鈥橴rbanisme, Pedro Alemany (Gent per la Vila), que durant el ple en qu猫 s鈥檃prov脿 el projecte agra茂a 鈥渄e cor鈥 a Jos茅 Carlos Gil, regidor de Comprom铆s, el seu 鈥渢arann脿鈥, afirmava que el Xarco 茅s 鈥渦na zona degradada鈥, amb l鈥檕bjectiu de justificar l鈥檃parcament.

Per la seua part, Marcel路l铆 Garcia, membre de l鈥橝ssemblea Municipalista de la Vila Joiosa (AMLV), una coalici贸 municipalista creada recentment, desconeix 鈥渟i l鈥檃juntament considera el fet que no estiga formigonat com a 鈥榙egradat鈥欌. A parer seu, 鈥溍﹕ incre茂ble que els responsables del seu manteniment declaren tan tranquils que est脿 degradat. Els abocaments que hi ha, l鈥檃parcament il路legal de caravanes i l鈥檃bandonament de la torre guaita hauria d鈥檌mplicar una inversi贸 de l鈥檃juntament per solucionar aquests problemes, per貌 no per formigonar l鈥檈spai鈥, denuncia.


Anul路lar el projecte i desclassificar el Xarco

El passat 12 de juny, alguns col路lectius locals, com l鈥橝teneu Popular Les Casetes, el Col路lectiu Feminista UltraVioletes i l鈥橝ssemblea Municipalista van celebrar una ruta per la zona com a mostra de rebuig als dos plans parcials i a l鈥檃parcament. Consideren que aquest projecte, junt amb el fet que la urbanitzaci贸 del litoral est脿 arribant ja al Xarco, apunta a l鈥檌nici del desenvolupament dels dos plans parcials que encara resten per executar i suposarien la construcci贸 de centenars de segones resid猫ncies, edificis d鈥檃partaments tur铆stics de quatre plantes i un hotel. 鈥淢olta gent s鈥檋a indignat amb l鈥檃parcament, per貌 el que en algun moment acabar脿 passant 茅s la construcci贸 d鈥檃partaments tur铆stics i hotels que acabaran per sempre amb la zona i el seu valor ecol貌gic鈥, diu Garcia, qui tamb茅 茅s membre de l鈥檃teneu.

鈥淗o hem vist en diferents ocasions, primer s鈥檃prova algun projecte menor, que promocionen com a una millora del medi ambient, per preparar el terreny de cara a la urbanitzaci贸 de la zona鈥, adverteix Garcia. Per aix貌, tant aquesta formaci贸 com la resta de col路lectius del poble exigeixen protegir la zona amb l鈥檃nul路laci贸 del projecte i la desclassificaci贸 del s貌l dels dos plans parcials, emparats en el Pla General d鈥橭rdenaci贸 Urbana (PGOU) de 1999.


Un PGOU de la bombolla que s鈥檈xecuta ara

La platja del Xarco es compon de dues cales coronades per una torre guaita del segle XVI 鈥攅n estat de semiru茂na鈥 que separa els termes municipals del Campello i la Vila Joiosa. Despr茅s de la urbanitzaci贸 de la platja del Torres, amb centenars de segones resid猫ncies, comercialitzades principalment en el mercat internacional; la construcci贸 de la platja dels Estudiants i l鈥檈xplosi贸 urban铆stica en la Malladeta, el Xarco 茅s l鈥櫭簄ic espai de la costa del municipi que resta sense urbanitzar. A tots aquests projectes cal afegir el camp de golf, en tr脿mit d鈥檃conseguir la Declaraci贸 d鈥橧nter茅s Comunitari (DIC) amb els vots favorables de tota la corporaci贸 actual.

La Vila Joiosa 茅s coneguda entre la seua poblaci贸 per ser un poble que s鈥檋avia mantingut al marge de les pitjors conseq眉猫ncies de la bombolla immobili脿ria i la dominaci贸 tur铆stica de la comarca. Ha conservat en gran manera el seu car脿cter de poble amb lligams comunitaris i una identitat pr貌pia arrelada a la seua hist貌ria.

La Vila Joiosa 茅s coneguda entre la seua poblaci贸 per ser un poble que s鈥檋avia mantingut al marge de les pitjors conseq眉猫ncies de la bombolla immobili脿ria i la dominaci贸 tur铆stica de la comarca

Paradoxalment, una gran part de les urbanitzacions de luxe, hotels i segones resid猫ncies tur铆stiques constru茂des al litoral viler no daten de fa m茅s de 10 anys, sin贸 del per铆ode posterior a l鈥檈sclat de la bombolla, durant el qual ha governat el PSPV i Gent Per la Vila, un partit personalista que ostenta en aquest moment la regidoria d鈥橴rbanisme, primer junt amb Esquerra Unida i despr茅s amb Comprom铆s. La corporaci贸 actual 茅s qui executa ara el model de ciutat del PGOU del 1999, que compta amb moltes modificacions, sempre en la l铆nia d鈥檃ugmentar l鈥檈dificabilitat o d鈥檃ugmentar la pres猫ncia de pisos tur铆stics.


L鈥橝juntament contra el Pativel

El Pla d鈥橝cci贸 Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) era la norma estrella que el PSPV i Comprom铆s van aprovar en resposta a la destrucci贸 del litoral protagonitzada pel PP durant els seus anys de govern. La llei buscava la protecci贸 de 7.500 hect脿rees i d鈥檜n cat脿leg de platges enfront de la construcci贸 en tot el Pa铆s Valenci脿, aix铆 com la desclassificaci贸 de plans parcials sense desenvolupar en els primers 500 metres del litoral, entre ells els del Xarco.

La platja del Xarco es compon de dues cales coronades per una torre guaita del segle XVI que separa els termes municipals del Campello i la Vila Joiosa |Magaly Zafra Lorente

Concretament, el Pativel afirma que el model proposat en el planejament municipal 茅s incompatible amb els seus objectius. El Xarco, segons la mateixa normativa, cal protegir-lo perqu猫 es tractaria 鈥渄鈥檜n corredor ecol貌gic, aix铆 com d鈥檜n espai d鈥檌nter猫s ambiental i paisatg铆stic鈥. Per貌, sobretot, el Pativel destaca que, actualment, el Xarco 茅s l鈥櫭簄ic espai que impedeix la conurbaci贸 del municipi amb Campello.

Precisament, en l鈥檃nterior legislatura, l鈥檃juntament de la Vila va presentar un contenci贸s administratiu contra la Conselleria d鈥橝rcadi Espa帽a motivat per la seua negativa de protegir el Xarco. El Tribunal Superior de Just铆cia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va anul路lar el Pativel a causa de les diferents al路legacions d鈥檈mpreses immobili脿ries i del mateix ajuntament de la Vila Joiosa. L鈥櫭簄ic partit que hi va votar en contra va ser Comprom铆s. Tot i aix貌, la Generalitat va rec贸rrer la decisi贸, ra贸 per la qual encara 茅s vigent.


Protegir el Xarco 茅s 鈥減ossible鈥

El regidor Casti帽eira afirma que des del seu partit sempre 鈥渟鈥檋an mostrat en contra dels dos plans parcials; el problema era que ens vam quedar a soles鈥. Durant el debat en el ple en qu猫 l鈥檃juntament va aprovar les al路legacions contra el Pativel, els partidaris de rec贸rrer manifestaren que les compensacions que s鈥檋aurien de pagar als propietaris dels terrenys feien inviable la seua desclassificaci贸.

No obstant aix貌, l鈥橝MLV considera manifestament fals aquest extrem. 鈥淟a desclassificaci贸 茅s necess脿ria per a protegir el poc que ens queda i 茅s perfectament possible, ja que, precisament, ens trobem en un pla parcial que encara no est脿 desenvolupat i, per tant, sobre el qual no hi ha inversions que caldria compensar. Les manifestacions sobre compensacions multimilion脿ries es fan sense informe ni res que les sustenten; s贸n afirmacions que es fan sense cap estudi al respecte鈥, reblen.

En aquest sentit, l鈥橝MLV considera que es podria donar una situaci贸 鈥渟ense compensacions鈥 o una altra 鈥渁mb compensacions relatives i modestes鈥, i que en tot cas, 鈥渓a protecci贸 d鈥檃quest territori seria una inversi贸 necess脿ria i urgent per a aturar la conurbaci贸 del litoral, pr脿cticament des d鈥橝lacant fins a Altea, i protegit el poc que ens queda, aix铆 com l鈥櫭簄ic espai que connecta la zona del Cantal i el barranc de l鈥橝ig眉eta, amb un alt valor ecol貌gic, i el litoral鈥.
Autor font: Directa.cat