Setembre 14, 2022
Per Nord-Estl Libertari
769 vistes

Científics avisen que els macro parcs eòlics marins al golf de Roses podria afectar a la meitat de la costa catalana 

En una compareixença al Parlament de Catalunya, afirmen que els danys poden ser irreparables 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 14/09/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, científics de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) han alertat en una compareixença al Parlament de Catalunya de l’impacte que poden tenir els macro parcs eòlics marins projectats al golf de Roses en la biodiversitat de la zona. 

En el marc de la Comissió d’Acció Climàtica, el professor de l’ICM-CSIC, Josep Maria Gili, ha assegurat que es tracta d’un espai “únic” que cal preservar. “Aquí hi tenim una mica la porta essencial d’entrada perquè tot el sistema funciona […] Qualsevol alteració que es produeixi aquí afectarà no només el golf de Roses sinó la meitat de la costa catalana“, ha afirmat. “No podem posar un altre Castor“, ha conclòs Rafael Sardá, del CEAB-CSIC

En la Comissió el primer a intervenir ha estat el professor de la UdG, Josep Lloret, que ha posat en context els membres de la Comissió. “La idea principal és que els parcs que es projecten estan envoltant i alguns, fins i tot, se solapen amb deu àrees protegides que són Xarxa de Natura 2000. Hi ha un corredor de migració de cetacis i dos vedats de pesca“, ha dit. “Estem en una situació excepcional a la mar catalana perquè el mar del Nord no és comparable“, ha afegit. 

Al seu torn, el professor Gili ha detallat les característiques de la zona. En aquest sentit, ha explicat que al golf de Lleó hi ha representats el 70% dels habitats marins de la Xarxa Natura. “I tenim, si considerem els invertebrats, 3.200 espècies. Això és la meitat de la diversitat marina coneguda al Mediterrani occidental“, ha afegit. 

Indispensable per a la reproducció de moltes espècies 

En aquest sentit, ha afirmat que la zona és un dels “indrets més importants en biodiversitat marina” de la Mediterrània i que és un hàbitat indispensable per a la reproducció de moltes espècies, com ara les anxoves. Gili ha detallat que tot plegat s’explica perquè el golf de Lleó compta amb diverses corrents que distribueixen els sediments, en lloc de dipositar-los, i dona riquesa al fons marí i a la seva biodiversitat. Per entendre’ns, aquí tenim com una porta essencial perquè el sistema funcioni com està funcionant. És com un coll d’ampolla“, ha remarcat. Per això, alerta que “qualsevol alteració” que s’hi produeixi no només tindrà efectes en aquest punt “sinó possiblement a la meitat de la costa catalana“. 

Per la seva banda, la científica de l’ICM, Elisa Bardalet, ha focalitzat la seva intervenció en la tecnologia que utilitzaran aquest tipus de parcs eòlics. En relació a això, ha explicat que el mar del Nord no es comparable a aquesta zona per les fondàries –aquí són superiors– i per les diversitat que hi ha. També ha afirmat que el sistema d’anclatge serà agressiu per al fons marí, com també preveuen que ho siguin tant els sistemes per transportar l’energia generada com les subestacions. 

La biòloga de l’ICM, Anna Sabatés, ha abordat els impactes “potencials” que poden tenir sobre la natura. “Suposarà modificacions en els substrat i en l’habitat d’espècies que l’hora són aliment“, ha dit tot afegint que també impactarà en nombroses espècies de mamífers i crustacis, així com en ocells pels sorolls i les vibracions. “Tot això s’hauria d’estudiar amb rigorositat“, ha dit. “Per acabar, vull reiterar la importància de no malmetre i conservar aquest indret únic des del punt de vista ambiental, ecològic i socioeconòmic. I no només de la costa catalana sinó del Mediterrani“, ha insistit. 

Finalment, Sardá s’ha mostrat crític amb com s’ha gestionat tot el procés i el POEM, que està en tràmit. També s’ha referit directament als promotors d’alguns dels projectes assegurant que “els estudis d’impacte ambiental no són un estudi científic” i ha posat en dubte que els qui els elaboren siguin imparcials. En aquest sentit, ha dit que cal dir la “veritat” i parlar de l’impacte que tindran aquests projectes. “No podem posar un altre Castor aquí“, ha afegit. 

Concentració a les portes del Parlament 

Coincidint amb la comissió al Parlament de Catalunya, un grup de persones s’han concentrat al parc de la Ciutadella. La convocatòria l’ha fet l’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí i la Xarxa per una Transició Energètica Justa. La gent concentrada portava pancartes demanant al Govern de la Generalitat que no especuli amb les renovables. Les i els membres de les entitats han defensat una transició energètica descentralitzada en què hi hagi un impacte paisatgístic mínim. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com