Novembre 22, 2021
Per Direta
287 vistes


Diversos mitjans de comunicaci贸 amb base a Madrid han denunciat que estan rebent una allau d鈥檃tacs cibern猫tics de grans proporcions que estan impedint el funcionament normal de les seves edicions digitals des de divendres passat. L鈥檃gressi贸 ha afectat de forma m茅s directa les p脿gines web de El Salto i La Marea i el portal contrainformatiu amb seu a Terrassa Kaos en la Red, que des de divendres dia 19 a la tarda tenen severes dificultats per operar i publicar-hi res, i 鈥揺xcepte en moments puntuals鈥 s贸n inaccessibles per a les usu脿ries. De forma col路lateral, tamb茅 ha afectat altres mitjans que, com els dos esmentats, s鈥檈mmarquen en l鈥檈spectre de la premsa cr铆tica i transformadora: l鈥檃ragon猫s Arainfo aix铆 com diverses edicions locals de El Salto o el prestador de serveis d鈥橧nternet Nodo 50, que opera el servidor de totes aquestes publicacions.

Va ser justament des del compte de Twitter de Nodo 50 que, el dia 19 al vespre, es donava a con猫ixer l鈥檃tac cibern猫tic, amb una piulada en la qual, amb certa ironia, es relataven els esfor莽os per fer-hi front, per貌 ja s鈥檃venturava que podia incrementar-se el seu efecte durant els dies posteriors. L鈥檈ndem脿 dissabte, la cooperativa d鈥檃dvocats Red Jur铆dica confirmava que els mitjans afectats patien el que es coneix t猫cnicament com una operaci贸 de Denegaci贸 de Servei (DDoS), consistent en sobresaturar els servidors mitjan莽ant peticions d鈥檌nformaci贸 fict铆cies llan莽ades des de multitud d鈥檃dreces IP diferents, mitjan莽ant l鈥櫭簊 de perfils robotitzats (bots en l鈥檃rgot digital).

Segons que s鈥檈xplica tant des de El Salto com La Marea, els atacs han afectat de forma especial les p脿gines dedicades a tramitar subscripcions; curiosament, ambd贸s mitjans van posar en marxa el mes passat una campanya de subscripcions conjuntes

Des d鈥檃leshores, els portals atacats se les han hagut d鈥檈nginyar per seguir difonent continguts i explicar a les seves lectores els efectes de la situaci贸 que estaven patint, mitjan莽ant l鈥櫭簊 de les xarxes socials o altres solucions imaginatives com l鈥櫭簊 dels seus perfils a la xarxa professional Linkedin per difondre-hi articles. Segons que s鈥檈xplica tant des de El Salto com La Marea, els atacs han afectat de forma especial les p脿gines dedicades a tramitar subscripcions; curiosament, ambd贸s mitjans van posar en marxa el mes passat una campanya de subscripcions conjuntes.

Un altre mitj脿 digital, La 脷ltima Hora, que dirigeix l鈥檈xdiputada de Podem al Congr茅s espanyol Dina Bousselham, tamb茅 va denunciar fa uns dies, el 10 de novembre, que havia patit una agressi贸 digital de caracter铆stiques similars, l鈥檌mpacte de la qual avalua en unes p猫rdues de 70.000 euros.

Durant el dia d鈥檃hir, tant El Salto com La Marea van difondre un comunicat, signat per la Plataforma de Mitjans Independendents, en el qual es denuncia l鈥櫭簊 cada cop m茅s freq眉ent 鈥渄e fake news, granges de bots i trolls que alteren l鈥檈cosistema digital, fent-lo sovint irrespirable i afavorint l鈥檈xpansi贸 dels discursos d鈥檕di i contra la llibertat d鈥檈xpressi贸 i la defensa dels drets humans鈥.  Tamb茅 es reclama que els fets 鈥渟鈥檌nvestiguin adequadament, que les autoritats competents facin tot el possible perqu猫 no puguin repetir-se鈥 aquesta mena d鈥檃tacs.  No 茅s la primera vegada que Nodo 50 denuncia atacs, el 2013 el prove茂dor de serveis d鈥檌nternet i les organitzacions allotjades tamb茅 es van veure greument afectades. Nodo 50 va rastrejar els atacs fins a arribar a l鈥檕rigen: un membre de La Falange que va ser detingut.
Autor font: Directa.cat