Setembre 22, 2022
Per Direta
149 vistes

M茅s d鈥檜na desena d鈥檃ccidents laborals en tan sols un any. Aquest 茅s el balan莽 de sinistralitat laboral que ha recollit la Confederaci贸 General del Treball (CGT) de Castell贸 en l鈥檈mpresa GraphenTower SL, destinada a la fabricaci贸 i comercialitzaci贸 de pals de fibra de vidre i graf猫 per a les l铆nies el猫ctriques. Exposici贸 i contacte dels ulls amb subst脿ncies qu铆miques; marejos, desmais o n脿usees a causa de l鈥檈xposici贸 a productes t貌xics, reaccions al路l猫rgiques provocades per la manipulaci贸 de fibra de vidre o cremades cut脿nies per l鈥櫭簊 de catalitzadors sense el material de protecci贸 adequat. S贸n alguns dels accidents laborals que ha denunciat el sindicat davant Inspecci贸 de Treball, organisme p煤blic amb la funci贸 de vetllar pel compliment dels drets laborals. GraphenTower SL est脿 administrada per la mercantil Graphenglass SL, propietat de Vicente Montesinos, empresari i expresident del Club Deportivo Castell贸n; i de Javier Heredia, patr贸 de la Fundaci贸 Albinegra de l鈥檈quip de futbol.

L鈥檈mpresa va comen莽ar l鈥檃ctivitat en 2021 i, 鈥渄es de llavors, no han parat de succeir, un darrere de l鈥檃ltre, una gran quantitat d鈥檃ccidents laborals que han pogut ocasionar lesions molt greus als treballadors鈥, afirma la CGT a trav茅s d鈥檜n comunicat. La majoria dels sinistres, segons asseguren, es deuen a la falta de mesures de seguretat i materials de protecci贸 espec铆fics per a manipular fibra de vidre i productes qu铆mics, la qual cosa suposaria un incompliment de la llei 31/1995 de Prevenci贸 de Riscos Laborals. 鈥淗i ha una manca continuada dels equips de protecci贸 adequats que hem expressat en diverses ocasions al departament de Recursos Humans, per貌 la seua resposta sempre ha estat la mateixa: que els havien demanat i no arribaven鈥, explica Juan Gil, afiliat a la CGT i extreballador de GraphenTower SL. 脡s per aix貌 que la CGT ha sol路licitat a Inspecci贸 de Treball que comprove el nivell d鈥檈xposici贸 a agents nocius, la disponibilitat del material de protecci贸 i l鈥檈xist猫ncia d鈥檜n pla de prevenci贸 de riscos. 

L鈥檈mpresa va comen莽ar l鈥檃ctivitat en 2021 i, 鈥渄es de llavors, no han parat de succeir, un darrere de l鈥檃ltre, una gran quantitat d鈥檃ccidents laborals que han pogut ocasionar lesions molt greus als treballadors鈥, afirma la CGT a trav茅s d鈥檜n comunicat

Gil va ser v铆ctima d鈥檜n dels accidents que es denuncien. Mentre utilitzava una de les m脿quines d鈥檌njecci贸 de fibra li va saltar una gota de resina a l鈥檜ll, sense ocasionar-li cap lesi贸 corneal, segons es llegeix en l鈥檌nforme m猫dic. 鈥淓n eixe moment, em van dir que em tirara aigua, per貌 vaig decidir anar a la m煤tua perqu猫 l鈥檜ll em cremava molt鈥, relata el sindicalista. 鈥淎bans de marxar 鈥攃ontinua鈥 la responsable de Recursos Humans em va intentar coaccionar perqu猫 no contara exactament el que havia passat鈥. Gil va estar un dia de baixa i a la setmana seg眉ent va poder reincorporar-se a la feina. L鈥檌ncident es va quedar en un esglai, per貌 鈥渆s podria haver evitat amb unes ulleres de protecci贸鈥, subratlla. 

El relat d鈥檜na altra extreballadora, Arantxa Almela, tamb茅 constataria l鈥檈levada sinistralitat laboral. Una de les seues tasques consistia a revestir el producte amb fibra de vidre mitjan莽ant l鈥櫭簊 d鈥檜ns motlles. En un dels trasllats dels motlles, segons exposa, un li va caure i li va xafar la m脿; un accident que li va impossibilitar moure-la durant una setmana i que 鈥渆s podria haver evitat si el s貌l de l鈥檈mpresa no estiguera desnivellat鈥, assevera. Almela, a m茅s, denuncia que es marejava constantment per la inhalaci贸 de productes qu铆mics durant la neteja dels motlles: 鈥淕ast脿vem mascaretes i guants de l脿tex, per貌 no servien per a res. Molts dies acabava amb els guants foradats, marejada i amb n脿usees. Fins i tot, un dia vaig caure a terra鈥. Una tipologia semblant presenta el cas de Carlos. Va estar dos mesos de baixa per un quist en el menisc que se li va agreujar per les caracter铆stiques de la seua feina: 鈥淢鈥檈ncarregava de moure els motlles junt amb una altra persona i ens sobrecarreg脿vem molt. Faria falta molt m茅s personal per poder moure鈥檒s, i tamb茅 formaci贸 per saber manejar b茅 totes les m脿quines鈥. 

La CGT ha interposat un total de cinc den煤ncies contra GraphenTower SL davant Inspecci贸 de Treball |Ester Fayos

A l鈥檈levada sinistralitat laboral i la suposada superaci贸 dels l铆mits d鈥檈xposici贸 a productes t貌xics per la manca de material de protecci贸 se sumen quatre den煤ncies m茅s interposades davant Inspecci贸 de Treball. En concret, s贸n per 鈥渋ncomplir l鈥檕bligaci贸 de realitzar reconeixements m猫dics al personal per tal de prevenir riscos laborals鈥, tal com marca la llei de Prevenci贸 de Riscos Laborals; per 鈥渧ulnerar les obligacions en mat猫ria de formaci贸鈥, per 鈥渘o notificar els accidents de treball o malalties professionals鈥 i 鈥渘egar-se a confeccionar el part d鈥檃ccidents perqu猫 les treballadores puguen ser ateses en la m煤tua鈥; i per 煤ltim, per 鈥渘o aplicar el conveni col路lectiu de la Ind煤stria Qu铆mica鈥. Aquest mitj脿 s鈥檋a posat en contacte amb GraphenTower SL per con猫ixer la seua versi贸 sobre els fets denunciats i, segons confirmen des de la direcci贸, els desconeixen i asseguren que l鈥檃ctivitat es desenvolupa 鈥渄ins de la legalitat鈥. 


En defensa d鈥檜n conveni col路lectiu

Segons s鈥檈xposa en una de les den煤ncies presentades a Inspecci贸, a la qual ha tingut acc茅s la Directa, la plantilla t茅 contractes eventuals 鈥攕ubjectes a les necessitats de producci贸鈥 i est脿 acollida a l鈥橢statut de Treballadors, per la qual cosa rebrien un salari inferior al qual marca el conveni de la Ind煤stria Qu铆mica. Per al sindicat, l鈥檈mpresa hauria de contractar el personal de manera fixa, ja que 鈥渢otes les treballadores s贸n estructurals i permanents鈥; i aplicar el conveni corresponent, tenint en compte que es 鈥渕anipulen materials qu铆mics com ara pintures, tintes, vernissos, ceres, parafines i derivats鈥. Gil, de fet, va arribar a denunciar la no aplicaci贸 del conveni davant el Servei Territorial de Treball (SMAC): 鈥淧er no estar acollit al conveni estava cobrant 200 euros menys al mes. Vaig denunciar i vaig arribar a un acord amb l鈥檈mpresa鈥, recorda.

Per al sindicat, l鈥檈mpresa hauria de contractar el personal de manera fixa, ja que 鈥渢otes les treballadores s贸n estructurals i permanents鈥; i aplicar el conveni de la Ind煤stria Qu铆mica, tenint en compte que es 鈥渕anipulen materials qu铆mics com ara pintures, tintes, vernissos鈥︹

El fet que els contractes siguen eventuals facilita que l鈥檈mpresa puga acomiadar les treballadores sota l鈥檃rgument d鈥檜na baixada de la producci贸. Segons l鈥檃filiat a la CGT, quan l鈥檈mpresa va finalitzar el seu contracte el passat mes de juliol per 鈥渃ircumst脿ncies de la producci贸鈥, la plantilla estava formada per una trentena de treballadors. Una xifra que s鈥檋auria redu茂t fins a la cinquena arran dels 煤ltims acomiadaments. A Pedro, qui prefereix utilitzar un nom fictici, el van acomiadar el divendres passat per 鈥渇altar al respecte al seu superior [鈥, la qual cosa ha afectat el seu rendiment, el dels seus companys i l鈥檃mbient laboral鈥, segons es llegeix en la notificaci贸 de fi de contracte. Per aquest mateix motiu, a l鈥檃comiadament de Pedro es van sumar els de tres treballadors m茅s. Els quatre empleats neguen qualsevol tipus de falta disciplin脿ria. 鈥淰am demanar una millora de les condicions laborals i un augment del salari, per貌 l鈥檈ncarregat ens va dir que hav铆em de fer el que digueren ells i ja est脿. L鈥檈ndem脿, en acabar la nostra jornada, ens van acomiadar鈥, afirma Pedro, qui tamb茅 corrobora l鈥檈levada sinistralitat, la no aplicaci贸 del conveni i unes condicions laborals 鈥減猫ssimes鈥. 鈥淗em estat treballant sense aire condicionat i amb les portes tancades quan m茅s calor feia鈥, exemplifica. 

Ara per ara, la CGT i les extreballadores que han denunciat p煤blicament la presumpta situaci贸 鈥渄e precarietat i explotaci贸 laborals鈥 es troben a l鈥檈spera de rebre una resposta per part d鈥橧nspecci贸 de Treball, on van registrar els diferents escrits de den煤ncies el passat 23 de maig. 


Del futbol al graf猫

Vicente Montesinos, que va deixar de ser el president del Club Deportivo Castell贸n el passat juliol, per貌 encara mant茅 la presid猫ncia de la Fundaci贸 Albinegra; va desembarcar en el negoci de la fabricaci贸 de pals de la llum en l鈥檃ny 2021 mitjan莽ant l鈥檈mpresa Graphenglass 鈥攄e la qual dep猫n GraphenTower. El seu objectiu 茅s substituir els pals de fusta de les l铆nies el猫ctriques per graf猫, un material m茅s lleuger i resistent. Segons va publicar El Economista, la f脿brica t茅 una capacitat de producci贸 de 15.000 pals i hauria rebut finan莽ament europeu a trav茅s del fons Graphen Flagship, que busca impulsar el graf猫 amb una inversi贸 de 1.000 milions d鈥檈uros.

Montesinos 茅s, a m茅s, conseller delegat de Globae, el grup des d鈥檕n canalitza i dirigeix les diferents empreses en les quals participa; i s鈥檋a especialitzat en l鈥櫭簊 de les noves tecnologies i la ciberseguretat, amb empreses com Blast Off Partners o Soluciones 480; aix铆 com sent membre de la junta d鈥檕rganitzacions com l鈥橝ssociaci贸 d鈥橢mpreses i Professionals d鈥橧nternet de la Comunitat Valenciana (AVALNET).
Autor font: Directa.cat