Juny 22, 2021
Per Nord-Estl Libertari
230 vistes


Castelló d’Empúries té un miler d’habitatges buits tot l’any 

La majoria, 800 del total, estan a la marina i la resta, al nucli històric  

L’Ajuntament espera gravar els grans tenidors que els tenen tancats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castelló d’Empúries (Alt Empordà, comtat de Peralada).- Llegim al Diari de Girona que el municipi de Castelló d’Empúries (Alt Empordà, comtat de Peralada) té un miler d’habitatges buits durant tot l’any. Representen el 7% del parc d’habitatge i la majoria, 800 dels 1.000, estan situats a Empuriabrava. El municipi té un parc de 16.400 habitatges entre el nucli de Castelló d’Empúries i Empuriabrava. El govern municipal preveu treballar per disposar d’habitatge assequible i fer aflorar els habitatges buits de bancs i grans tenidors, als quals es gravarà per no posar-los al mercat. 

Els habitatges buits a la marina estan repartits pel conjunt de la urbanització. A Castelló se n’han comptabilitzat fins a 161, el 80% dels quals es troben al centre històric. 

Per les característiques de la marina, es tracta de principalment cases repartides en diferents sectors. La població a aquest nucli té un alt percentatge de persones estrangeres. 

Ara es treballarà per dissenyar les actuacions i polítiques d’habitatge que han de regir en els propers temps juntament amb un futur Pla Local d’Habitatge. 

Està previst crear una borsa d’habitatges assequibles, socials i/o d’emergència així com unes línies d’ajut a la rehabilitació d’habitatges per destinar-los a lloguer social i assequible amb un màxim de 10.000 euros d’ajut per habitatge. 

Els immobles que passin a lloguer social gaudiran d’una bonificació del 95% de l’IBI. 

Un altre dels objectius és aconseguir que aflori habitatge tancat procedent d’entitats bancàries i grans tenidors amb futura creació d’una ordenança reguladora amb la finalitat de gravar l’habitatge tancat amb el recàrrec del 50% de l’IBI. 

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries va encarregar l’octubre passat un estudi d’habitatges buits per conèixer la situació i avançar en polítiques d’habitatge. 

L’objectiu és que les actuacions que es puguin posar en marxa permetin solucions que «s’adeqüin a la realitat del municipi i de la població que l’habita. 

«El fet de posar sobre el plànol els habitatges desocupats i fer un estudi detallat d’aquests permet visualitzar en quina magnitud afecta la problemàtica de l’accés l’habitatge al municipi, i permet desenvolupar un seguit de propostes d’actuació per tal de donar-hi solució en un futur d’una manera concreta i localitzada», remarquen des de l’Ajuntament. 

L’estudi d’habitatges buits s’ha fet conjuntament amb una subvenció de la Diputació de Girona dins la línia de subvencions als ajuntaments per a estudis, plans, programes i projectes locals en l’àmbit de les polítiques d’habitatge. 

Properament es portarà a terme una presentació pública de l’estudi on s’explicarà la diagnosi i les estratègies d’actuació en l’àmbit d’habitatge al municipi de Castelló d’Empúries, ha informat l’Ajuntament. 

Al marge de la problemàtica de no disposar d’habitatges a un preu que la majoria dels ciutadans puguin pagar, a Castelló d’Empúries, com a la majoria de poblacions, els habitatges buits són objecte d’ocupacions per part de ciutadans que estan en una situació d’emergència i també per part d’anomenades ‘màfies‘, que es dediquen a proporcionar aquests habitatges, segons el diari. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com