Juny 15, 2022
Per Direta
291 vistes

Ja fa pr脿cticament mig any que el moviment Regularizaci贸n Ya va comen莽ar a reunir signatures per aconseguir la regularitzaci贸 immediata i sense condicions per a les m茅s de mig mili贸 de persones migrades i refugiades que es troben actualment en situaci贸 administrativa irregular a l鈥橢stat. De les 500.000 firmes necess脿ries per poder dur la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Congr茅s dels Diputats espanyol, a finals de setembre d鈥檈nguany, ja n鈥檋an recollit vora 300.000. El juny de 2020, el moviment va enregistrar una proposici贸 no de llei (PNL), que malgrat comptar amb el suport de 1.500 organitzacions i l鈥檃val de vuit grups parlamentaris, no va prosperar.

Per donar un impuls a la recollida de signatures els tres mesos que queden, llancen la can莽贸 coral 鈥Regulariza!鈥, que s鈥檈strena avui, 15 de juny, i darrere de la qual hi ha moltes mans i veus: setze artistes i la veterania del segell Propaganda pel fet!. Aquests mesos, el moviment Regularizaci贸n Ya ha habilitat 273 punts de recollida fixos arreu de l鈥橢stat i ha trepitjat manifestacions, concerts, esdeveniments culturals o universitats per recollir firmes. Ara comparteixen el que anomenen un 鈥渉imne coral antiracista鈥 i els diners que es recullin a trav茅s de les plataformes digitals, assegura Propaganda pel fet!, es destinar脿 al moviment antiracista.

Sobre un beat tribal produ茂t per Roger Mart铆nez Pifarr茅, del projecte Tribalian, s鈥檈ncadenen les veus de The Seys Sisters, Dura Mangara, Maio Serrasolsas, Bik么k么, Momi Maiga, La Maga, Tabar茅 Rios, Ugn茅 Daniel茅 Reikalait茅 o el Senyor Oca. 鈥淐anta-la, balla-la, gaudeix-la i firma-la鈥 茅s el missatge amb qu猫 arrenca Vicky Canalla, integrant de Regularizaci贸n Ya. La idea, explica, va sorgir de Tribalian: 鈥淪obre la base musical vam introduir trossos i estrofes de can莽ons que cantem en manifestacions. Va convocar una assemblea de m煤sics i artistes que es van sumar volunt脿riament amb lletres pr貌pies鈥. Al videoclip, tamb茅 hi participa Migra Incendiaria, TopManta, Mohamed Hadda -amb el c猫rcol- o Ada Saliou -amb la dansa.

Els or铆gens camerunesos, gambians, senegalesos, ghanesos, argentins, lituans i catalans teixeixen un tema musical en mandink脿, catal脿, castell脿, franc猫s i litu脿, que reivindica el 鈥渄ret a migrar鈥 i la 鈥渏ust铆cia social鈥, i denuncia 鈥渆ls privilegis鈥, la discriminaci贸 pel color de la pell, l鈥檈xist猫ncia dels CIE, les batudes, els murs i els filats.

Sobre un beat tribal produ茂t per Roger Mart铆nez Pifarr茅, de Tribalian, s鈥檈ncadenen les veus de The Seys Sisters, Dura Mangara, Maio, Bik么k么, Momi Maiga, La Maga, Tabar茅 Rios, Ugn茅 Daniel茅 Reikalait茅 o el Senyor Oca

La majoria d鈥檃rtistes que hi participen han viscut o han conegut persones a qui se鈥檒s vulnerava els seus drets per ra贸 d鈥檕rigen. L鈥檃ctriu i cantant Yolanda Sey i la seva germana bessona, Kathy, fins als sis anys no van tenir la nacionalitat espanyola, perqu猫 en aquell moment els seus pares no la tenien: 鈥渃om 茅s heredit脿ria, jo tampoc la vaig tenir en n茅ixer鈥. El raper banyol铆 Daura Mangara t茅 gent propera en situaci贸 administrativa irregular: 鈥渄e mica en mica, notes com perdre l鈥檈speran莽a i les ganes de viure i assolir objectius donen pas a certa quietud i silenci鈥, descriu. I Maio Serrasolsas, conscient dels 鈥減rivilegis de ser una persona blanca i europea鈥, reconeix que ella pot trobar pis, feina, viatjar, moure鈥檚 i accedir a recursos p煤blics en millors condicions鈥.

Des de la campanya, denuncien que la irregularitat suposa una situaci贸 de vulneraci贸 de drets permanent: no comptar amb drets laborals, la possible explotaci贸, tr脿fic de persones i explotaci贸 sexual, expulsi贸 de serveis p煤blics essencials com l鈥檈ducaci贸 i la sanitat鈥. Recentment, el Govern espanyol ha anunciat que est脿 treballant en un esborrany per reformar la normativa d鈥檈strangeria i regularitzar persones que formen part de 鈥渟ectors en qu猫 es necessiten treballadors鈥. Sey es queixa que sempre senten que 鈥渢ot va amb relaci贸 a si som 煤tils o no. No tenim dret a viure i ja est脿 i aix貌 demostra que els drets humans no es tenen en compte鈥.

Conven莽udes que la m煤sica en tant que eina, pot ser antiracista, tant Yolanda Sey, com Dura Mangara i Maio Serrasolsas defensen que l鈥檃ntiracisme ha de formar part de la cultura i acompanyar les lluites. Precisament, no 茅s ni molts menys la primera vegada que Propaganda pel fet! posa la m煤sica a disposici贸 d鈥檃lguna causa o reivindicaci贸 social. Recentment, ha participat en la producci贸 i el llan莽ament de 鈥淟a terra per sembrar鈥 contra la candidatura dels Jocs Ol铆mpics d鈥橦ivern al Pirineu i el 2018 es va implicar en 鈥Los borbones son unos ladrones鈥, una 鈥渁utoinculpaci贸 musical col路lectiva鈥 per reivindicar la llibertat d鈥檈xpressi贸 i condemnar 鈥渓a repressi贸鈥 contra m煤sics, com Valt貌nyc o Has茅l.
Autor font: Directa.cat