Setembre 22, 2022
Per Nord-Estl Libertari
174 vistes

Amb la retirada majorit脿ria de les mascaretes es dupliquen els casos de grip a l’entrada d’una tardor incerta 

Gaireb茅 la totalitat es concentra en la poblaci贸 de menys de 60 anys  

L’investigador Salvador Macip preveu una temporada m茅s complexa 

Cal incentivar la vacunaci贸 contra la grip i la quarta dosi de la covid-19 per evitar col路lapsar les hospitals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 22/09/2022.- Llegim al Diari de Girona que amb l’entrar de la tardor, la grip comen莽a a fer-se notar tamb茅 a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona. Aix铆 ho mostra el Sistema d’Informaci贸 per a la Vigil脿ncia d’Infeccions a Catalunya, que comptabilitza un total de 73 casos la darrera setmana, m茅s del doble que l’anterior, quan n’hi va haver 34. Es tracta de la xifra m茅s alta des de finals de juny. 

Tot i que continua en nivells de circulaci贸 baixos, en comparaci贸 a la primavera, quan es va disparar des de la retirada de mascaretes en interiors, l’ascens de casos 茅s notable. Pr脿cticament la totalitat es concentra en la poblaci贸 menor de 60 anys i la franja de 15 a 44 anys 茅s la que en concentra m茅s. Aquest augment coincideix amb un creixement generalitzat de tots els virus respiratoris, fet que tamb茅 es produeix a la resta del Principat de Catalunya. 

Estimaci贸 de la taxa setmanal global per coronavirus-19   

Respecte a l’estimaci贸 de la taxa setmanal global per coronavirus-19 茅s de 37 casos per 100.000 habitants i la proporci贸 de les variants 貌micron BA.5 i BA.2 continuen representant gaireb茅 el 100% del total de les mostres seq眉enciades i no es detecta circulaci贸 de noves variants. 

Cal incentivar la vacunaci贸 contra la grip i la quarta dosi de la covid-19 per evitar col路lapsar les hospitals 

D’altra banda, la taxa d’ingressos en llits convencionals continua en marcada tend猫ncia descendent. La taxa d’ingr茅s en UCI continua en lleuger ascens. Hi ha un total de 14 persones ingressades per la malaltia de grip al Principat de Catalunya. 

Respecte a la temporada de tardor, la majoria d’experts es mostren prudents, ja que encara hi ha incertesa sobre quin ser脿 el comportament de la grip i la resta de virus respiratoris. Malgrat tot, coincideixen en el fet que la majoria de la poblaci贸 no est脿 immunitzada perqu猫 en els darrers dos anys no hi ha hagut contagis per la protecci贸 de la mascareta.  

El cient铆fic i expert en epidemiologia, Salvador Macip, explica al Diari de Girona que 芦el m茅s probable 茅s que vingui una temporada m茅s complexa que les anteriors perqu猫 els virus respiratoris tornaran a circular禄. De fet, Macip es basa en l’experi猫ncia que s’ha viscut a l’hemisferi Sud, on la poblaci贸 ha passat un hivern 芦dif铆cil禄 per la forta incid猫ncia de la grip.  

El cient铆fic blanenc recorda que a part de la grip, es viur脿 una nova onada de covid-19. 芦La conviv猫ncia dels dos virus pot arribar a tensar l’activitat assistencial tant als centres d’atenci贸 prim脿ria com els hospitals; durant la setena onada, quan tamb茅 van cr茅ixer els casos de grip, el sistema sanitari va estar saturat altre cop i pot tornar a passar el mateix禄. 

脡s per aix貌 que en la mateixa l铆nia que altres experts demana a les institucions que reforcin la campanya de vacunaci贸, tant de la grip com la quarta dosi de la covid-19. 芦Al Regne Unit ja s’est脿 vacunant amb la dosi de refor莽 a la poblaci贸 de m茅s de 50 anys, 茅s necessari que a Catalunya s’insisteixi en la poblaci贸 m茅s vulnerable, sobretot la de m茅s de 65 anys禄. Respecte a la possibilitat de vacunar persones m茅s joves, considera que ha de ser responsabilitat individual. 芦Cadasc煤 pot decidir quin risc corre; 茅s cert que en la poblaci贸 jove els positius de covid-19 solen ser m茅s lleus, per貌 tamb茅 cal tenir present que la covid persistent 茅s m茅s freq眉ent en dones de cinquanta anys, considero que si hi ha m茅s protecci贸, millor禄. 

Aquesta setmana s’est脿 tornant a posar sobre la taula el debat de la retirada de mascaretes del transport p煤blic. Macip considera que, 芦tal com s’est脿 fent ara, no t茅 sentit perqu猫 a alguns mitjans de transport la gent porta mascareta i a altres no i tampoc hi ha prou agents de seguretat per controlar-ho禄. D’altra banda, un altre punt en contra 茅s que 芦no es tracta d’una mesura universal, ja que a molts pa茂sos ja no 茅s obligatori portar mascareta al transport, per tant 茅s m茅s dif铆cil que se segueixi la norma禄. 

El millor seria seguir l’exemple dels pa茂sos m茅s orientals, on la poblaci贸 t茅 molt interioritzat el fet de portar mascareta quan hi ha aglomeracions  

Respecte a aix貌, el metge blanenc creu que el millor seria seguir l’exemple dels pa茂sos m茅s orientals, on la poblaci贸 t茅 molt interioritzat el fet de portar mascareta quan hi ha aglomeracions, i lamenta que aquesta conscienciaci贸 no s’hagi est猫s aqu铆. On s铆 que la mesura est脿 bastant estesa i creu que 茅s necessari que continu茂 sent aix铆 茅s la protecci贸 als hospitals i centres sanitaris. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com