Juny 3, 2021
Per Direta
169 vistes


Tota una comunitat de veïnes de Galdar, a l’illa de Gran Canària, es troba al límit del precipici del desnonament. Aquest 15 de juny un judici determinarà la destinació de vuit de les 28 famílies que s’han vist abocades a viure sense contracte, víctimes d’una estafa immobiliària, sense recursos ni possibilitat d’aconseguir un altre lloc on viure.

La urbanització de Las Marismas, tal com es relata des del Sindicat d’inquilines de Gran Canària (SIGC), feia anys que estava abandonada i el passat mes de gener, els seus actuals habitants, “supervivents de diversos desnonaments anteriors i amb una situació econòmica i social agreujada per la crisi”, van arribar a aquests blocs a través d’un “suposat promotor d’habitatges”, que els va donar les claus a canvi d’un avançament de 100 euros per família. El promotor va desaparèixer i les famílies mai van poder formalitzar cap mena de contracte de lloguer. Segons aquest sindicat, les estafes immobiliàries d’aquest tipus “s’han disparat en aquests temps de pandèmia”.

Les 28 famílies denuncien que CaixaBank les va amenaçar amb tapiar les seves cases amb totes les seves possessions dins o amb desallotjar-les matinada sense previ avís, denuncien des del Sindicat d’inquilines de Gran Canària

Mesos després, dues empreses sota control de CaixaBank, Building Center i Coral Homes, van començar a “fustigar a les famílies”. Segons el sindicat, aquestes “societats pantalla es dediquen a especular i funcionen com a fons voltor”. El col·lectiu denuncia que les 28 famílies van rebre amenaces d’aquestes societats, que estaven disposades a tapiar les seves cases amb totes les seves possessions a dins o fins i tot a desallotjar-les de matinada sense previ avís. Com que via de l’assetjament no va donar resultat, les societats titulars iniciar la via judicial per deixar al carrer a 70 persones –32 d’ells, menors– sense cap mena d’alternativa habitacional, segons el CIGC.

El 15 de juny, les primeres vuit famílies s’enfrontaran als advocats de CaixaBank als jutjats, sense moltes esperances. “Si no ho evitem”, adverteixen des del sindicat, “aniran a parar al carrer”.

“No podem permetre que aquestes entitats expulsin de casa a les mateixes famílies que les van rescatar amb els seus impostos”, s’assenyala des del sindicat, que alhora qualifica el procés de desnonament com un “atemptat terrorista immobiliari” i exigeix ​​que CaixaBank s’assegui a negociar “una solució per a aquestes famílies”. El CIGC demana igualment a les autoritats de l’Ajuntament de Gáldar, del Cabildo de Gran Canària i de Govern insular que “deixin d’arrossegar-se davant els poders financers” i que “no fugin d’estudi i busquin una alternativa habitacional per a aquestes famílies”.

El 15 de juny, les primeres vuit famílies s’enfrontaran als advocats de CaixaBank en els jutjats sense moltes esperances, ja que no tenen un contracte. “Si no ho evitem”, adverteixen des del sindicat, “seran llançades al carrer”

De la mateixa manera, el col·lectiu adverteix que sense alternativa habitacional cap d’aquestes famílies abandonarà voluntàriament les seves llars: “Expulsar per la força més de 70 persones, amb més de 30 menors, seria un crim humanitari que no pensem consentir. Si no s’ofereix una solució real i digna, intentarem mobilitzar l’opinió pública, també a nivell internacional, mobilitzar la població obrera dels nostres barris i, si ens hi obliguen, convocar un piquet anti desnonament per oposar-nos a la possibilitat de llançament. Detinguin aquesta bogeria ara que hi som a temps”.

Article publicat originalment a El Salto Diario
Autor font: Directa.cat