Gener 17, 2021
Per Nord-Estl Libertari
158 vistes

Blocs de formig贸 per tancar al Pirineu Oriental cinc passos fronterers secundaris dels convencionals 

El Govern franc猫s prohibeix el pas a cinc carreteres catalanes 

La prohibici贸 del prefecte del departament 茅s tant per a vehicles com per a vianants 

No s’argumenta amb la pand猫mia de covid-19 sin贸 pel perill del terrorisme, el control de la immigraci贸 i q眉estions d’ordre p煤blic franc猫s en relaci贸 a narcotr脿fic i a contraban  

Els alcaldes afectats del Principat de Catalunya lamenten la falta d’informaci贸 per part de les autoritats franceses i espanyoles  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ma莽anet de Cabrenys (Salines, Alta Garrotxa, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 17/01/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que el Govern franc猫s ha tancat cinc passos fronterers secundaris del Pirineu Oriental. Tancat fins a nova ordre. Des d’aquest dilluns passat la Prefectura dels Pirineus Orientals, amb seu a Perpiny脿 (Plana de Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸), ha ordenat el tancament de cinc vies secund脿ries frontereres situades al coll de Banyuls, que comunica Espolla i Rab贸s (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) amb Banyuls de la Marenda (Albera, Rossell贸, comtat de Peralada); al coll de Manrella, entre Agullana (Albera, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) i la Vajol (Salines, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) i Morell脿s i les Illes (Baix Vallespir, comtat de Vallespir); al pont del riu Major entre Ma莽anet de Cabrenys (Salines, Alta Garrotxa, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) i Costoja (Salines, Baix Vallespir, comtat de Vallespir), i en dues vies de la Cerdanya que comuniquen 脌ger i Puigcerd脿 (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) amb l’Alta Cerdanya. En alguns casos com en el coll de Banyuls i el pont del riu Major, l’administraci贸 francesa ha col路locat aquesta setmana blocs de formig贸 al mig de les vies per impedir el pas. Les alternatives s贸n els passos fronterers principals de Portbou (Mar d’Amunt, Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada), el Port煤s (Albera, Baix Vallespir, comtat de Vallespir), el coll d’Ares (Moll贸, Ripoll猫s, comtat d’Osona) i Puigcerd脿 (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya). 

Sense informaci贸 al sud 

El text del prefecte departamental dels Pirineus Orientals, 脡tienne Stoskopf, que tamb茅 prohibeix el pas de vianants, no fa cap refer猫ncia a restriccions per la pand猫mia de covid-19. S’argumenta el tancament per l’amena莽a terrorista, el control de la immigraci贸 i l’ordre p煤blic en relaci贸 amb l’煤s d’aquestes vies per a tr脿fics de drogues o contraban, i la voluntat del president del Govern franc猫s, Emanuel Macron, de refor莽ar els controls fronterers de l’hex脿gon franc猫s. Tot i que en el mateix decret s’admet que l’impacte pel tancament d’aquestes vies ser脿 “limitat en la flu茂desa de la circulaci贸 transfronterera“, s铆 que agreuja l’a茂llament dels pobles d’aquestes 脿rees. 

La primera reacci贸 compartida pels alcaldes afectats del Principat 茅s la sorpresa ja que ning煤 (ni les autoritats franceses ni les espanyoles) els ha informat d’aquesta nova prohibici贸. “脡s molt injust; si fos una mesura per prevenir la pand猫mia ho entendr铆em, per貌 l’argument del terrorisme no s’explica; els terroristes si volen passar ho seguiran fent. En canvi, a un petit poble ens tallen les relacions de ve茂natge i amistat entre els dos costats del coll“, diu Joaquim Morillo, alcalde de la Vajol. A Espolla, l’alcalde, Carles Lagresa, tot i matisar que el tr脿nsit amb el Rossell贸 s’ha redu茂t amb les restriccions que s’han imposat a cada costat de la frontera per la pand猫mia de covid-19, admet que la prohibici贸 els perjudica. En especial pel que fa a l’activitat de la cooperativa local i comer莽os i restaurants no nom茅s del seu municipi sin贸 dels pobles del voltant i la comarca de l’Alt Empord脿. 

Afectaci贸 al petit comer莽 

L’afectaci贸 tamb茅 茅s evident per als comer莽os locals (carnisseria, fleca, serveis com la perruqueria i restaurants) de Ma莽anet de Cabrenys, on s’anaven a proveir les ve茂nes i els ve茂ns del Vallespir. A m茅s, els habitants de pobles com Costoja i Sant Lloren莽 de Cerdans (Salines, Baix Vallespir, comtat de Vallespir) –que no disposen sempre de tots els serveis b脿sics– hi anaven per adquirir productes de primera necessitat. A Ma莽anet de Cabrenys, per貌, l’alcaldessa, Merc猫 Bosch, hi veu un problema afegit: “Com va passar en el primer confinament, tancant la carretera els possibles tr脿fics es traslladen a pistes de muntanya com ara per la collada dels Pous, amb cotxes per camins a gran velocitat que generen m茅s inseguretat al municipi.” 

Mateixa sorpresa tamb茅 per al director de la Casa de la Generalitat a Perpiny脿, Josep Puigbert, que es va assabentar de la prohibici贸 per la premsa. “El control de la frontera 茅s evidentment compet猫ncia dels estats; per貌 tot i respectar les pol铆tiques i decisions que es puguin prendre en l’脿mbit de la lluita contra el terrorisme, sorpr猫n que es tallin de cop i volta cinc petites carreteres quan precisament es treballa per promoure la mobilitat a Europa i superar les fronteres interiors. Entre les comarques de Girona i la Catalunya del Nord, les vies de comunicaci贸 s贸n poques i envellides; 茅s una zona fronterera deficit脿ria pel que fa a la mobilitat si ho comparem amb la frontera entre Fran莽a i Alemanya o Su茂ssa, i malgrat aix貌 sorgeixen nous entrebancs“, lamenta Puigbert. 

Condicionants pol铆tics 

El novembre passat el president del Govern franc猫s, Emmanuel Macron, va fer una visita llampec a el Port煤s per llan莽ar un missatge de pol铆tica interior i europea: va defensar la necessitat de redefinir l’espai Schengen i va anunciar el refor莽 dels controls a la frontera en el marc de la lluita contra la immigraci贸 clandestina i el terrorisme. A la pr脿ctica, aix貌 es va traduir b脿sicament en un augment d’efectius policials a la frontera d’el Pert煤s.  

Ara, per貌, el coll de Banyuls, el coll de Manrella o el pont del riu Major sembla que s’han convertit en el laboratori de proves per al projecte del president Macron de “refundar l’espai Schengen“. 

Alcaldes nord-catalans que ho veuen b茅 

A difer猫ncia dels alcaldes de l’Alt Empord脿 que lamenten la prohibici贸 de circular per aquestes petites vies frontereres, alcaldes del Vallespir i del Rossell贸 veuen b茅 la decisi贸 del prefecte dels Pirineus Orientals. La crisi –sanit脿ria i econ貌mica– afecta tot Europa, per貌 en 脿rees amb m茅s dificultats econ貌miques com la Catalunya del Nord (que mant茅 r猫cords d’atur a l’Estat franc猫s), el replegament interior i la culpabilitzaci贸 a l’altre costat de la frontera sempre 茅s un recurs temptador. En declaracions recollides pel diari rossellon猫s L’Ind茅pendant aquesta setmana passada, Michel Anrigo, alcalde de Costoja, minimitza l’impacte del tancament de la carretera que uneix el seu poble amb Ma莽anet de Cabrenys, al路legant que el tr脿nsit s’ha redu茂t molt per les restriccions de la pand猫mia de covid-19, per貌 considera que el tancament far脿 treballar m茅s els comer莽os locals. Al municipi ve铆 de Sant Lloren莽 de Cerdans, l’alcalde, Louis Caseilles, es declara “molt content” per la decisi贸 del prefecte i troba que han tardat massa a fer-ho. Ho justifica per preservar la seguretat de la poblaci贸 de la Catalunya del Nord i per la “recrudesc猫ncia de la Covid a la Catalunya del Sud” (tot i que el text de la Prefectura dels Pirineus Orientals en cap moment fa refer猫ncia a la pand猫mia de covid-19). A Morell脿s, l’alcalde, Jean Vila, lamenta que la prohibici贸 perjudica sobretot els habitants del ve茂nat de les Illes (m茅s propers a la Vajol), per貌 diu que ent茅n la decisi贸 del prefecte. A Banyuls de la Marenda (municipi ve铆 de Rab贸s i proper d’Espolla), Jean-Michel Sol茅, l’alcalde, tamb茅 remarca que ja no es podia passar la frontera per la pand猫mia de covid-19, i hi afegeix que la prohibici贸 permetr脿 lluitar contra els vehicles que aprofitaven la carretera per fer tr脿fic de drogues i altres productes. 

L’煤nica veu discordant 茅s la d’un electe de l’Alta Cerdanya, Georges Armengol. “La Cerdanya 茅s una plana tallada pel mig per una frontera que no existeix realment. Encara que tanquin dues carreteres queden molts llocs per passar. El que deman脿vem no era que tanquessin carreteres, sin贸 m茅s gendarmes“, diu Armengol. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com