Novembre 4, 2021
Per Nord-Estl Libertari
261 vistes


L'aguaitador d'ocells que s'ha constru茂t al Delta de la Tordera

Blanes estrena observatori d’ocells al Delta de la Tordera 

S’han instal路lat dos trams amb pantalles de fusta per poder observar i fotografiar les aus, aix铆 com cartells informatius i divulgatius sobre els valors ambientals d’aquest espai    

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Blanes (la Selva mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 04/11/2021.- Llegim al Diari de Girona que l’Ajuntament de Blanes (la Selva mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) continua treballant amb l’objectiu de preservar el Delta de la Tordera, un paratge natural que arran del Temporal Gl貌ria del gener del 2020 ha afegit nous valors patrimonials als qu猫 ja tenia d’antuvi, sobretot al tram final on hi ha la llacuna. M茅s concretament, ha instal路lat un aguaitador d’ocells a tocar del Delta de la Tordera, en el tram situat pocs metres m茅s a munt de la desembocadura. 

L’aguaitador t茅 dues zones amb pantalles de fusta que disposen d’obertures a diferents al莽ades. En els trams m茅s baixos, hi ha una bancada que facilita la tasca de les persones aficionades a la fotografia o b茅 perqu猫 puguin admirar amb prism脿tics la gran varietat d’esp猫cies d’ocells que s’hi poden observar. D’aquesta manera, es pot anar a veure les aus i la natura que els envolta, per貌 sense que la pres猫ncia humana sigui tan not貌ria perqu猫 els destorbi. 

La instal路laci贸 dels m貌duls que composen l’aguaitador d’ocells s’ha completat amb cartells divulgatius al seu voltant amb informaci贸 general i detallada de la protecci贸 de l’espai, dels valors ambientals i de la limitaci贸 i/o prohibici贸 d’usos i activitats que s’hi poden desenvolupar. Aquests plafons s’han completat amb d’altres sobre el codi de conducta que cal observar quan s’est脿 en aquest espai, com ara que la ca莽a i la pesca est脿 prohibida, no es poden fer sorolls molestos i no s’hi poden llen莽ar escombraries. Tamb茅 s’han plantat freixes en aquesta zona. 

La instal路laci贸 de l’Aguaitador d’Ocells, la confecci贸 dels cartells i l’adquisici贸 i plantada d’arbres ha suposat un cost de 12.780 euros, dels quals la Diputaci贸 de Girona n’ha subvencionat 10.000 euros. Es tracta d’una l铆nia per donar suport als ajuntaments de la demarcaci贸 gironina per a la conservaci贸 d’elements prioritaris del patrimoni natural municipal i la regulaci贸 de l’煤s p煤blic dins d’espais de la Xarxa Natura 2000. 

La intenci贸 de l’Ajuntament de Blanes 茅s que hi hagi dos punts d’observaci贸 d’ocells. El segon espai estar脿 situat riu a vall, a tocar de la desembocadura de la Tordera. Aquest altre punt d’observaci贸 茅s un projecte que s’est脿 treballant des de fa temps des del consistori blanenc i que, per la seva ubicaci贸 -en zona de domini p煤blic mar铆tim terrestre-, la seva autoritzaci贸 dep猫n d’altres administracions, amb qui ja fa m茅s d’un any i mig s’estan mantenint converses i treballant conjuntament per poder fer viable aquest projecte el m茅s aviat possible. 

Col路laboraci贸 de naturalistes i ornit貌legs 

Els cartells i plafons que s’han instal路lat al voltant de la zona de l’Aguaitador d’ocells han comptat amb la destacada aportaci贸 de diversos naturalistes i ornit貌legs, que han cedit les seves fotografies de manera desinteressada perqu猫 poguessin ser reprodu茂des. Per aix貌, des de l’脌rea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes s’ha agra茂t expl铆citament aquesta col路laboraci贸, que enriqueix en gran mesura tot l’espai, al aportar informaci贸 complement脿ria alhora que molt enriquidora respecte les esp猫cies d’aus que s’hi poden guaitar. 

Els autors de les fotografies cedides gratu茂tament s贸n Ricard Busquets, Enric Badosa, Daniel Martin i Cristina Clos. Pel que fa a les esp猫cies que es reprodueixen a les instant脿nies hi ha des del gavi脿 argentat fins la gavina corsa, passant per la gavina capnegra i el xatrac gros. Tamb茅 hi ha la polla d’aigua, el balquer, la fotja vulgar, el martinet de nit, el cap贸 reial, la garsa de mar, el flamenc, el corriol gros i el corriol camanegre, aix铆 com el corb mar铆 emplomallat i el corb mar铆 gros, l’脿nec blanc, l’agr贸 blanc, l’esplugabous, el mussol com煤, el bernat pescador i diverses varietats d’脿nec, entre d’altres.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com