
BIBLIOTEQUES: ENS SOBREN ELS MOTIUS
SÍ A L’AUGMENT DE SOU DE COMANDAMENTS; NO AL PLUS DE PERILLOSITAT?
Companyes, companys,
Com ja sabeu a través del comunicat del 28 d’abril (https://bit.ly/44ID5i7), i tots els comunicats posteriors relatius a aquest assumpte el Ple de la Diputació ha aprovat recentment l’increment retributiu d’una vintena de comandaments (https://bit.ly/3LKX6fl) , amb un cost pressupostari de més de 400.000 EUR, però va retirar –en canvi– de l’ordre del dia de la sessió del 27 d’abril l’augment consensuat en Comissió Tècnica en concepte d’actualització de l’import econòmic del factor de perillositat-penositat. Per posar un exemple pràctic: pels tècnics auxiliars de biblioteconomia – conductors de bibliobús significaria un augment de 34,29 EUR mensuals, que, de moment, fins que no s’aprovi la modificació del factor, no cobraran. En canvi, la Cap de Recursos Humans de la Gerència de Biblioteques té un augment anual, ja aprovat, de 4.206,16 EUR que sí que els veurà reflectits des de ja a la seva nòmina.
Això afecta a tot el personal de la Diputació ja que, segons el criteri que s’està aplicant, sembla que totes les revisions de complements retributius que es facin seran via verda pels comandaments i semàfor vermell per a les treballadores de base. Òbviament, això és inadmissible. El conflicte encara està obert, si bé, com sabeu, hores d’ara hem aconseguit alguns compromisos que fan més plausible que aquesta actualització s’acabarà aprovant després de les eleccions municipals i es podrà dur finalment a terme (https://bit.ly/3BT6XLN).
DOS ANYS SENSE SOLUCIONAR EL REGISTRE HORARI A LES BIBLIOTEQUES
El passat 9 i 10 de març la Unitat de Recursos Humans de la Gerència de Biblioteques va fer dues sessions informatives (https://bit.ly/3BSaie2) sobre els marcatges online, les incidències a la jornada de treball, els complements retributius i les hores en escreix i serveis extraordinaris (casualment sempre obliden de mencionar el permís no retribuït de l’art. 6 de la Circular d’incidències: https://bit.ly/426txev; que és molt útil en el cas de les jornades on no es poden aplicar mesures de conciliació).
Resulta kafkià que després de dos anys de la implementació del registre horari a les biblioteques les franges horàries del personal de la Xarxa Municipal de Biblioteques sigui el mateix que el personal de les oficines i que no es puguin mecanitzar els dissabtes ni els festius intersetmanals. La cap de Recursos Humans de la Gerència diu que s’ha demanat un rellotge per a les biblioteques, que les planilles horàries estan aprovades per la Direcció de Recursos Humans i que no es fa control horari. Afirmacions que hem demanat que s’expliquin en una reunió amb la CGT. A totes les sessions de la Comissió de la XBM i Meses de Negociació on hem pogut participar, la Gerència de Biblioteques mai ha demanat un rellotge per a les biblioteques. La CGT ens hem posicionat en contra de l’aplicació unilateral de les noves planilles, donat que suposen una modificació de les condicions de treball, que s’ha de tractar en seu negociadora. Potser tot això es fa per justificar l’augment de sou de la cap de la Unitat de Recursos Humans ja que ha vist recompensada la complexitat de la gestió: la incorporació del control horari, participació en grups de treball, comissions i nous projectes (personal itinerant, nou servei de microbusos, etc). Una complexitat que creiem que afecta a tot el personal de biblioteques i que no cobren cap augment de sou per la ineficiència i ineficàcia demostrada de la Corporació i la Gerència.
BIBLIOBUSOS AL LÍMIT
Als conductors de bibliobusos se’ls hi ha negat per ara l’augment del factor de perillositat, però sospitem que la nova categoria de personal itinerant no el cobrarà. Hem reclamat aquest plus per a les itinerants, en cas que no el cobrin, però sense resposta.
La majoria de conductors de bibliobusos acumulen hores en escreix cada mes quan, per definició, aquestes han de ser esporàdiques i no el pa de cada dia d’aquests treballadors. La ruta dels nous serveis de microbusos està mal planificada i farà que les treballadores acumulin més temps a la carretera amb tot el que això comporta: més hores i més perillositat.
POLÍTICS A DUES BANDES
Ens trobem en plena campanya electoral, i només volem recordar que les biblioteques es regeixen per un conveni entre els ajuntaments i la Diputació. Sovint es dona el cas que un alcalde és alhora diputat (https://bit.ly/3IHvF5A) i, mentre que a la Diputació fa gala de la importància de la cultura i les biblioteques, el seu mandat municipal està ple d’incompliments del conveni per la gestió de les biblioteques. El cas mes emblemàtic és el de Badalona: la Biblioteca Can Casacuberta ha estat dos anys tancada i a la Biblioteca de Lloreda la porta d’emergència no compleix la normativa de seguretat però la biblioteca continua, tanmateix, oberta. Fets que no semblen treure molt la son molt al seu alcalde i Diputat Rubén Guijarro. La llista és interminable, però cal destacar que l’alcalde de Viladecans Carles Ruiz no ha signat el conveni amb la Diputació per la gestió de la biblioteca. A Rubí encara esperen que els solucionin les goteres i esquerdes que pateix l’equipament. I la pròpia Presidenta de la Diputació, Núria Marín, encara ha de solucionar les històriques goteres de la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. També volem fer esment de la penosa situació de les biblioteques de Sant Cugat del Vallès.
Com sempre, recordeu que teniu més info a:
https://cgtdiba.wordpress.com/category/biblioteques/
Salut!
Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona
Comissió de Biblioteques
25 de maig del 2023
—-
Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.
.wordads-ad-wrapper {display:none;font: normal 11px Arial, sans-serif;letter-spacing: 1px;text-decoration: none;width: 100%;margin: 25px auto;padding: 0;}.wordads-ad-title {margin-bottom: 5px;}.wordads-ad-controls {margin-top: 5px;text-align: right;}.wordads-ad-controls span {cursor: pointer;}.wordads-ad {width: fit-content;margin: 0 auto;}
Autor font: Cgtdiba.wordpress.com