Juliol 27, 2022
Per Nord-Estl Libertari
250 vistes

Assenyalen negocis gironins per racisme immobiliari 

Un estudi a 44 immobili脿ries de Girona i Salt revela que el 80% accepta “no llogar a immigrants o persones de color” 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 27/07/2022.- Segons un despatxat de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el Sindicat de Llogateres de Girona i el Sindicat d’Habitatge de Salt, amb el suport de SOS Racisme, han fet una rua per assenyalar els negocis que practiquen racisme immobiliari. El recorregut ha consistit en anar local per local, enganxar etiquetes de ‘Lloguer racista‘ i penjar una pancarta a l’exterior que recull una frase que algun treballador o responsable del negoci ha dit durant un estudi i que demostra que la immobili脿ria accepta “no llogar a immigrants o persones de color“. 

L’estudi, fet a 44 immobili脿ries, ha consistit en fer-se passar per un propietari que vol llogar i que posa com a condici贸 que no sigui a persones racialitzades no blanques: El 92,1% dels negocis de Girona i el 83,3% dels de Salt ho han acceptat. 

L’impulsor de l’estudi, Aliou Diallo, ha explicat que la idea de l’estudi va n茅ixer arran d’una investigaci贸 semblant feta a Barcelona. Aix貌 el va portar a plantejar-s’hi poder comprovar amb xifres si les immobili脿ries de Girona i Salt tamb茅 duien a terme pr脿ctiques racistes. Aix铆, van fer una selecci贸 dels negocis de les dues poblacions que complien requisits com ara tenir una p脿gina web i ofertes de lloguer. Finalment, van arribar a 44 immobili脿ries, 38 de Girona i sis de Salt. 

El treball ha consistit en fer-se passar per un propietari que vol posar un immoble a lloguer per貌 que reclama que els llogaters no siguin persones racialitzades no blanques: “Una pr脿ctica que 茅s il路legal“. “Els resultats de l’estudi s贸n aclaparadors i vergonyosos“, ha explicat Diallo. En concret, l’estudi conclou que el 92,1% d’immobili脿ries de Girona i el 83,33% de Salt accepten propostes discriminat貌ries per ra贸 猫tnica o d’origen. 

M茅s del 80% han acceptat no llogar a “immigrants o persones de color”, “aqu铆 fem servir les paraules que utilitzen ells“, apunta Diallo. A m茅s, a Girona el 28% de les immobili脿ries reconeixen que 茅s una pr脿ctica habitual i que sovint fan sense que calgui cap petici贸 per part dels propietaris: “脡s sistem脿tic“. L’impulsor de l’estudi remarca, a m茅s, que les immobili脿ries de Girona que no acceptaven d’entrada les pr脿ctiques discriminat貌ries buscaven una manera encoberta de fer-ho oferint un llistat de potencials llogaters als propietaris perqu猫 fes una “tria final“. “Nom茅s una immobili脿ria de Salt, i s’ha convertit en l’煤nica de l’estudi, va dir que aix貌 no es podia fer perqu猫 茅s il路legal”, ha concretat Diallo. 

Els resultats de l’estudi han donat pas a la campanya ‘Aqu铆 es practica racisme immobiliari‘ que ha arrancat aquest dimecres a Girona. Despr茅s d’una roda de premsa explicant els resultats de la investigaci贸, el Sindicat de Llogateres de Girona i el Sindicat d’Habitatge de Salt han fet un recorregut per les immobili脿ries de Girona on han detectat pr脿ctiques racistes. Establiment per establiment, han enganxat etiquetes on s’hi podia llegir ‘Lloguerracista‘ i, tamb茅, cartells que recollien algunes de les explicacions que treballadors o responsables dels negocis deien als falsos propietaris explicant que podien restringir l’acc茅s a l’habitatge. 

SOS Racisme d贸na suport a la campanya i, segons ha explicat Jenifer Molina, obren el servei d’atenci贸, den煤ncia i acompanyament a les v铆ctimes d’aquestes pr脿ctiques. La intenci贸, ara, 茅s recopilar els casos, tant de Girona i Salt com d’altres poblacions de les comarques gironines on tamb茅 n’han detectat, per acabar presentant una den煤ncia col路lectiva de cara a la tardor. L’objectiu 茅s acabar amb el racisme immobiliari i garantir el dret a l’habitatge del conjunt de la ciutadania
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com