Gener 4, 2022
Per Nord-Estl Libertari
291 vistes


Aquest migdia s’han homenatjat quatre guerrillers anarquistes al fossar del cementiri vell de Girona, on hi ha inhumats els companys Conesa, Ruiz, Miracle i Madrigal, assassinats avui fa 62 anys pel franquisme  

Dem脿, 5 de gener, al migdia, com cada any, hi haur脿 a l’entorn de la tomba de Quico Sabat茅 al cementiri de Sant Celoni un homenatge a la seva mem貌ria i a la guerrilla llibert脿ria 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s) 04/01/2022.- Aquest migdia s’han homenatjat, amb pres猫ncia de la bandera vermella i negra, quatre guerrillers anarquistes al fossar del cementiri vell de Girona, on hi ha inhumats els companys Conesa, Ruiz, Miracle i Madrigal, assassinats avui fa 62 anys pel franquisme. 

El sentit homenatge ha comptat amb el suport de la Federaci贸 Anarquista de Catalunya (FAC), organitzaci贸 tamb茅 present a les comarques del Nord-est de Catalunya.  

El militants anarquistes Francisco Conesa, Mart铆n Ruiz, Antoni Miracle i Rogelio Madrigal encara es troben en una fossa del cementiri vell de Girona. Es tracta de guerrillers llibertaris del Moviment Unificat de Resist猫ncia i Alliberament (MURLE), un 貌rgan idoni de defensa interior format per grups anarcosindicalistes de combat que estava creant bases log铆stiques al Principat de Catalunya coordinat amb el Moviment Revolucionari Ib猫ric (MRI), en gestaci贸 aquell moment i vinculat al Partit Sindicalista (PS), i altres col路lectius de combat llibertari.  

Francisco Conesa, Mart铆n Ruiz, Antoni Miracle i Rogelio Madrigal, que anaven degudament uniformats regularment de maqui, assassinats per la Gu脿rdia Civil quan es van entregar el mat铆 del 4 de gener de 1960 en el mas Clar脿, a la Mota (Palou de Revardit, Pla de l’Estany), mentre hi havia un operatiu general per assassinar el company Francesc Sabat茅, que ferit pels drets del capit脿, aleshores, del cos Jos茅 Bl谩squez, dit ‘El Gato con Botas’, havia aconseguit fugir de l’encerclament muntanya avall. Bl谩squez va morir de malaltia a Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿) fa uns pocs anys i formava part d’una fam铆lia amb diversos hotels tur铆stics.  

L’assassinat dels quatre companys del mas Clar脿 va ser decidit pel govern franquista i dirigit per l’abans esmentat capit脿, que una vegada jubilat del cos armat residia al carrer Antoni Canals de Roses amb una pensi贸 de classes passives en el grau de tinent coronel. Com tamb茅 van participat en els assassinats del mas Clar脿 altres criminals de guerra, segons totes les convencions internacionals, el tinent general Antonio Alcubilla, director general del cos; el general en cap de la Segona Zona, Marceliano Crespo; el cap de la 131 comand脿ncia d’aquest cos, Rodrigo Gayet, tinent coronel; el coronel en cap del 31 Terci de la Gu脿rdia Civil, Federico Palacios; el comandant segon cap Florencio P茅rez P茅rez; el tinent i cap de la caserna de Banyoles (Pla de l’Estany), Lorenzo G贸mez. Es va dir que tamb茅 hi havia en l’encerclament del mas l’antic comissari de policia Eduardo Quintela.  

Homenatge a la mem貌ria de Quico Sabat茅 i la guerrilla llibert脿ria al cementiri de Sant Celoni 

El company Francesc Sabat茅 va ser assassinat a tra茂doria a quarts de vull del mat铆 del 5 de gener de 1960 en un carrer de Sant Celoni (Baix Montseny, Vall猫s Oriental), on dem脿, 5 de gener, al migdia, com cada any, hi haur脿 a l’entorn de la seva tomba del cementiri d’aquesta localitat un homenatge a la seva mem貌ria i a la guerrilla llibert脿ria.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com