Octubre 27, 2021
Per Nord-Estl Libertari
148 vistes


Foto antropom猫trica d'Angelo Montacci de la policia francesa (1935)

Foto antropom猫trica d’Angelo Montacci de la policia francesa (1935)

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 27 d’octubre de 1891 neix a Citt脿 di Castello (Perusa, 脷mbria) l’anarquista Angelo Montacci 

En 1928 va ser expulsat de l’Estat espanyol sota l’acusaci贸 d’芦anarquista militant禄, sortint per la frontera del Pirineu Oriental 

el 19 d’agost de 1936 pass脿 Barcelona en plena revoluci贸 col路lectivista autogestion脿ria i s’enrol脿 en la Secci贸 Italiana de la Columna Ascaso, per貌, a causa de la seva ja avan莽ada edat, pass脿 poc despr茅s de nou a Barcelona fent tasques de suport a la rereguarda i afiliat a la CNT-AIT 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Va estar internat al camp de Gurs i el juliol d’aquell any constava en el grup anarquista 芦Libert脿 o Morte禄 internats al camp de la Platja d’Argelers de la Marenda. La primavera de 1940 estava en una Companyia de Treballadors Estrangers  

Angelo Montacci: El 27 d’octubre de 1891 neix a Citt脿 di Castello (Perusa, 脷mbria) l’anarquista Angelo Montacci, tamb茅 citat de diverses maneres (Angelo Montaggi, Angelo Montaccio i altres). El seu pare es deia Giuseppe Montacci, conegut com L’Americano. i la seva mare, Maria Santa Croci,  

Es guany脿 la vida fent diversos oficis (pe贸, manobre, empleat d’hotel i altres) i l’abril de 1913 emigr脿 als Estats Units.  

Retorn脿 a It脿lia en data indeterminada i en 1924 emigr脿 il路legalment a l’hex脿gon franc猫s, vivint en diverses poblacions: Par铆s (Illa de Fran莽a), 脡vian-les-Bains (Savou猫 d’Amont, Savou猫, Auv猫rnhe R貌se, Aups Arpit脿nia) i Vich猫i (Ali猫r, Auv猫rnhe R貌se Aups, Occit脿nia).  

A Ni莽a (Pa铆s Ni莽ard, Aups Maritims, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia) d’antuvi treball脿 de jornaler i despr茅s gestion脿 un petit negoci de neteja vidre i d’aparadors. En aquesta 猫poca vivia al n煤mero 18 del carrer Gr茅goire i amb l’anarquista Vicenzo De Luca desenvolup脿 una intensa propaganda anarquista.  

El desembre de 1924 va ser detingut i acusat del robatori d’una joia, valorada entre 15 i 18.000 francs, a casa de l’antiquari Sempe, al n煤mero 28 del bulevard Victor Hugo, on treballava de criat, per貌 va ser posat en llibertat provisional a l’estimar-s’hi fundats dubtes sobre la seva culpabilitat.  

En 1928 va ser expulsat de l’Estat espanyol sota l’acusaci贸 d’芦anarquista militant禄, sortint per la frontera del Pirineu Oriental .  

A principis de la d猫cada dels trenta del segle XX milit脿 amb altres anarquistes (Pasquale Curetti, Vicenzo De Luca, Valdo Mistani, Domenico Nanni, Randolfo Vella i altres) en el grup de B猫usoleu (Aups Maritims, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia).  

En 1933 tingu茅 contactes amb els cercles llibertaris de Grassa (Aups Maritims, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia), del Principat de M貌naco i del grup de Ginebra (Ginebra, Romandia, Arpit脿nia, Su茂ssa) al voltant de Luigi Bertoni i Carlo Frigerio.  

Per les seves activitats, tendents a la creaci贸 de nuclis llibertaris adherits a la Federaci贸 Anarquista de Marselha (Boques del Roine, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia) va ser greument amonestat per les autoritats franceses i el 4 de maig de 1935 se li va decretar l’expulsi贸 del territori franc猫s. Gr脿cies al suport de la Liga Italiana dei Diritti dell’Uomo (LIDU, Lliga Italiana dels Drets de l’Home) i de diverses organitzacions obreres, va aconseguir poder romandre a l’hex脿gon franc猫s.  

El 15 de setembre de 1935 particip脿 a Ni莽a, amb altres anarquistes (Ermanno Diana, Domenico Nanni i alguns altres) en una reuni贸 per a estudiar la nova l铆nia pol铆tica de la Uni贸 Anarquista Italiana (UAI) i preparar el Congr茅s Anarquista Itali脿 (芦Congr茅s d’Entesa dels Anarquistes Emigrants Europeus禄) que s’havia de celebrar el novembre de 1935 a Sartrouville (Yvelines, Illa de Fran莽a).  

Despr茅s de ser qualificat per les autoritats de Ni莽a com a 芦un dels principals exponents del moviment anarquista禄, el 19 d’agost de 1936 pass脿 Barcelona en plena revoluci贸 col路lectivista autogestion脿ria i s’enrol脿 en la Secci贸 Italiana de la 芦Columna Ascaso禄, per貌, a causa de la seva ja avan莽ada edat, pass脿 poc despr茅s de nou a Barcelona fent tasques de suport a la rereguarda i afiliat a la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Entre abril i juny de 1937 desenvolupa tasques de propaganda en suport de la revoluci贸 col路lectivista autogestion脿ria a Ni莽a i l’estiu d’aquell any retorn脿 a Barcelona.  

Entre desembre de 1938 i gener de 1939 va estar al camp de recuperaci贸 de Cardedeu (Vall猫s Oriental), on segons informes d’espies stalinistes, desenvolup脿 una intensa campanya propagand铆stica contra el govern Negr铆n i els stalinistes.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Concretament va ser internat al camp de concentraci贸 de Gurs (Pirin猫us Atl脿ntics, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia), on el juliol d’aquell any formava part de la IX Companyia. M茅s tard figurava en un llistat de membres del grup anarquista 芦Libert脿 o Morte禄 internats al camp de concentraci贸 de la Platja d’Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rossell贸). Durant la primavera de 1940 va ser integrat per les autoritats militars franceses en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina en una de les seves f脿briques.  

Segons algunes fonts Angelo Montacci va morir el 19 de febrer de 1942 a Berl铆n (Alemanya) i segons altres en 1943 encara residia a l’hex脿gon franc猫s.  

El gener de 1954 va ser esborrat del butllet铆 de recerca de la policia italiana. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com