Octubre 22, 2022
Per CNT Vallès Oriental
151 vistes

L’Arxiu Municipal de Granollers presenta la Col·lecció Espartacus, més de 30 entrevistes que ens parlen de la memòria del moviment obrer anarcosindicalista, de la lluita antifranquista i de la Transició.

La presentació tindrà lloc el dilluns 24 d’octubre a Can Jonch (c/ del Rec, 19). Hi participaran els impulsors de la iniciativa i autors de les entrevistes, Lluís Guix Moreno i Francesc Ventura, i representants de l’Arxiu.

L’acte s’emmarca en la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que se celebra el 27 d’octubre.

En els enregistraments s’hi poden veure les entrevistes realitzades a 11 persones que van tenir relació amb l’anarco-sindicalisme durant la dècada de 1930 (República i Guerra Civil Espanyola) i alguns que van mantenir l’activitat de forma clandestina durant el Franquisme. Hi consta el testimoni de membres de la Columna Vallès Oriental però també altres persones que, tot i no tenir un vincle directe amb Granollers o la comarca, van ser figures rellevants dins del moviment llibertari.

Les entrevistes estan realitzades entre 1998 i 2001. L’autor no va documentar la data de cada entrevista i, per tant, la cronologia és aproximada.

Els fets que s’hi exposen remeten sobretot a les dècades de 1930 i 1940.

Els 11 testimonis entrevistats són: Octavio Alberola, Diego Camacho (conegut també pel pseudònim Abel Paz), Luis Andrés Edo, Miquel Gelis, Francesc Llobet, Joan Picas, Narcís Pujol, Joan Riera, Fèlix Rodrigo, Joan Ruaix i Joan Martí Torres.
Autor font: Granollers.cnt.es