Febrer 14, 2022
Per Direta
288 vistes

Tenen clar que volen resistir fins al final i s’han preparat per fer-ho amb el Sindicat de Barri de Poble-sec. La bandera del col·lectiu ja oneja al balcó, en una taula hi ha confeti, purpurina i farina, i la porta de casa seva està blindada: planxa de metall coberta amb fusta i unes barres de ferro que la falquen. Són Ganna i Fabio, i des del 2018 viuen al número 65 del carrer de la Creu dels Molers del barri de Poble-sec de Barcelona. Van signar un contracte de lloguer  de 850 euros al mes, però a conseqüència de la covid, Ganna va entrar en ERTO el 16 de març de 2020 i Fabio explica que era artesà i es va quedar sense feina. A l’habitatge hi viuen amb dos fills, un d’ells menor d’edat quan va començar tot el procediment. Malgrat que la seva situació econòmica de vulnerabilitat acreditada deriva de la pandèmia, i trobar-se a l’espera d’un pis a la mesa d’emergència, finalment el jutjat de primera instància número 55 de Barcelona ha ordenat el desnonament per avui, 14 de febrer.

Fins al 28 de febrer de 2022, el Reial decret llei 11/2020 permet suspendre els desnonaments de persones arrendatàries que es trobin en situacions de vulnerabilitat, però la jutge ha decidit tirar endavant el llançament, després d’un parell d’ajornaments. Actualment, la família només té uns ingressos de 502,95 euros i un deute de 5.136 euros. Tot i que la propietat no entra en la definició de gran tenidor  -més de deu habitatges-, el Sindicat assegura que a banda del pis de Ganna i Fabio, en té quatre més i tres pàrquings.

Des de dos quarts de deu del matí, veïns i veïnes s’han anat agrupant davant l’immoble i algunes persones han col·locat contenidors a banda i banda del carrer i han desplegat pancartes

Ganna i Fabio lamenten que la propietat mai ha volgut negociar res ni comprendre la seva situació. “Es va negar a negociar cap pròrroga de les quotes mensuals durant la pandèmia”, explica Fabio. De fet, asseguren que  ha rebutjat també l’ajuda del programa Reallotgem, amb què la Generalitat de Catalunya ofereix un contracte de lloguer a la propietat per aturar el desnonament imminent i mantenir les famílies en el seu habitatge. A més, segons Fabio, fins i tot la Generalitat oferia saldar sis mesos de deute i ells es comprometien a anar retornant la resta a poc a poc.

A primera hora del matí, una furgoneta de la Brimo de Mossos d’Esquadra ja ha passat per davant de l’habitatge, però encara no hi havia persones concentrades. Des de quarts de deu del matí, veïns i veïnes s’han anat agrupant davant l’immoble i algunes persones han col·locat contenidors a banda i banda del carrer i han desplegat pancartes. En el moment de publicar l’article, un desnonament de Cerberus s’havia aturat al barri del Raval, però la comitiva judicial ja ha fet acte de presència a Creu dels Molers i ha comunicat a la família que el llançament tira endavant. Per ara, hi ha una patrulla policial i han arribat el Bombers per apagar un contenidor que cremava.
Autor font: Directa.cat