Juny 3, 2021
Per CGT Diputaci贸 De BCN
196 vistes


ALGUNES DARRERES NOVETATS SINDICALS: INCORPORACI脫 DE LA CGT A LA MESA DE MAT脠RIES COMUNES, REACTIVACI脫 DE LA LLUITA INTERINA I PR脪RROGA DEL PROTOCOL

Companyes, companys,

Us enviem aquest comunicat amb algunes de les darreres novetats sindicals de la Diputaci贸, en concret: la nostra incorporaci贸 a la Mesa General de Negociaci贸 de mat猫ries comunes, la reactivaci贸 de la lluita interina amb la concentraci贸 del proppassat 27 de maig, i la propera i nova pr貌rroga del Protocol sobre la COVID.

INCORPORACI脫 DE LA CGT A LA MESA DE NEGOCIACI脫 DE MAT脠RIES COMUNES

Com sabeu, el Jutjat Contenci贸s Administratiu n煤m. 5 de Barcelona es va pronunciar el dia 28 d鈥檃bril sobre el procediment especial per vulneraci贸 de drets fonamentals contra la Diputaci贸 de Barcelona, motivat per la nostra exclusi贸 de la Mesa General de Negociaci贸 de mat猫ries comunes de la mateixa, arran de la seva constituci贸 el mar莽 de l鈥檃ny passat comptant nom茅s amb CCOO i UGT com a membres de la seva part social (us en vam informar aqu铆: https://bit.ly/3h4n1Bf). Aquesta sent猫ncia ens reconeix el dret a formar part de la MGNmc i, en virtut de la mateixa, vam ser convocats finalment a una reuni贸 d鈥檃questa que es va celebrar el dia 26 de maig, en la qual va quedar formalitzada la nostra condici贸 de membres de la Mesa, com a subjecte amb legitimitat negocial i part de la seva representaci贸 social.

Val a dir que aquesta legitimitat negocial continua essent q眉estionada de forma reiterada i amb grans escarafalls tant per CCOO com per UGT, insistint sobre la gran 鈥渋nseguretat jur铆dica鈥 que suposa la incorporaci贸 de la CGT a la Mesa, extrem aquest sobre el que han tornat a insistir en la reuni贸 celebrada avui, 2 de juny, la segona en la qual hem pogut participar. No debades, aquests dos sindicats, igual que ha fet tamb茅 la tercera part codemandada, la Diputaci贸, han registrat ja recursos d鈥檃pel路laci贸 al Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya, mitjan莽ant els quals pretenen guanyar all貌 que no han pogut guanyar en primera inst脿ncia, i poder tornar a excloure a la CGT de la negociaci贸 col路lectiva, tot imposant aix铆 la seva peculiar concepci贸 de la democr脿cia sindical. Aquest era per nosaltres un escenari previsible, i ja tenim els nostres serveis jur铆dics treballant-hi, perqu猫 el que tenim clar, com hem dit en anteriors ocasions, 茅s que defensarem els nostres drets, els dels nostres afiliats i afiliades, i els de la part de la plantilla que ens heu fet confian莽a, fins al final.

Sigui com sigui, de moment formem part de la MGNmc, i aix铆 continuar脿 essent a menys que un jutge en algun moment dictamini el contrari (si b茅, tamb茅 en aquest cas, nosaltres arribarem fins a la darrera inst脿ncia possible). Cal dir que aquest acc茅s a la Mesa no s鈥檋a fet extensiu a la I-CSC, sindicat que es trobava, objectivament, en una situaci贸 an脿loga a la nostra, per貌 que no va acudir al jutjat, com vam fer nosaltres, i que 鈥損er tant鈥 no pot esgrimir hores d鈥檃ra una sent猫ncia que declari que s鈥檋a vulnerat el seu dret a la negociaci贸 col路lectiva (malgrat que, evidentment, aquest s鈥檋a vulnerat, igual que el nostre). I aix貌 perqu猫 la Diputaci贸 va alterar el seu criteri inicial, tot just rebre la nostra sent猫ncia, que era la de convocar a una nova constituci贸 de la MGNmc als quatre sindicats. Ens consta que els companys i companyes de la I-CSC han registrat un escrit a tal efecte, i volem fer-vos saber que a la reuni贸 del dia 26 de maig ens vam pronunciar, en ser interpel路lats sobre el particular, per la opci贸 que hem defensat en tot moment des de les darreres eleccions sindicals pel que fa a l鈥檈structura de la negociaci贸 col路lectiva a la Diputaci贸: una Mesa 煤nica i conjunta amb la participaci贸 de totes 4 seccions sindicals. Vam ser l鈥櫭簄ic sindicat que ens vam manifestar en aquest sentit.

REACTIVACI脫 DE LA LLUITA INTERINA A LA DIPUTACI脫

El dia 27 de maig es va realitzar la sessi贸 plen脿ria del mes de maig de la Diba, i amb motiu de la mateixa vam fer una crida a tota la plantilla, i especialment al personal inter铆, a concentrar-se aquell dia davant Can Serra. Vam realitzar aquesta convocat貌ria conjuntament amb la I-CSC (https://bit.ly/3fKM3Ee), per a donar suport a l鈥檃provaci贸 d鈥檜na moci贸 sobre l鈥檈stabilitzaci贸 dels empleats i empleades p煤bliques de llarga durada que s鈥檋avia de debatre i sotmetre a votaci贸 en aquell Ple. El text amb la proposta d鈥檃questa moci贸 l鈥檋av铆em enviat setmanes enrere a tots els grups pol铆tics de la Diputaci贸 instant-los a valorar la seva presentaci贸 al Ple i el seu suport a la mateixa. Un d鈥檃quests grups se鈥檔s va adre莽ar interessat per la problem脿tica i, despr茅s d鈥檃lgunes converses, la moci贸 va acabar essent finalment registrada, en concret, pel grup de Tot per Terrassa, amb el suport del grup d鈥橢RC-AM, i constava com a punt 2.4 dins de l鈥檕rdre del dia de la sessi贸 (https://bit.ly/3fFqXXP).

Considerem que el text que vam proposar (que podeu consultar aqu铆: https://bit.ly/3pcH4zc) era perfectament assenyat i assumible, i hauria d鈥檋aver comptat sense massa problema amb el suport dels grups, at猫s que va en la l铆nia de mocions similars que s鈥檋an presentat i aprovat en altres administracions locals de l鈥橢stat (ajuntaments com el de Saragossa o el de Sant Sebasti脿, per exemple), en alguns casos per unanimitat. Tanmateix, tot sembla indicar que el grup que va registrar la moci贸 va ser sotm猫s a partir del seu registre a pressions diverses, tant per part d鈥檃ltres grups com, probablement tamb茅, d鈥檃lgun o alguns sindicats, per tal d鈥evitar el debat i que els partits pol铆tics amb representaci贸 a la Diba no s鈥檋aguessin de posicionar p煤blicament en aquella sessi贸 al respecte. La conseq眉猫ncia d鈥檃ix貌 茅s que, si b茅 la moci贸 no va ser retirada, i el text de la mateixa tampoc no va ser objecte d鈥檈smenes, el grup que l鈥檋avia presentat va sol路licitar en el decurs del mateix Ple, en el moment de substanciar el punt, que aquesta qued茅s sobre la taula i que es pospos茅s el seu debat per a una sessi贸 posterior (aix貌 ho teniu en el v铆deo de la sessi贸, minuts 1:04:35 a 1:06:12: https://bit.ly/3wXi0PD). Tot plegat ens sembla lamentable i considerem que aquells que van optar per evitar que es produ铆s el debat haurien de donar explicacions als interins i interins de la Diputaci贸 sobre per qu猫 tenen tanta por a donar p煤blicament el seu suport al col路lectiu i a recon猫ixer l鈥檃b煤s de temporalitat com猫s.

M茅s enll脿 de la peculiar i rocambolesca hist貌ria de la moci贸, i de les evidents 鈥搃 per nosaltres incomprensibles鈥 resist猫ncies dels grups a haver-se de posicionar al respecte (amb l鈥檋onrosa excepci贸 d鈥檜n d鈥檈lls), hem de dir que ens congratulem de l鈥檃ssist猫ncia a la concentraci贸 d鈥檃quell dia a Can Serra (https://bit.ly/3uKkaAu). Considerem que va servir per a tornar a posar a la palestra a la Diputaci贸 una problem脿tica que resta ben lluny d鈥檈star resolta. Creiem que cal donar continu茂tat a aquesta lluita interina a la Diba, i en aquesta l铆nia seguim treballant. Com sabeu, totes les que esteu seguint l鈥檃ctualitat d鈥檃quest tema, i ens consta que sou moltes, la q眉esti贸 de la temporalitat al sector p煤blic no nom茅s es troba ara mateix en l鈥檃genda pol铆tica, sin贸 que el Ministeri encap莽alat pel sr. Miquel Iceta sembla haver posat la directa per a 鈥渞esoldre鈥檒鈥 a la seva manera, sense assumir l鈥檃b煤s com猫s i la sanci贸 del mateix, tot fent veure com si la Directiva 1999/70/CE i la jurisprud猫ncia del TJUE al respecte no exist铆s.

De fet, ja s鈥檋a posat sobre la taula a la Mesa General de Negociaci贸 de les Administracions P煤bliques (estatal) una proposta de modificaci贸 de l鈥檃rticle 10 del TREBEP, que ha circulat 脿mpliament, i la qual 鈥揺n cas de ser aprovada鈥 no nom茅s no resoldr脿 el problema de la temporalitat en el futur, sin贸 que empitjorar脿 encara m茅s la situaci贸 actual de precarietat laboral dels interins i interines, i fins i tot podria constituir 鈥揳 parer nostre鈥 una via oberta a la privatitzaci贸 de serveis p煤blics. Per part nostra, la rebutgem totalment, i emplacem als sindicats amb representaci贸 en l鈥檈smentada Mesa (CSIF, CCOO, UGT, ELA, CIG) a no acceptar cap soluci贸 que no passi pel reconeixement de l鈥檃b煤s de temporalitat i per donar compliment a all貌 que dictamina la normativa comunit脿ria. Sabem que en els propers dies el Ministeri far脿 p煤blica tamb茅 la seva proposta de 鈥渃onsolidaci贸鈥 del personal actualment en ab煤s, i tot sembla indicar que aquesta no anir脿 en absolut en la l铆nia de la soluci贸 justa i digna que est脿 reclamant el col路lectiu, sin贸 en la l铆nia d鈥檃cords anteriors en aquesta Mesa en temps del ministre Montoro. Per tot aix貌, considerem que cal continuar pressionant a tots els actors que tenen algun tipus de poder de decisi贸 sobre aquesta q眉esti贸, i cridem novament al personal de la Diputaci贸 en situaci贸 d鈥檃b煤s a denunciar jur铆dicament la seva situaci贸 i, sobretot, a organitzar-se, activar-se i donar suport de forma activa a totes les mobilitzacions que es realitzin en pro d鈥檜na consolidaci贸 real del col路lectiu d鈥檌nterins i interines en frau de llei de les administracions. Nosaltres seguirem treballant en aquesta l铆nia.

En el moment de redactar aquest comunicat s鈥檈st脿 a l鈥檈spera de la publicaci贸 per part del TJUE (dem脿, 3 de juny), de noves resolucions sobre diverses prejudicials presentades en relaci贸 a la interpretaci贸 de la Directiva 1999/70/CE, les quals esperem que serveixin per a aclarir m茅s encara el panorama i fer entendre als sectors pol铆tics i sindicals que continuen pensant que el compliment de la jurisprud猫ncia europea i la primacia del dret de la UE no va amb ells, que aquesta posici贸 no 茅s sostenible. Tindrem ocasi贸 de fer-ne l鈥檃n脿lisi i valorar-les en propers comunicats.

NOVA I, PROBABLEMENT DARRERA, PR脪RROGA DEL PROTOCOL SOBRE LA COVID

Per a acabar aquest comunicat, volem fer-vos saber que a la reuni贸 de la MGNmc d鈥檃vui (2 de juny) s鈥檋a tractat una proposta d鈥橝cord per a prorrogar novament el Protocol sobre la COVID a la Diputaci贸 i per a comen莽ar a perfilar el (nou) proc茅s de desescalada despr茅s de l鈥檈stiu. Si b茅 l鈥橝cord resta pendent de signatura en el moment de redactar el present comunicat, disposa ja de la conformitat dels dos sindicats majoritaris, per tant, considerem que probablement hi haur脿 pocs canvis respecte la darrera versi贸 del text que s鈥檋a tractat avui a la Mesa (si b茅 per part de CGT hem proposat algunes modificacions de redactat que haurem de veure si s贸n finalment incorporades o no). En l铆nies generals, aquest Acord, que entenem que es portar脿 al Ple de la Diba del proper 30 de juny per a la seva ratificaci贸, estableix el seg眉ent:

  • Que l鈥檃ctual Protocol i, per tant, les condicions que aquest regula, continuar脿 en vigor fins al dia 15 de setembre (per tant, es prorroga la seva vig猫ncia m茅s enll脿 del 9 de juliol, que era la data establerta fins ara en la darrera modificaci贸 de la seva vig猫ncia).
  • Que a partir del 16 de setembre s鈥檌ncorporar脿 al treball presencial aquell personal que, d鈥檃cord amb el que preveu el segon Pla de Conting猫ncia de la Diba (Decret 4636, de 21 de maig de 2020), no pot desenvolupar la seva feina mitjan莽ant sistemes de treball en remot.
  • Que a partir del 16 de setembre es mantindr脿 temporalment la modalitat de treball no presencial per al personal que actualment es troba realitzant treball en remot, fins que no es produeixi l鈥檃plicaci贸 efectiva de l鈥橝cord sobre teletreball subscrit per la Diba, CCOO i UGT a la MGNmc el 21 d鈥檃bril, el qual 鈥揺n principi鈥 tamb茅 ha de ser ratificat en el Ple del mes de juny (sobre aquest acord us vam informar en dos comunicats recents, el darrer aqu铆: https://bit.ly/3icwZAX). L鈥檃cord de pr貌rroga admet, tanmateix, que aquest treball en remot es pugui combinar amb jornades presencials en alguns sup貌sits, els quals ens temem que, si se鈥檔 mant茅 el redactat, obriran espai per a un marge m茅s o menys ampli de discrecionalitat per part dels comandaments d鈥檃lguns org脿nics.

Es contemplen en el text, finalment, tot un seguit de mesures de car脿cter general relacionades amb la prevenci贸 de contagis, que es preveu que es puguin anar modificant o relaxant en funci贸 del que vagin dictant les autoritats sanit脿ries i de l鈥檈voluci贸 de la pand猫mia.

Ho deixem aqu铆, de moment, per no allargar m茅s aquest comunicat. Us seguirem informant.

Salut!

Secci贸 Sindical de la CGT a la Diputaci贸 de Barcelona

2 de juny del 2021

鈥-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aqu铆.
Autor font: Cgtdiba.wordpress.com