Abril 4, 2022
Per Nord-Estl Libertari
2,187 vistes

Acte de suport a la plaça del Vi de Girona 

Investiguen una agressió homòfoba a un jove a l’estació de trens de Girona 

Els dos atacants van fugir corrent cap a l’AVE després que els vigilants de seguretat sortissin a ajudar el noi, colpejat i insultat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 04/04/2022.- Llegim al Diari de Girona que els Mossos d’Esquadra investiguen una agressió homòfoba a un jove de Girona. Els fets van passar la matinada de dissabte 19 a diumenge 20 de març. La víctima tornava cap a casa pels volts de dos quarts de sis del matí i duia posada una mascareta amb l’arc iris. Inicialment, pretenia agafar un taxi a l’avinguda Ramon Folch, però no en va trobar de disponible i va decidir tornar cap al barri de Sant Narcís caminant. Quan passava pel Parc Central, dos homes d’entre 30 i 40 anys li van demanar tabac. El jove els va dir que no fumava i va continuar caminant. De cop, un dels agressors li va donar una empenta i tot seguit li van clavar un cop de puny a l’ull. La pallissa va continuar amb puntades de peu constants i insults com ‘Maricon de mierda‘, ‘No hauries d’haver nascut’ i ‘Et violarem‘. Al cap d’uns minuts, un membre de seguretat privada de l’estació de trens va sortir a donar suport al jove per tal de protegir-lo. En aquell moment els dos agressors van aturar-se i en veure que arribaven més membres de seguretat van fugir corrent de la zona en direcció l’estació de l’AVE. 

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, la víctima, Tato Leal, explica que el van sorprendre i que va passar «molta por». «De seguida em va venir al cap el cas d’en Samuel de Galícia i altres moments. La veritat és que em vaig espantar molt», remarca. Leal diu que «en cap cas» hi va haver cap motiu i que els insults van començar «gratuïtament». «Només per portar una mascareta amb l’arc de Sant Martí, em va caure un ‘maricon de mierda’ per la cara», lamenta. Per això demana que no es tolerin aquests actes perquè «no pot ser que per ser diferents o pensar diferent passin aquestes coses». «Això no pot tornar a passar, s’ha d’acabar. No és una baralla, és linxar-te per fer mal, per fer odi», assenyala. 

Acte de suport 

Arran de l’agressió es va convocar un acte de suport a en Tato el mateix diumenge, 27 de març, a la plaça del Vi de Girona, en el que hi van assistit una cinquantena de persones de diverses entitats i partits polítics.  

Al final es va llegir un manifest de condemna a les agressions contra el col·lectiu LGTBI.  

El membre de la plataforma del col·lectiu a Girona Pau Gálvez va advertit que «hi ha un degoteig» d’aquest tipus d’agressions a la demarcació gironina i va lamentar que «no és prou visible». «La d’avui és molt greu, però en molts pobles ens insulten i això els empara a seguir-ho fent si no es denuncia», va concluir. 

Tato Leal, un jove d’origen brasiler que fa deu anys que viu a Girona, ha denunciat que la matinada d’aquell diumenge va ser víctima d’una agressió homòfoba. Els fets, segons va explicar ahir ell mateix, van passar prop de l’estació del TAV, al Parc Central, on es dirigia per anar a buscar un taxi. Duia posada una mascareta amb els colors de l’arc iris. “Vaig sortir dissabte a sopar amb els amics al centre de Girona i després vam anar de festa. I, com que visc a Santa Eugènia, a les cinc de la matinada vaig anar a Correus [avinguda Ramon Folch] a agafar un taxi, però no n’hi havia. Aleshores, vaig anar fins a l’estació de tren per veure si en trobava algun. I quan estava arribant al parc Central dos individus em van donar una empenta per darrere. Vaig començar a córrer, però un d’ells em va donar un cop de puny a la cara i vaig caure. I llavors van començar amb les agressions físiques, amb puntades de peu a les cames, a les costelles, als braços, i també amb les agressions verbals. Em van dir «Maricón de mierda», «Te vamos a violar». En aquell moment –va continuar— va sortir un guarda de seguretat de l’estació” que es va posar a sobre seu per protegir-lo i després en van sortir dos més. Els agressors van sortir corrents.  

Unes hores més tard va anar al metge, on li van fer un comunicat mèdic amb les lesions, i dimecres, acompanyat per representants del col·lectiu LGTBI de Girona, va anar a denunciar els fets als Mossos d’Esquadra, que han obert una investigació.  

Fets com aquests no es poden deixar passar. No es pot agredir ningú, ni per la seva orientació sexual ni per cap altra raó. Ha estat terrible. He passat molta por. No vull que li passi a ningú més. Ara estic millor, recuperant-me físicament i psicològicament, però tinc molta angoixa“, va explicar Leal, que es va mostrar agraït amb el suport rebut tant per part de les entitats LGTBI com dels amics i les persones que a títol particular es van afegir a la concentració de suport convocada a la plaça del Vi. Allà va ser on, durant el seu discurs, va cridar, visiblement emocionat: “L’odi no pot vèncer l’amor, mai.” Després de l’acte, que va reunir una cinquantena de persones, es van corejar consignes com ara “No tenim por“, “Cap agressió sense resposta” i els “Carrers també són nostres“. 

Alerten d’un degoteig de casos 

El membre de la plataforma del col·lectiu LGTBI a Girona Pau Gálvez va advertir durant l’acte, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, que “hi ha un degoteig d’aquest tipus d’agressions a la demarcació” i va lamentar que “no és prou visible“. Segons va dir, l’agressió de Leal és molt greu. “Però en molts pobles ens insulten i això els empara per continuar-ho fent si no es denuncia“, hi va afegeix. Gálvez va indicar que l’associació ha ofert a Leal assessorament jurídic i també suport de caràcter psicològic. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com