Desembre 5, 2021
Per Nord-Estl Libertari
344 vistes


Gino Sette

Gino Sette

[Diumenge 05/12/2021] 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 de desembre de 1902 neix a Montagnana (Vèneto) l’anarquista i antifeixista Agostino Sette 

El març de 1936 marxà a Catalunya, passant la frontera del Pirineu Oriental, i a Barcelona participà en les activitats de la CNT-AIT. Arran del cop militar feixista de juliol de 1936 s’allistà en el Grup Internacional de la Columna Durruti i va caure mort el 31 de juliol de 1936 en els combats de Siétamo 

Agostino Sette: El 5 de desembre de 1902 neix a Montagnana (Vèneto) l’anarquista i antifeixista Agostino Sette, més conegut com Gino Sette. Fill d’Stefano Sette i d’Ermenegilda Veronesse, es guanyava la vida com a paleta i ben aviat es va fer militant dels antifeixistes «Arditi del Popolo» i dels grups anarquistes.  

Després de patir la presó mussoliniana pels seus enfrontaments amb els escamots feixistes, en 1924 fugí d’Itàlia i s’instal·là a Occitània.  

En 1934 passà a Bèlgica i a Luxemburg. Expulsat d’aquest país per les seves activitats, en 1935 retornà a territori francès i s’instal·là a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània), on reemprengué els contactes amb els cercles llibertaris autòctons.  

El març de 1936 marxà a Catalunya, passant la frontera del Pirineu Oriental, i a Barcelona participà en les activitats de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, fou un dels primers en allistar-se com a milicià en el Grup Internacional de la Columna Durruti. Gino Sette va caure mort el 31 de juliol de 1936 en els combats del front de Siétamo (Uesca, Aragó), Fou el primer combatent antifeixista italià que morí en la Guerra Civil. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com