Juny 26, 2022
Per Direta
18 vistes

La ‘Directa’ fa seguiment dels diversos encontres presencials i de les converses de missatgeria m貌bil entre Enric P茅rez i dos homes que afirmen ser membres del principal 貌rgan de la seguretat de l’estat, controlat pel ministeri de la Presid猫ncia del Govern espanyol. Li van requerir que recuper茅s la seva milit脿ncia a Jovent Republic脿 per investigar l’activitat del moviment juvenil Batec

Quan Enric P茅rez va respondre al tel猫fon aquell 28 de mar莽, poc podia imaginar que la trucada acabaria desencadenant un intent de captaci贸 per part de dos suposats agents del Departament de Seguretat Nacional espanyol que s鈥檈stendria durant pr脿cticament tres mesos. Durant aquest temps, dos homes que s鈥檋an presentat com Alfredo i Juan han mantingut dos reunions presencials i han intercanviat nombrosos missatges amb el jove, que es declara independentista. L鈥檕bjectiu: guanyar-se la seva confian莽a per recaptar informaci贸 sobre les joventuts d鈥橢RC (Jovent Republic脿) i el col路lectiu Batec. 鈥淒e cara al pr貌xim caf猫, qualsevol informaci贸 que puguis recopilar sobre el col路lectiu que hem parlat [BATEC] i la seva relaci贸 amb Jovent Republic脿 i altres col路lectius ens pot interessar鈥, li deia Alfredo en un missatge de Telegram el passat 10 de maig.

La Directa ha estat testimoni discret de les trobades i ha tingut acc茅s a les gravacions de les converses que va fer Enric P茅rez, tamb茅 als missatges de Telegram que va intercanviar el jove amb els suposats agents del DSN. Des del moment que va rebre la primera trucada, P茅rez va posar tota la informaci贸 del cas en mans d鈥檃quest mitj脿 鈥搃 tamb茅 del diari Ara鈥 i va mantenir l鈥檈scenificaci贸 fins al 22 de juny passat, aquesta mateixa setmana, quan s鈥檋auria d鈥檋aver produ茂t la tercera reuni贸. Una reuni贸 que mai va tenir lloc, ja que els suposats agents van cancel路lar la trobada en l鈥櫭簂tim moment per una suposada urg猫ncia.

鈥淭reballem al Departament de Seguretat Nacional i ens dediquem a buscar col路laboradors, gent que ens doni un cop de m脿 en distintes tem脿tiques. A Catalunya, evidentment, ens dediquem a l鈥檌ndependentisme i a altres coses鈥

鈥淭reballem al Departament de Seguretat Nacional i ens dediquem a buscar col路laboradors, gent que ens doni un cop de m脿 en distintes tem脿tiques. A Catalunya, evidentment, ens dediquem a l鈥檌ndependentisme i a altres coses. Tens un perfil interessant, per aix貌 ens hem volgut posar en contacte amb tu鈥. Aix铆 va ser la presentaci贸 de Juan, l鈥檃ltre dels suposats agents, qui va concretar quin era el seu objectiu sense dilacions, despr茅s d鈥檜nes paraules de cortesia. 鈥淓ns dediquem a aconseguir gent que vulgui col路laborar amb nosaltres de manera puntual per obtenir informaci贸 o b茅 gen猫rica o b茅 espec铆fica i, a partir d鈥檃qu铆, si la col路laboraci贸 funciona, anar-nos coneixent m茅s profundament i buscar enteniment, res m茅s鈥.

Alfredo (esquerra) i Enric P茅rez es dirigeixen a la cafeteria de l鈥檋otel SB Glow el 30 de mar莽, data de la primera trobada |La Directa

Durant les trobades, especialment la primera, un element de discussi贸 entre els dos agents i el jove 茅s el posicionament pol铆tic d鈥橢nric P茅rez. 鈥淧uigdemont, el dia que vingui, haur脿 de passar pel mateix que han passat els altres. 脡s una q眉esti贸 pol铆tica. Hi ha una s猫rie de delictes penals que s鈥檋an com猫s i dels quals haur脿 de rendir comptes, igual que han rendit comptes els altres. Al final t鈥檃dones que en qu猫 ha quedat aix貌? En res. Cal ser conscients, fora de Catalunya, de la gravetat dels fets. Tampoc vosaltres 茅reu conscients de la gravetat dels fets鈥, li diu Juan amb relaci贸 al refer猫ndum de l鈥1-O.

Tot i que el cas d鈥橢nric P茅rez 茅s el m茅s ben documentat, no 茅s l鈥櫭簄ic. Des de l鈥檃ny 2017 la Directa ha tingut acc茅s a dos casos m茅s que s贸n molt semblants al de P茅rez: el de Bryan Jim茅nez, un membre de l鈥檈squerra independentista de la Garriga que ho va patir l鈥檃ny 2017 coincidint amb el refer猫ndum i el d鈥橭lga Esquius, una jove de Sant Boi de Llobregat que prefereix mantenir l鈥檃nonimat sota un nom fictici, qui va ser abordada per dos agents el desembre del 2019 a les portes del seu domicili familiar.

Suposadament, darrere de l鈥檌ntent de captaci贸 d鈥橢nric P茅rez es troba el Departament de Seguretat Nacional espanyol, un 貌rgan de treball permanent en mat猫ria de seguretat sota control directe del Ministeri de la Presid猫ncia i del president espanyol Pedro S谩nchez

Suposadament, darrere de l鈥檌ntent de captaci贸 d鈥橢nric P茅rez es troba el Departament de Seguretat Nacional espanyol, una oficina creada en l鈥檃ny 2012 com a 貌rgan de treball permanent en mat猫ria de seguretat i que est脿 sota control directe del ministeri de la presid猫ncia i del president espanyol Pedro S谩nchez. 鈥淓l nostre treball fort i dur 茅s contrastar la realitat amb el subjecte [infiltrat] per a veure si el que tenim plasmat en els documents del nostre departament coincideix鈥, explica un dels suposats agents en una de les trobades amb P茅rez.

La Directa s鈥檋a posat en contacte amb Batec i amb Jovent Republic脿 per copsar la seva reacci贸 davant d鈥檃quest intent de captaci贸. 鈥淨ue l鈥橢stat Espanyol ens vulgui espiar no ens sorpr猫n, per貌 no per aix貌 deixa de ser un fet extremadament greu. Batec 茅s una xarxa organitzada que t茅 unes demandes clares, majorit脿ries i de sentit com煤, i si ens volen espiar 茅s per aix貌 mateix. Batec denuncia l鈥檃ctuaci贸 de les clavegueres de l鈥橢stat contra l鈥檌ndependentisme catal脿 i segueix treballant per enfortir-se i seguir sent 煤til pel pa铆s鈥, detallen des del moviment juvenil. Per la seva banda, des de Jovent Republic脿 s鈥檃dverteix que faran front 鈥渁questa operaci贸 d鈥檈stat, explicant-ho a tot arreu perqu猫 tothom ho conegui, exigint llum i taqu铆grafs i responsabilitats, i utilitzant els mecanismes judicials que tenim a l鈥檃bast perqu猫 aquesta persecuci贸 i coacci贸 no pot quedar impune鈥.

Des d鈥檃quest mitj脿 hem provat de saber la versi贸 dels fets des del Ministeri de la Presid猫ncia espanyol, a qui hem interpel路lat via tel猫fon i correu electr貌nic, per貌 fins al moment no hem rebut resposta.
Autor font: Directa.cat