Desembre 15, 2020
Per Nord-Estl Libertari
193 vistes
Cues per comprar tabac als estancs del Pertús. ACN
                          Cues per comprar tabac als estancs a El Portús

Afluència de clients de la Catalunya Nord a comprar tabac i alcohol a El Portús i a la Jonquera en el primer dia de la fi del confinament a l’Estat francès 

Malgrat el tancament perimetral del Principat de Catalunya, centenars de persones s’hi han desplaçat 

També hi havia un bus de Montpelhièr 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL El Portús (Albera, Baix Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir) 15/12/2020.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el Govern francès ha aixecat aquest dimarts el confinament i això s’ha traduït en una important afluència de gent visitant procedent de la Catalunya Nord a les àrees comercials del sector dels Límits, a El Portús (Albera, Baix Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir), i de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada). 

Malgrat que al Principat de Catalunya continua vigent el confinament perimetral, aquest matí a la zona fronterera de l’Albera no hi havia controls policials i això ha permès que molta gent de la Catalunya Nord s’hagi desplaçat per fer-hi compres –sobretot de menjar, alcohol i tabac– o per anar a menjar als seus restaurants, molts dels quals aquest dimarts han obert després de diverses setmanes tancats. 

A primera hora del matí, l’aparcament a El Portús ja estava ple i a les botigues de venda de tabac s’han format algunes cues per comprar. També han aprofitat per carregar carros de la compra i fer algunes compres de Nadal. Aquest és el cas de la Evelin, que ha vingut amb el seu marit com feia habitualment un o dos cops al mes abans del confinament. Ha decidit aprofitar que s’han aixecat les restriccions per tornar a comprar-hi. “Venim aquí perquè no és tan car com a França“, diu. 

Segons l’agència, també s’hi ha desplaçat la Natalie, en el seu cas mitjançant una sortida organitzada amb bus. Ha vingut des d’una població propera a Montpelhièr i ho ha fet, sobretot, per comprar tabac. Diu que malgrat els quilòmetres que han fet, hi ha algunes botigues tancades. Tot i això, admet que la situació a l’hexàgon francès és encara més complicada. “Això ens obliga a venir aquí perquè és menys car“, assegura aquesta occitana. 

La imatge a El Portús aquest dimarts era molt diferents de la que s’ha pogut veure les darreres setmanes. Pràcticament tots els establiments estaven oberts i els restaurants i bufets lliures han decidit reobrir portes després d’una llarga aturada. Podien obrir però la falta de gent procedent de Catalunya Nord i Occitània –el 90% de la clientela de la zona fronterera– va fer que molts establiments romanguessin tancats. 

Segons l’agència, el president de l’associació de comerciants de la zona, Bruno Comas, diu que en les últimes setmanes ha estat pràcticament “sol” obrint i admet que aquest dimarts hi comença a “haver una mica més d’ambient“. Espera que l’afluència de visitants es multipliqui durant el cap de setmana però alerta que tindrà una durada curta perquè els francesos només celebren el Nadal i “és la setmana que ve“. Tot i això, admet que la situació els dona un bri d’esperança: “Vulguis o no dona una mica d’alegria a tothom“. 

A la Jonquera, l’escenari era aquest matí similar. Els aparcaments dels grans supermercats i l’Outlet estaven molt més plens que un dimarts normal. Tot i que al Principat de Catalunya continua vigent el confinament perimetral, aquest matí no hi havia cap control policial a la frontera i els compradors s’hi han pogut desplaçar sense problemes. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com