«Aquest dilluns vinent es compleix el termini que va donar la Comissió Europea per revertir el “deteriorament” del Delta de Llobregat a conseqüència de l’ampliació del Port i l’Aeroport, enmig d’aquest context, El president d’Aena, Maurici Lucena reobre un debat que semblava tancat.»
«El president d’Aena insta les administracions locals a prendre una decisió abans de l’estiu.»
El president d’Aena, Maurici Lucena, ha instat les administracions catalanes a decidir si accepten que l’aeroport del Prat ampliï la tercera pista amb l’objectiu diu; que les instal·lacions es converteixin en un hub internacional. Segons Lucena, la decisió d’ampliar o no El Prat “s’ha de prendre abans d’estiu” i ha alertat que si no es fa, es postergarà l’inici de l’ampliació almenys cinc anys.
Ara o el 2035
Lucena ha assenyalat que “la proposta hi és” i que la companyia està disposada a invertir 1.700 milions d’euros en l’ampliació de l’aeroport del Prat, que consistiria en l’ampliació de la tercera pista sobre una zona protegida i una terminal satèl·lit, dos projectes que Aena sempre ha dit que van vinculats. Lucena ha afirmat que li resulta “impactant” que ara que la companyia és “a tocar” de concretar aquesta actuació llargament reivindicada pels sectors econòmics el projecte estigui “molt discutit internament”. “Ha de ser Catalunya que debati si vol realment entomar aquesta proposta”, ha insistit.
Per Lucena, és una situació de “caixa o faixa” ja que és una actuació que caldria incloure o no en els plans per als pròxims cinc anys i no es tornaria a posar sobre al taula fins al finals d’aquesta dècada. En cas que es descarti ampliar l’aeroport ara, aquesta opció no es tornaria a posar sobre la taula fins a finals d’aquesta dècada i no seria una realitat almenys fins al 2035.
Com a novetat, el president d’Aena ha explicat que s’incrementarien les compensacions a canvi d’envair una zona protegida per a l’ampliació de la pista curta. Concretament, la companyia ha ampliat la proporció d’1 a 10, davant de la d’1 a 5 oferta inicialment, tal com va detallar el mateix president en una conferència al Cercle d’Economia fa poc més d’un any. Aquesta compensació s’ha doblat després de les converses amb les administracions locals i després d’analitzar la disponibilitat dels terrenys amb els ajuntaments de l’entorn. L’espai que la companyia facilitaria a aquests municipis serien al voltant del mateix Delta.
El cop de la pandèmia a l’aeroport
Un dels àmbits més clarament castigats pel cop del coronavirus ha estat el turístic i, de retruc, evidentment se n’ha ressentit l’activitat de l’aeroport de Barcelona-el Prat. El 2020, va tancar l’exercici amb un , o el que és el mateix: la xifra de passatgers es va situar als nivells del 1995. A més, des de finals de l’any passat, l’activitat es manté exclusivament a la terminal 1, després que la .
Tot plegat també té un impacte laboral entre els treballadors de la infraestructura; segons ha explicat recentment el sindicat CCOO al programa ‘reset’, de betevé, el .
Entitats ecologistes ho veuen incompatible amb el medi ambient
Entitats ecologistes veuen incompatible l’ampliació de l’aeroport amb la preservació del medi ambient. Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, no creu que sigui oportú una ampliació de l’aeroport. Grau considera que les declaracions de Lucena “demostren una greu ignorància” respecte “el que diu la ciència”.
Segons Grau, l’ampliació d’infrastructures com l’aeroport provoquen més impacte mediambiental a un territori com el Baix Llobregat. Considera que “l’escenari ha de ser d’una progressiva i gradual reducció i racionalització de l’ús de l’avió com a mitjà de transport”.
Autor font: Elpratllibertari.cat