Juny 21, 2022
Per Direta
268 vistes

Mentre un grup despistava la plantilla del Banc Santander, encadenant-se amb tubs a l鈥檌nterior de l鈥檕ficina, a fora han desplegat dues escales i activistes de rebel路li贸 o Extinci贸 s鈥檋i han enfilat fins als balcons i han desplegat una pancarta: 鈥淪antander finan莽a la crisi clim脿tica鈥. A peu de carrer, al n煤mero 5 del passeig de Gr脿cia de Barcelona, ha comen莽at a tocar una banda de vents i, al costat d鈥檜na altra pancarta on es llegeix 鈥淐ombustibles f貌ssils = mort鈥, deu persones m茅s s鈥檋an mostrat semin煤s en filera i s鈥檋an abocat un l铆quid que simulava petroli per sobre. Les activistes han denunciat que 鈥渆ns sentim, nues, cegues, atacades, vulnerables, condemnades i impotents dins un sistema f貌ssil que ens aboca al col路lapse鈥.

Han escollit el Banc Santander perqu猫 茅s l鈥檈ntitat de l鈥橢stat espanyol que m茅s inverteix en carb贸, petroli i gas, segons l鈥檌nforme 鈥淏anking on Climate Chaos鈥, elaborat per diverses organitzacions, com Bancktrack, RAN o Reclaim Finance. El banc, presidit per Anna Bot铆n va dedicar-hi 7.515 milions d鈥檈uros el 2021 i ocupa la posici贸 32, per貌 entre les 60 entitats financeres de tot el m贸n que m茅s financen empreses dedicades al cicle de vida dels combustibles f貌ssils, tamb茅 hi ha BBVA (posici贸 42) i CaixaBank (56).

Entre les tres han destinat m茅s de 66 mil milions d鈥檈uros a la ind煤stria f貌ssil els 煤ltims sis anys i des de Rebel路li贸 o Extinci贸 asseguren que 鈥渜ue la banca est脿 finan莽ant la destrucci贸鈥 i 鈥渕entrestant ens diuen estar compromesos amb l鈥檈merg猫ncia en qu猫 ens trobem鈥. Les xifres disten molt dels compromisos: els darreres sis anys des de la signatura dels Acords de Par铆s, el 2016, els 60 bancs m茅s grans del m贸n han finan莽at els combustibles f貌ssils amb 4.370 bilions d鈥檈uros, tot i que, segons l鈥檌nforme 鈥淏anking on Climate Chaos鈥, 44 s鈥檋avien comprom猫s a tot el contrari en sumar-se a Net-Zero Banking Alliance.

Banc Santander va obtenir un benefici de 8.124 milions d鈥檈uros el 2021 i, precisament, amb BBVA i CaixaBank, s贸n inversors del gasoducte catal脿 MidCat, que hauria de connectar el nord d鈥櫭frica i el centre d鈥橢uropa, travessant els Pa茂sos Catalans de sud a nord. Alhora, el Santander tamb茅 inverteix en la planta de l鈥檈mpresa productora de gas natural liquat, Nigeria LNG Limited, a Bonny Island, Nig猫ria. De fet, des del col路lectiu tamb茅 han fet refer猫ncia a les inversions de la banca en empreses de soja i carn, que consideren 鈥渞esponsables de la deforestaci贸 massiva de zones com l鈥橝mazones, i de la violaci贸 de drets humans de les comunitats ind铆genes. Tamb茅 participen del negoci de la guerra鈥.

Amb l鈥檃cci贸, des de Rebel路li贸 o Extinci贸 exigeixen al Banc de Santander que deixi de finan莽ar el carb贸, el petroli i el gas, i totes aquelles empreses que afecten el medi ambient. Alhora, demanen a les institucions mesures urgents que posin fi a la banca f貌ssil i que potenci茂n les finances 猫tiques. I a la ciutadania que es passi a la banca 猫tica per finan莽ar projectes d鈥檈nergies renovables i autoconsum com les cooperatives energ猫tiques locals.

Les activistes que s鈥檋an enfilat als balcons, en baixar, han estat identificades pels Mossos d鈥橢squadra. L鈥檃ctivista Sara Santana preveu, a m茅s, que l鈥檈ntitat banc脿ria posi den煤ncia.
Autor font: Directa.cat