Novembre 24, 2022
Per Nord-Estl Libertari
1,363 vistes

Acord perquè el Govern espanyol suspengui la tramitació del ramal de la MAT a la Selva i estudi alternatives a la línia 

La Generalitat afirma que hi ha altres opcions als 400 kV i la plataforma No a la MAT Selva hi veu “el punt final” al projecte  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 24/11/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que hi ha un acord perquè el Govern espanyol suspengui la tramitació del ramal de la MAT i la subestació dels 400 kV a la comarca de la Selva i s’estudiïn alternatives al projecte. El pacte, que ERC i PSOE han tancat al Congrés espanyol en el marc de la negociació dels pressupostos, concreta que si es troba una alternativa viable a l’actual línia de 17 quilòmetres, i el seu cost és “raonablement similar o inferior“, l’Estat derogarà el ramal i apostarà per la nova via. El director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marc Vilaür, assegura que l’acord és “la primera fita” per posar fi “a un conflicte” que fa anys que s’arrossega, i sosté que es pot garantir el subministrament sense una MAT.  

Per la seva banda, la plataforma NO a la MAT Selva ho veu com “el punt final” del ramal. 

Per primer cop, el Govern espanyol obre la porta a derogar el projecte del ramal dels 400 kV. L’acord que han tancat ERC i el PSOE, en el marc de la negociació dels pressupostos, estableix que el Govern espanyol suspengui les actuacions previstes en relació a aquesta línia. I no només això, sinó que per encàrrec de l’Estat, la companyia Red Eléctrica n’estudiï alternatives. 

El projecte que fins ara hi havia damunt la taula, i que de fet l’Estat havia inclòs dins l’última planificació energètica, preveia estendre una línia aèria de 17 quilòmetres i 41 torres. Sortiria del tram de la MAT Vic-Bescanó (Osona-Gironès) que creua les Guilleries i, des d’aquí, passant per Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), arribaria fins a Riudarenes (la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), on s’aixecaria la subestació dels 400 kV. 

L’oposició del territori a aquest ramal de la MAT es va fer palesa des del primer moment. De fet, ja fa més d’una dècada que dura i s’ha traduït en nombroses mocions als Ajuntaments, protestes i declaracions contràries, tant del Parlament de Catalunya com també al mateix Congrés dels Diputats. 

Sense anar més lluny, al 2018 la Generalitat va emetre un informe desfavorable al ramal. I des del 2020, el Govern de la Generalitat, els alcaldes, l’Estat i les companyies Red Eléctrica i Endesa s’han reunit diversos cops al voltant d’una taula de treball per intentar trobar alternatives als 400 kV. 

Ara, l’acord que han tancat ERC i PSOE, a més d’aturar la tramitació del ramal i la subestació que porta associada, també recull que Red Eléctrica estudiï alternatives a la línia. Si se’n troba alguna de viable, i amb un cost “raonablement similar o inferior“, el Govern espanyol es compromet a derogar el projecte actual i apostar per la nova via. L’alternativa, això sí, precisa ERC, “ha de tenir el vistiplau de totes les parts involucrades“. 

Reivindicació històrica” 

El diputat d’ERC al Congrés espanyol Joan Margall subratlla la voluntat de buscar una alternativa “menys agressiva” i recorda que aturar el ramal és “una reivindicació històrica, liderada pel territori, per fer front a un projecte gegantí que implicava trinxar-lo“.  

Per la seva banda, el senador Jordi Martí creu que l’acord “és només un primer pas cap a la paralització definitiva i la derogació del projecte“, i posa en relleu tota la feina que s’ha fet des del territori. 

El director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat celebra la notícia i també creu que és “la primera fita” per poder “posar fi a un conflicte social, ambiental i econòmic que fa anys que s’arrossega, i que suposa un greuge per al territori“. Marc Vilahur afirma que el projecte del ramal de Riudarenes és “una proposta mal resolta” i recorda que hi ha altres alternatives a la MAT, que “tècnicament són viables“, i que no suposen estendre una línia de 400 kV. 

L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, es mostra satisfet amb l’acord, que arriba “després de molts anys de lluites compartides amb tothom del territori per evitar un disbarat“. Per a l’alcalde, la suspensió dels tràmits “ha d’obrir la porta a una manera diferent de solucionar els problemes d’energia, tenint en compte l’impacte mediambiental i la salut de la ciutadania“. 

Per la seva banda, la plataforma NO a la MAT Selva creu que l’acord posa “el punt final políticament” al ramal de la MAT. L’entitat recorda que, de fet, el projecte ja va rebre “un cop dur” el 2016, quan el Congrés de Diputats va aprovar la Proposició No de Llei (PNL) que instava l’Estat a derogar tant el ramal com la subestació. 

El portaveu de NO a la MAT Selva, Xavier Amat, subratlla que és “una molt bona notícia” haver aconseguit que el Govern espanyol paralitzi la tramitació de la línia. “És un acord que rebla tota la unitat que hi ha hagut durant tots aquests anys contra el projecte, i que esperem que ben aviat es materialitzi amb un decret que el derogui“, afirma. “Hem arribat fins aquí perquè hi ha hagut unitat política i consens tècnic a l’hora d’assegurar que aquest ramal no seria possible“, diu Xavier Amat. El portaveu de l’entitat, a més, subratlla que a partir d’ara des de la plataforma opositora estaran “amatents i vigilants” per vetllar que el pacte es compleixi, i que col·laboraran “en tot allò que sigui possible” per trobar “alternatives amb menys impacte i més econòmiques“. 

De fet, al llarg d’aquests anys ja se n’han plantejades diverses. Les últimes són les que recollia un informe encarregat pel Consell d’Iniciatives Locals pel Medi Ambient (CILMA) i la Diputació de Girona. L’estudi deia que tant el ramal de Riudarenes com la subestació no eren necessaris per poder alimentar l’AVE, i proposava fer-ho a través de la subestació de La Farga, a Sant Julià de Ramis (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona). 

En paral·lel, durant les trobades amb els alcaldes, la Generalitat i Red Eléctrica, la companyia també havia plantejat estudiar tres alternatives al ramal; mantenint, això sí, la subestació de Riudarenes. Dos dels traçats sortirien des de la subestació dels 400 kV a Bescanó (Gironès, comtat de Girona) i des d’aquí enllaçarien amb la de Riudarenes. Un d’ells passaria més a tocar de l’aeroport Girona-Costa Brava, a Salitja (Vilobí d’Onyar, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), i resseguiria el corredor de l’AP-7; l’altre, se’n desviaria més i passaria per l’interior. La tercera alternativa contemplava que l’alimentació vingués des del nord, procedent de Sant Celoni (Baix Montseny. Vallès Oriental). 

Adblock test (Why?)
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com