Juliol 5, 2022
Per Nord-Estl Libertari
262 vistes

Absolt un noi acusat de ferir un agent de la Policia Nacional durant les protestes postsent猫ncia a Girona 

El jove va passar-se gaireb茅 un mes en pres贸 preventiva, s’enfrontava a una condemna de 6 anys i mig de pres贸 aix铆 com a una multa de 720 euros 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 05/07/2022.- Segons un comunicat de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, l’Audi猫ncia de Girona ha absolt un jove acusat de ferir un agent de la Policia Nacional espanyola llan莽ant-li una llamborda durant les protestes postsent猫ncia de l’octubre del 2019. El noi, Robert Llach, va passar-se gaireb茅 un mes en pres贸 preventiva. S’enfrontava a 6 anys i mig de pres贸 i a una multa de 720 euros per desordres p煤blics, atemptat a agent de l’autoritat i lesions lleus. La sent猫ncia l’absol perqu猫 no ha quedat provat que llanc茅s una pedra “de grans dimensions” contra l’antiavalot a prop de la comissaria que la Policia Nacional t茅 al barri de Pedret, a Girona. El tribunal tamb茅 subratlla que els policies nacionals que van declarar al judici es van limitar a relatar “all貌 que consignava l’atestat“, i que en cap cas aix貌 es pot prendre com una “validaci贸 sense valoraci贸“. 

La causa contra Robert Llach s’emmarca dins les protestes que hi va haver al centre de Girona. La Fiscalia l’acusava d’haver llan莽at pedres contra una l铆nia d’agents de la Policia Nacional que custodiaven la comissaria de Pedret, i ferir un antiavalot amb una llamborda. Eren cap a les dues de la matinada del 19 d’octubre del 2019. 

Llach, a qui la policia va detenir aquella nit, va estar-se quasi un mes en pres贸 preventiva. S’enfrontava a una condemna de 6 anys i mig de pres贸 i a haver de pagar 720 euros de multa. El judici del cas va arribar a principis de juny a l’Audi猫ncia de Girona. 

El jove, que abans d’entrar a sala va rebre el suport d’un centenar de persones, va negar haver llan莽at cap pedra contra els policies. Davant del tribunal, va assegurar que no havia participat en les protestes i que el van detenir sense cap motiu quan tornava a casa seva. S铆 que va admetre que aquella nit havia vist els disturbis de lluny, que s’havia amagat en un marge de la zona de Fontajau, i que les pilotes de goma i els projectils de foam que duia al damunt els havia recollit de terra mentre caminava cap a casa. 

La sent猫ncia, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo Garc铆a Morales, l’absol dels tres delictes que se li imputaven. D’entrada, l’Audi猫ncia de Girona retreu a la Fiscalia que el seu escrit d’acusaci贸 contingui “una gran dosi de literatura“, perqu猫 abans de centrar-s’hi en l’acusat, dedica “gaireb茅 dues p脿gines” a descriure els disturbis que hi va haver aquella nit a la ciutat. 

No podem culpar l’acusat d’intervenir en tot aquest conflicte violent pel fet de ser incriminat en un acte molt concret“, subratlla el tribunal, en refer猫ncia al llan莽ament de pedres al barri de Pedret. Entrant ja en el focus del litigi, l’Audi猫ncia de Girona diu que la versi贸 de l’acusat “no 茅s especialment estranya“, perqu猫 com que vivia al barri de Sant Daniel, “el cam铆 l貌gic” per enfilar fins a casa seva era, precisament, passar pel costat de la comissaria. 

La sent猫ncia tampoc creu que haver recollit pilotes de goma i projectils de foam del terra, com Robert Llach va explicar, sigui “un acte que identifiqui una voluntat desordenada o atemptat貌ria“. S铆 que el tribunal veu m茅s incriminant que el jove port茅s guants, un buf i pedres dins la dessuadora. Per貌 aqu铆, l’Audi猫ncia subratlla que, en cap cas, la Fiscalia va dir que a l’hora de llan莽ar els rocs contra els policies se’ls hagu茅s tret de les butxaques (sin贸 que va agafar la llamborda del terra). 

Validaci贸 sense valoraci贸” 

L’Audi猫ncia afirma que, en el cas de Robert Llach, “la prova incriminant” contra ell s贸n les versions dels agents policials que formaven part del cord贸 policial que custodiava la comissaria. “Tots ells han declarat de manera essencialment uniforme, tot i que sense incidir en detalls, relatant all貌 que consignava l’atestat en el seus apartats essencials”, recull la sent猫ncia, en refer猫ncia a all貌 que van explicar al judici. 

I aqu铆, la Secci贸 Quarta subratlla que amb aix貌 no n’hi ha prou per decantar una condemna. “No podem permetre que el judici oral sigui un mer suport de l’atestat judicial, com una mena de validaci贸 sense valoraci贸“, diu la sent猫ncia. “El judici oral 茅s l’ess猫ncia del procediment penal i no existeix una cadena de transmissi贸 invisible entre l’atestat policial i el relat de fets provats“, hi afegeix. 

L’Audi猫ncia no posa en dubte que les declaracions dels agents tinguin “credibilitat“, per貌 tamb茅 subratlla que, en aquest cas, no tenen prou “fiabilitat” per poder condemnar el jove. A m茅s, el tribunal s’estranya que no s’aportessin les imatges de les c脿meres de seguretat de la comissaria de la Policia Nacional (que si b茅 no haurien gravat el llan莽ament de la llamborda, s铆 que haurien perm猫s al tribunal veure “elements sobre la detenci贸, la formaci贸 del cord贸 policial o la pres猫ncia de grups d’agressors“). 

Per 煤ltim, a l’Audi猫ncia tamb茅 li crida l’atenci贸 que els agents policials no recollissin la llamborda del terra i l’aportessin com a prova. “Quan se sost茅 que una persona recull una llamborda, tan sols una, i la llan莽a contra un agent, creiem que individualitzar l’objecte 茅s una tasca imprescindible, com si hagu茅s estat un martell o qualsevol altre element lesiu“, subratlla la sent猫ncia. 

Per aix貌, com que el tribunal no t茅 la “convicci贸 completa” que el jove agred铆s els policies llan莽ant-los pedres, i existeixen “dubtes suficients“, l’Audi猫ncia absol Robert Llach dels delictes de desordres p煤blics, atemptat a agent de l’autoritat i lesions lleus.  

La sent猫ncia no 茅s ferma i s’hi pot interposar recurs d’apel路laci贸 davant del Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya en un termini de deu dies. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com