Octubre 23, 2021
Per Nord-Estl Libertari
63 vistes


El virus, a l’al莽a i amb pocs efectes. S’arriba a 1.000.468 persones diagnosticades de covid-19 des dels inicis de la pand猫mia a Catalunya 

A la Regi贸 Sanit脿ria de Girona puja el risc de rebrot de covid-19 i el de contagi amb 67 nous positius 

Argimon avisa que la variant Delta plus ha arribat al Principat de  Catalunya. El conseller de Salut de la Generalitat demana “prud猫ncia” a la ciutadania davant de l’augment de contagis en diversos pa茂sos europeus 

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Garriguella (1.755), Sant Juli脿 de Ramis (502), Sant Joan les Fonts (466), Campdev脿nol (389), Llagostera (296), Vilablareix (237), Camprodon (220), Vidreres (184), Ma莽anet de la Selva (174), Ripoll (174), Figueres (170), Blanes (155), Banyoles (109) i l’Escala i Emp煤ries (100) 

Els grups escolars a茂llats fa un any multiplicaven per deu els actuals. Actualment hi ha una vintena de grups a les comarques gironines confinats, mentre que fa un any n’hi havia 227. Tots els centres educatius del Pla de l’Estany i la Garrotxa es troben lliures de coronavirus-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Garriguella (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 23/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que segueix la tend猫ncia a l’al莽a de la propagaci贸 del coronavirus-19 al Principat de Catalunya, on s’ha sobrepassat el mili贸 de persones diagnosticades amb covid-19 des de l’inici de la pand猫mia, al mar莽 de l’any 2020. En total, Salut xifra aquest dissabte a 1.000.468 els positius diagnosticats amb tota mena de proves. 

A la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, els casos confirmats per PCR i TA acumulats s贸n 101.003 (+67) i 105.306 si es tenen en compte totes les proves. Des de l’inici de la pand猫mia han mort 2.282 persones, cap m茅s. 

El risc de rebrot s’incrementa a 74 (+1), mentre que el valor de la setmana del 6 al 12 d’octubre era de 56. L’Rt puja una cent猫sima, fins a 1,19, per sobre del 0,85 de l’interval anterior. La incid猫ncia a 7 dies 茅s de 32. El 2,16% de les proves que es fan surten positives. Actualment, hi ha 27 persones ingressades, una menys. 

S贸n dades en l’脿mbit catal脿 del sis猫 dia consecutiu en qu猫 els indicadors empitjoren, consolidant una tend猫ncia a l’al莽a en la transmissi贸 de virus, alguna cosa, per貌, que no es reflecteix en una major pressi贸 als hospitals donada l’elevada vacunaci贸. I 茅s que com insisteixen els experts, el covid-19 sembla haver arribat per quedar-se, convertint-se en una infecci贸 estacional com la grip. 

Aix貌 no eximeix que les autoritats sanit脿ries segueixin de prop l’evoluci贸 dels indicadors, encara que no esperen que pugui produir-se una sisena onada de l’epid猫mia gr脿cies al fet que un 74% de la poblaci贸 catalana t茅 la pauta completa. 

Tornant a les dades d’incid猫ncia actualitzades, avui hi ha 331 persones hospitalitzades, vuit menys que ahir, de les que 87, com el dijous, segueixen en estat cr铆tic. El nombre oficial de morts ascendeix a 23.991 persones des de l’inici de la pand猫mia, quatre d’ells notificats en les 煤ltimes 24 hores, amb 15 morts en l’煤ltima setmana, 茅s a dir, dos a el dia de mitjana. 

El EPG, tamb茅 a l’al莽a 

El risc de rebrot (EPG), 铆ndex que mesura el potencial de creixement de l’epid猫mia, creix per sis猫 dia consecutiu fins als 51 punts, dos m茅s que ahir, un risc considerat moderat que no es donava des del 6 de juliol de l’any passat . 

La velocitat de propagaci贸 de virus (Rt) al Principat de Catalunya 茅s avui de 1,16, cinc cent猫simes m茅s que ahir, el que vol dir que cada 100 infectats contagien a una mitjana de 116 persones, de manera que els contagis tornen a cr茅ixer. De fet, en les 煤ltimes hores s’han diagnosticat 661 m茅s. 

Argimon avisa que la variant Delta plus ha arribat al Principat de  Catalunya 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la variant Delta plus del coronavirus-19 ja ha arribat al Principat de Catalunya, tot i que els casos que s’han detectat “es poden comptar amb els dits d’una m脿“. Aix铆 ho ha alertat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qui ha demanat “m脿xima prud猫ncia” a la ciutadania. Aquesta 茅s una mutaci贸 del virus de la variant Delta que s’ha detectat al Regne Unit de Gran Bretanya i ara ja s’hauria traslladat a Catalunya. 

D’altra banda, el conseller de Salut ha recordat que la tardor 茅s el moment de m茅s contagis dels coronavirus-19 i per aix貌 茅s quan es preveu un repunt m茅s important de casos. Argimon ha insistit en la import脿ncia de portar la mascareta en interiors i tamb茅 a l’exterior quan no hi hagi la dist脿ncia de seguretat. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat que ja hi ha cinc casos de la variant Delta plus al Principat de Catalunya. Argimon creu que, de moment, es tracta d’un volum de casos “anecd貌tic” per貌 tot i aix铆 preveu que a mesura que passin els dies es vagi estenent, tal com ha passat en altres variants del virus. 

De moment, encara s’est脿 estudiant si aquesta variant 茅s m茅s contagiosa o resisteix m茅s les vacunes que les altres variants. De tota manera, el conseller demana “m脿xima prud猫ncia” a la ciutadania per evitar els contagis. 

El conseller ha recordat que “encara estem en pand猫mia” i per aix貌 cal tenir en compte que hi ha un conjunt de restriccions que s’han de seguir complint. Una d’elles 茅s l’煤s de mascaretes en espais tancats o tamb茅 a l’exterior quan hi hagi m茅s persones que no formin part del grup bombolla. 

Argimon tamb茅 ha valorat les dades de contagis al Principat de Catalunya amb preocupaci贸. Argimon ha recordat que ja preveien un repunt de contagis en aquestes setmanes, per貌 el conseller ha anunciat que la setmana que ve les dades seguiran creixent i aix貌 li “preocupa bastant m茅s“. 

Aquest augment coincideix amb la situaci贸 que viuen d’altres pa茂sos com ara Alemanya o els Pa茂sos Baixos. Argimon ha recordat que el coronavirus 茅s “estacional” i per aix貌 el moment de m脿xima expansi贸 茅s durant la tardor i a principis d’hivern, “una mica abans que la grip“. 

Sobre la retirada de la mascareta a les escoles, el conseller ha recordat que ja han fet la sol路licitud corresponent al consell interterritorial de salut i estan a l’espera d’una resposta. Josep Maria Argimon ha avan莽at que la retirada de la mascareta als patis i a les escoles 茅s “una prioritat” perqu猫 茅s un “tema docent i pedag貌gic“. A m茅s, el conseller creu que “no t茅 ra贸 de ser” que es retirin les mascaretes a espais com teatres o gimnasos, per貌 els infants hagin de portar-la a dins de classe. 

Aqu铆 es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Garriguella (1.755), Sant Juli脿 de Ramis (502), Sant Joan les Fonts (466), Campdev脿nol (389), Llagostera (296), Vilablareix (237), Camprodon (220), Vidreres (184), Ma莽anet de la Selva (174), Ripoll (174), Figueres (170), Blanes (155), Banyoles (109) i l’Escala i Emp煤ries (100). 

Tamb茅 amb risc, entre altres, Vilafant (80), Olot (78), Sant Feliu de Gu铆xols (76), Lloret de Mar (72), Girona (68), Palafrugell (86), la Bisbal d’Empord脿 (47), Roses (36). Salt (30), Begur (30), Castell-Platja d’Aro (24), Sarri脿 de Ter (23), Santa Coloma de Farners (21), Cass脿 de la Selva (17). Palam贸s (12), Calonge i Sant Antoni (8), Riudarenes (7), Angl猫s (6), Torroella de Montgr铆 i l’Estartit (4) i Arb煤cies (3). 

Actualment hi ha una vintena de grups escolars a les comarques gironines confinats 

Llegim al Diari de Girona que les dades evidencien que, gaireb茅 un mes i mig despr茅s de l’inici del curs escolar, l’impacte de la covid-19 als centres educatius 茅s molt m茅s baix que ara fa un any. Per tant, la millora epidemiol貌gica general tamb茅 es veu reflectida a les llars d’infants, escoles i instituts de tot el Principat de Catalunya. 

De fet, actualment, nom茅s hi ha quinze centres a la demarcaci贸 de Girona que tenen almenys un grup confinat per coronavirus-19: set al Giron猫s, quatre a l’Alt Empord脿, dos a la Selva, i un al Baix Empord脿 i Ripoll猫s, respectivament. Entre aquestes escoles, hi ha vint grups que s’han hagut d’a茂llar per algun positiu de coronavirus-19. Els centres que en tenen m茅s estan ubicats a l’Alt Empord脿: l’escola Joaquim Gifre de Garriguella (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) t茅 tres grups a茂llats despr茅s que es detectessin nou positius els 煤ltims deu dies; l’escola d’El Far d’Empord脿 (Baix Fluvi脿, Alt Empord脿, comtat de Peralada) tamb茅 en t茅 tres m茅s, per la detecci贸 de quatre positius i, finalment, l’escola Esculapi de l’Escala (Baix Ter, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) tamb茅 en t茅 tres arran de tres casos. Per altra banda, tamb茅 cal tenir present que hi ha dues comarques, el Pla de l’Estany i la Garrotxa, que no tenen cap grup confinat. 

Aquestes dades, per貌, no tenen ni punt de comparaci贸 amb les de l’any passat. I 茅s que el 23 d’octubre del 2020 ja hi havia 227 grups gironins confinats repartits entre 120 centres educatius, segons les dades del Departament d’Educaci贸. A m茅s, hi havia 5.161 persones en quarantena. Els m茅s afectats eren l’Institut Vallvera de Salt (Giron猫s, comtat de Girona), amb dotze grups confinats, l’escola el Gegant del Rec tamb茅 de Salt, amb deu aules tancades i l’Institut de Castell贸 d’Emp煤ries (Baix Fluvi脿, Alt Empord脿, comtat de Peralada), tamb茅 amb una desena de classes a茂llades. A m茅s, els brots als centres educatius van arribar a superar els de les resid猫ncies. 

Cal tenir present, per貌, que en aquell moment s’estava gaireb茅 en ple pic de la segona onada, quan es registrarien r猫cords absoluts de positius setmanals i encara no havia comen莽at la vacunaci贸 contra la covid-19. 

Davallada en dues setmanes 

D’altra banda, a mesura que ha anat avan莽ant el curs, cada vegada hi ha hagut menys grups confinats. Fa dues setmanes, n’hi havia 54 a tota la prov铆ncia, m茅s del doble que ara. A m茅s, nom茅s a la comarca del Giron猫s hi havia pr脿cticament les mateixes escoles amb grups confinats que hi ha ara a tota la demarcaci贸 gironina. 

Pel que fa a la resta del Principat de Catalunya, segons el balan莽 publicat per Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, els grups escolars confinats per covid-19 van baixar a 69, un menys dels que hi havia dijous. D’aquesta manera, ara representen el 0,10% dels aproximadament 72.000 totals. A m茅s, hi havia 3.399 persones confinades (+441): 3.399 alumnes (+440), 162 docents i personal d’administraci贸 i serveis (PAS) (+2) i 4 de personal extern (-1). Tamb茅 es van registrar 566 positius en els darrers 10 dies i ja se n’acumulen 6.732 (+100), entre alumnes, docents, PAS o personal extern. No hi ha cap centre tancat completament per貌 57 centres amb algun grup confinat (-1), l’1,12% dels 5.105 del sistema escolar. 

脥ndex avui de risc de rebrot de covid-19Garriguella 1754.39 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 7 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 7 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 818.71 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 2.14 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). L’Escala i Emp煤ries 99.48 (Mitj脿) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 6 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 6 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 58.03 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 1.71 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1).
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com