Juliol 27, 2021
Per Nord-Estl Libertari
378 vistes


A la Regi贸 Sanit脿ria de Girona la gent jove ha protagonitzat la majoria de contagis de covid-19 durant les darreres setmanes, ja que s贸n el grup menys immunitzat, amb nom茅s un 32,6% entre els 20 i els 29 anys amb una dosi de vacuna 

Totes les persones que han mort l’煤ltim mes a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona tenien m茅s de 60 anys i la majoria, m茅s de 90 

El nombre de persones de les pacients a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona en estat cr铆tic supera el llindar de cinquanta 

El Principat de Catalunya supera el mig miler de cassos cr铆tics i registra la xifra m茅s elevada en tres mesos  

Fort augment de persones ingressades a l’Hospital de Blanes, que t茅 diversos professionals contagiats 

La soprano Lise Davidsen posposa l’actuaci贸 a Peralada arran dels nous protocols del Govern alemany per la pand猫mia de covid-19 

L’obligaci贸 de fer cinc dies de quarantena fa que no pugui compaginar el recital al Festival de Peralada amb un altre a Bayreuth 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Blanes (la Selva mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 27/07/2021.- Llegim al Diari de Girona que malgrat que la incid猫ncia de casos ha batut tots els r猫cords tant a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona com a nivell del Principat de Catalunya, la cinquena onada est脿 deixant una dada positiva: la mortalitat a causa de coronavirus-19 ha experimentat una davallada dr脿stica. Gr脿cies al progr茅s de vacunaci贸, els contagis ja no repercuteixen de la mateixa manera en l’augment de persones mortes, a difer猫ncia d’abans. 

Si s’analitzen les dades de l’Ag猫ncia de Qualitat i Avaluaci贸 Sanit脿ries de Catalunya (AQuAS), a partir del 24 de juny, data en qu猫 es comen莽a a notar un augment destacat de positius, i es compten els casos i les morts fins al 24 de juliol, hi ha una mortalitat gaireb茅 trenta vegades inferior que la de la tercera onada del gener i el febrer, la m茅s letal d’aquest any i quan tot just la vacunaci贸 es trobava en els inicis. 

En concret, del 24 de juny al 24 de juliol hi ha hagut 15.506 contagis i 17 persones mortes a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, de manera que l’铆ndex de mortalitat ha estat del 0,1%. Si retrocedim a la tercera onada, la m茅s letal d’aquest any, entre el 7 de gener i el 7 de febrer es van diagnosticar 9.915 positius a trav茅s de proves PCR i tests d’ant铆gens i hi va haver 276 defuncions. D’aquesta manera, la mortalitat va ser del 2,7%, 茅s a dir, 27 vegades m茅s que ara. 

Tot i que el r猫cord de defuncions es va produir durant la primera onada, ja que nom茅s a l’abril de 2020 van morir 465 persones, cal tenir present que llavors es diagnosticaven menys casos i hi va haver moltes persones que van passar el virus sense que ho sabessin. Aix貌 es pot comprovar a trav茅s de testos serol貌gics que s’han fet posteriorment. Si ens bas茅ssim en els casos diagnosticats durant aquell mes de 2020, 芦nom茅s禄 n’hi va haver 2.553 i, en aquest cas, la mortalitat seria del 18%, dada que no correspon a la realitat. 

En tot cas, el m茅s destacable 茅s que la vacunaci贸 ha estat clau perqu猫 la difer猫ncia de mortalitat entre altres onades i aquesta sigui tan elevada. 

Vacunaci贸 per grups 

Segons les 煤ltimes dades del Govern de la Generalitat de Catalunya, que corresponen a diumenge, el 51,9% de la ciutadania de la Regi贸 Sanit脿ria de Gironina compta amb la pauta completa de la vacunaci贸. El percentatge ronda el 80% entre els grups d’edat de 50 a 59 i de 60 a 69 anys. La vacunaci贸 est脿 pr脿cticament completa entre les persones d’edat m茅s avan莽ada.  

Totes les defuncions del 24 de juny al 24 de juliol a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona pertanyen a persones de m茅s de 60 anys. Concretament, sis tenien m茅s de 90 anys, cinc tenien entre 80 i 89 anys, tres en tenien entre 70 i 79 i, finalment, tres persones en tenien entre 60 i 69 anys. D’aquestes disset persones, el 41% eren homes i el 58%, dones. Tenint en compte que les defuncions solen sortir setmanes m茅s tard de l’augment de casos, s’espera que encara augmentin lleugerament els propers dies. De fet, d’aquestes disset morts, nou s’han produ茂t la darrera setmana i catorze, els darrers catorze dies. 

D’altra banda, la gent jove ha protagonitzat la majoria de contagis de les darreres setmanes. S贸n el grup menys immunitzat, amb nom茅s un 32,6% entre els 20 i els 29 anys amb una dosi de vacuna. No obstant aix貌, cap de les morts notificades des del 24 de juny passat correspon a menors de 60. Seguidament, tamb茅 a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, una quarta part de joves de 16 a 19 anys tenen almenys una dosi i el 38,4 de 30 a 34 tamb茅 en tenen una. M茅s de la meitat dels que tenen de 35 a 39 anys ja en tenen una. Si tenim present les persones de tota la Regi贸 Sanit脿ria de Girona que ja tenen una dosi, el percentatge 茅s de gaireb茅 el 60%. Finalment, si tenim en compte la poblaci贸 que es pot vacunar, a partir de 16 anys, la immunitat 茅s del 61,7%. 

El criteri general que determina la pauta completa 茅s l’administraci贸 de dues dosis per貌 es contemplen dues excepcions: productes monodosi (Janssen) i les persones de 65 anys o menys amb un diagn貌stic de covid-19 previ a la primera dosi. 

Fort augment de persones ingressades a l’Hospital de Blanes, que t茅 diversos professionals contagiats 

Mentre entre els indicadors de contagi de covid-19 van a la baixa, els hospitalitzats segueixen una evoluci贸 inversa, ja que no paren de cr茅ixer. Prova d’aix貌 茅s que les persones ingressades als hospitals de la Regi贸 Sanit脿ria de Gironina en estat cr铆tic han augmentat un 75% en una setmana. Concretament, el 18 de juliol hi havia 30 persones ingressades en estat greu i diumenge n’hi havia 52. D’aquesta manera, s’ha superat el llindar de cinquanta, fet que no es produ茂a des del 6 de maig. Paral路lelament, el total de persones hospitalitzades tamb茅 ha augmentat considerablement i, segons la darrera actualitzaci贸, n’hi ha 184, sis m茅s que el dia anterior. 

Aquest augment s’ha anat produint simult脿niament a tots els hospitals de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, tant el Trueta i Santa Caterina com els comarcals. Malgrat tot, n’hi ha un que t茅 una situaci贸 especialment delicada, es tracta de l’Hospital de Blanes. Segons dades d’ahir, ja hi havia m茅s de quaranta persones ingressades, despr茅s d’un augment de dinou hospitalitzades en quatre dies, tot i que tamb茅 s’han donat quinze altes. La q眉esti贸 茅s que en una setmana s’han pr脿cticament duplicat. El principal motiu d’aquest increment es deu a la pujada de casos a la Selva mar铆tima. Ahir el risc de rebrot a Lloret de Mar i Blanes (la Selva mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) continuava sent el m茅s elevat de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona amb m茅s de 1.200 punts i una incid猫ncia superior als 600 casos. A Lloret de Mar, la darrera setmana s’han produ茂t quinze hospitalitzacions i, a Blanes, quatre. Tamb茅 cal tenir present que el nombre de casos positius a les dues localitats va a la baixa i, d’aqu铆 uns dies, tamb茅 es veur脿 reflectit en el nombre d’hospitalitzacions. 

Malgrat tot, el fort increment de pressi贸 assistencial ha obligat a la Corporaci贸 de Salut del Maresme i la Selva a suspendre les visites als pacients ingressats tant a Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat d’Emp煤ries) com a Blanes. La mesura es fa efectiva donada la situaci贸 epidemiol貌gica provocada per la pand猫mia de covid-19 i l’empitjorament de les dades d’ingressos en els dos centres. A m茅s, des de dijous s’han produ茂t algunes baixes en professionals, fet que est脿 obligant a reorganitzar els equips pel que fa a l’activitat ambulat貌ria en consultes externes i aquest fet est脿 comportant l’ajornament d’algunes cites. 

Respecte a les altres dades, el Departament de Salut de la Generalitat va notificar 291 nous casos, un 24% menys que el dia anterior, i cinc morts. El risc de rebrot va baixar 62 punts. 

Situaci贸 cr铆tica al Principat de Catalunya 

Finalment, les dades de contagis i de transmissi贸 del virus van seguir millorant al Principat de Catalunya per貌, un dia m茅s, la pressi贸 assistencial va continuar assolint dades preocupants. 

Ahir el nombre de cr铆tics va superar el mig miler i es va registrar la dada m茅s elevada en tres mesos, en plena quarta onada, despr茅s que Salut en notifiqu茅s vint m茅s en un dia. 

D’altra banda, es va notificar un centenar m茅s de persones hospitalitzades. Quant a casos positius, se’n van diagnosticar 2.892 m茅s i tamb茅 23 defuncions. La incid猫ncia acumulada va tornar a recular per貌 es van posar poques dosis de vacunaci贸 en comparaci贸 a altres diumenges. 

La soprano Lise Davidsen posposa l’actuaci贸 a Peralada arran dels nous protocols del Govern alemany per la pand猫mia de covid-19 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la soprano escandinava Lise Davidsen posposa la seva actuaci贸 al Festival de Peralada arran dels nous protocols que ha aprovat el Govern alemany per prevenir el covid-19. L’obligaci贸 d’haver de fer cinc dies de quarantena fa que la cantant, considerada la veu wagneriana del moment, no pugui compaginar el recital que havia d’oferir aquest 31 de juliol a Peralada amb el certamen de Bayreuth (on ha d’interpretar dues 貌peres del compositor). 

Davidsen i l’organitzaci贸 del Festival de Peralada ja estan buscant una nova data, dins l’edici贸 del 2022, per agendar-hi el recital l铆ric previst per a aquest proper dissabte, i que ara s’ha hagut de cancel路lar. El Festival de Peralada reemborsar脿 les entrades en els propers dies. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com