Agost 3, 2022
Per Nord-Estl Libertari
99 vistes

A Girona arrenquen la placa als morts per covid-19. L’Ajuntament de Girona creu que 茅s una “bretolada” i estudiar com “reposar-la” a les Ribes del Ter 

El nombre de casos positius a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona per coronavirus-19 茅s el m茅s baix en nou mesos i baixa la incid猫ncia de casos de grup i pneum貌nies diagnosticades 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 03/08/2022.- Llegim al Diari de Girona que el 14 de juliol de 2020, l’Ajuntament de Girona va retre un homenatge a les v铆ctimes de covid-19 de la ciutat. 147, en aquelles dates posteriors a la primera onada de la pand猫mia. El llavors president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va acompanyar l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), en un acte al parc de les Ribes del Ter que va acabar amb la descoberta d’una placa just davant d’un desmai que tamb茅 es va plantar aquell mateix dia. El desmai encara hi 茅s, tot i que amb les elevades temperatures no presenta la seva millor imatge, per貌 la placa fa dies que va desapar猫ixer. Nom茅s en queden els dos suports met脿l路lics, aparentment serrats amb una radial, en el que des de l’Ajuntament de Girona es creu que “va ser una bretolada“. 

La intenci贸 de l’Ajuntament 茅s “reposar la placa“, per貌, de moment, s’est脿 “buscant quina 茅s la millor forma de col路locar-la perqu猫 no torni a passar el que ha passat“.  

En canvi, des de l’oposici贸 municipal, Guanyem Girona demana que, a banda de restituir la placa es “tingui m茅s cura amb l’estat dels elements que homenatgen col路lectius o moments hist貌rics de la ciutat“. En aquest sentit, el regidor Lluc Salellas apunta “brut铆cia i deixadesa” que, des del seu punt de vista, presenten d’altres plaques commemoratives. Per exemple, la que reivindica els drets del col路lectiu LGTBI, a la pla莽a d’Independ猫ncia, o la que recorda l’ocupaci贸 de la ciutat per les tropes franquistes el febrer de 1939, a la pla莽a Marqu猫s de Camps. 

A la placa, ara desapareguda, s’hi podia llegir: De la ciutat de Girona en mem貌ria de totes les persones que la pand猫mia de la covid-19 ens ha pres abans d’hora. Sempre mantindrem viu el seu record. 14 de juliol de 2020

El nombre de casos positius a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona per coronavirus-19 茅s el m茅s baix en nou mesos 

La circulaci贸 de virus respiratoris a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona va a la baixa per tercera setmana consecutiva, tal com es reflecteix en les dades epidemiol貌giques de la setmana del 25 al 31 de juliol que va fer p煤bliques ahir el Departament de Salut de la Generalitat. El nou sistema de vigil脿ncia epidemiol貌gica agrupa en un mateix aplicatiu els virus respiratoris principals, per tal de tenir-ne una visi贸 global, tot i que tamb茅 hi ha dades espec铆fiques de cadascun. El principal motiu d’aquesta davallada general 茅s la consolidaci贸 del descens de la corba de covid-19, despr茅s d’haver arribat al pic de contagis a finals de juny. 

En la setmana del 4 al 10 de juliol es van diagnosticar 3.444 casos positius de covid-19 en l’atenci贸 prim脿ria, fet que en va suposar el pic perqu猫 en les dues setmanes seg眉ents ja van baixar a 2.502 i 1.367, i en aquesta 煤ltima de juliol els casos van descendir de les 1.000 persones per primera vegada des del novembre del 2021 i es van situar en total en 825. 

Paral路lelament, els ingressos hospitalaris i les defuncions per coronavirus-19 tamb茅 baixen de forma dr脿stica. En el cas de les morts, en l’煤ltima setmana de juliol se’n van notificar dues i tamb茅 es tracta de la dada m茅s baixa en nou mesos. 

El grup d’experts en biologia computacional de la Universitat Polit猫cnica de Catalunya (UPC) van constatar ahir a Twitter que les baixades fortes en la transmissi贸 de covid-19 continuen. A m茅s, l’ocupaci贸 a les UCI baixa de forma clara per sota de 50 llits ocupats al Principat de Catalunya i alguns hospitals s’estan buidant completament de persones pacients en estat cr铆tic, tal com s’esperava. Aix貌 confirma les baixades de transmissi贸 general i l’alleujament de pressi贸 assistencial als centres d’atenci贸 prim脿ria. Tamb茅 afegeixen que “el m茅s important 茅s que les defuncions deixen de cr茅ixer” per貌 demanen estar alerta perqu猫 les dades de defuncions poden tenir retard tot i que est脿 clar que la xifra “estar脿 per sota d’altres onades“. 

En resum, la reducci贸 forta de les persones susceptibles a causa de la forta transmissi贸 fa un mes per la nova variant BA.5 i els factors estacionals apunten a un agost amb poca transmissi贸 del virus, segons apunten. 

Menys casos de grip 

Paral路lelament, la resta de virus respiratoris tamb茅 van a la baixa. 

En el cas de la grip, durant l’煤ltima setmana de juliol se’n van diagnosticar 33, la mateixa dada que la setmana anterior i que es tracta de la m茅s baixa tamb茅 en nou mesos. 

Cal recordar que, tenint present que es tracta d’un virus m茅s recorrent a la tardor i l’hivern, a l’abril es va disparar amb m茅s de 300 casos setmanals. En aquell moment, el covid-19 anava a la baixa despr茅s de la forta sisena onada viscuda al gener, i la resta de virus respiratoris van augmentar de cop m茅s tard de l’habitual, sobretot entre nens. A m茅s, el testatge en la poblaci贸 infantil des dels centres d’atenci贸 prim脿ria va fer augmentar els casos en aquesta franja poblacional. 

Per altra banda, les bronquiolitis i pneum貌nies diagnosticades des de l’atenci贸 prim脿ria tamb茅 estan registrant dades molt baixes. En el primer cas, n’hi ha hagut quinze l’煤ltima setmana de juliol i, en l’altre, un total de 54. Entre tots els virus detectats a l’atenci贸 prim脿ria, hi ha hagut 2.572 casos, la meitat que fa tres setmanes, quan es vivia el pic de la setena onada de coronavirus-19, tal com han catalogat diversos experts. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com