Octubre 23, 2021
Per Nord-Estl Libertari
157 vistes


Centenars de persones protesten a Perpiny脿 pel bloqueig de l’Ajuntament al projecte del col路legi liceu de La Bressola 

Argumenten que 茅s un “atac directe al catal脿” i demanen a la just铆cia francesa que accepti els recursos presentats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpiny脿 (Plana del Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸) 23/10/2021.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, centenars de persones han sortit al carrer aquest dissabte a Perpiny脿 (Plana del Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸) per protestar contra el bloqueig per part de l’Ajuntament en el projecte de col路legi liceu que vol tirar endavant La Bressola. Les i els manifestants han carregat contra el govern municipal de l’ultradret脿 Louis Aliot que ha impedit la compra del monestir de Santa Clara, on havia d’anar el nou centre d’ensenyan莽a en catal脿, fent 煤s del dret a retracte. Les i els manifestants hi veuen un “atac directe al catal脿” i demanen a la just铆cia francesa que els doni empara a trav茅s dels dos recursos que han presentat. “L’Ajuntament hauria d’estar orgull贸s que Perpiny脿 tingui un col路legi liceu en catal脿, com a Baiona el tenen en basc“, diu la directora general de La Bressola, Eva Bertrana. 

Unes 700 persones han protestat aquest dissabte pel centre de Perpiny脿. Les i els manifestants han caminat des de la pla莽a Catalunya fins al Castellet, malgrat que inicialment havien d’acabar davant de l’ajuntament. I 茅s que precisament el govern municipal liderat per l’ultradret脿, Louis Aliot, ha estat el responsable d’aturar el projecte de col路legi liceu de la Bressola, el primer que hi hauria a Catalunya Nord i que havia d’ubicar-s’hi al monestir de Santa Clara. 

Estem aqu铆 per mostrar el nostre malestar. Es tracta dels nostres fills i volem que puguin estudiar en catal脿“, remarca l’Ordet, una mare que ha assistit a la marxa. Amb ella tamb茅 s’ha manifestat Martina. Ella va portar les seves dues filles a una de les dues bressoles de Perpiny脿 i ara hi t茅 la n茅ta. Martina carrega contra l’alcalde Louis Aliot i diu que “no ent茅n” la seva decisi贸 de bloquejar el projecte “i menys tenint companys a dins que hi estan a favor“. 

Per la seva banda, la directora general de La Bressola, Eva Bertrana, s’ha mostrat “molt satisfeta” de la resposta de tota la comunitat educativa que ha assistit a la marxa, amb pancartes com Avui i dem脿, l’escola en catal脿 o Defensem el catal脿 a Perpiny脿. “L’Ajuntament de Perpiny脿 s’hauria de sentir orgull贸s de tenir un col路legi liceu en catal脿, com Baiona el t茅 en basc“, remarca. 

En la mateixa l铆nia s’ha expressat el president de La Bressola, Joan Sebasti脿 Hydn, que confia en qu猫 els recursos que han presentat serveixin per aturar la compra del monestir de Santa Clara per part del consistori. “L’Ajuntament no t茅 cap projecte per fer, nosaltres s铆 i ten铆em el seu suport inicialment“, ha reblat. 

La marxa ha acabat amb la lectura d’un manifest davant del Castellet a tocar de l’ajuntament. 

Acord i paga i senyal 

Fa tres anys que aquest espai est脿 en venda per un import d’1,2 milions d’euros (MEUR) per貌 ni l’Ajuntament ni ning煤 s’havia interessat per fer-hi cap projecte. Amb la intenci贸 de tirar endavant el seu, els responsables de La Bressola es van comen莽ar a reunir amb les diferents administracions. Primer amb l’Ajuntament, que inicialment els va dir que no tenia cap projecte per aquest espai i que “celebrava” la not铆cia. 

La vicepresidenta de la Regi贸, Agn猫s Langevine, tamb茅 els va manifestar el seu suport i els va prometre una aportaci贸 econ貌mica i el Departament, que els va confirmar que els “acompanyarien” en el projecte. Tamb茅 el prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, va mostrar-s’hi a favor. 

Amb aquest escenari, La Bressola va decidir tirar endavant i el 6 d’agost va signar un acord de compra venda amb les monges clarisses, propiet脿ries de l’edifici. En aquell moment, comen莽ava el per铆ode de dos mesos en qu猫 l’administraci贸 podia exercia el dret de tanteig i retracte (tamb茅 anomenat preempci贸). A pocs dies d’expirar el termini, l’Ajuntament de Perpiny脿 va anunciar que el volia adquirir per preservar “el patrimoni” i sense concretar cap projecte. 

Tot plegat quan els responsables de la Bressola ja havien fet una paga i senyal de 60.000 euros per poder tirar endavant el projecte i que, arran del moviment de l’Ajuntament els van haver de tornar. Bertrana explica que se’n van assabentar a trav茅s del notari, quan ja estaven a punt de celebrar el que per a ells era una “fita hist貌rica“.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com